NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2003-11-07

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2003-11-07
Skrivet av: Stig Östenson skrivet 2003-11-05, 15:28
Jag har legat sjuk några dagar och därför inte kunnat följa de senaste inläggen. I går kväll, febrig, försökte jag komma ikapp.Jag försöker sotera mina tankar. En förkrossande majoritet på över 60 debattörer önskar, att SoH skall fortsätta som självständig tidskrift, numera unik i sitt slag, eftersom PHT sedan 1999 inte längre publicerar texter av renodlat släkthistorisk eller genealogisk karaktär.  
   De föregivet ekonomiska skäl som anförts för förslaget om SoH:s samgående med SlfÅb är ej hållbara. Det har blivit alltmera uppenbart och kommenterats av flera debattörer, att styrelseledamoten  Lena Löfströms ohämmade utfall mot SoH:s redaktör är uttryck för personliga motsättningar, och efter Ian Hamiltons senaste inlägg, där han i stället för att tacka Jonas Kuschner för att denne under sin korta tid som redaktör lyckats skapa förutsättningar för att tidskriften skall komma i åtnjutande av årligt utgivningsstöd, ger honom några skopor ovett för detta, är det uppenbart, att även Ian Hamilton, som i sina tidigare inlägg framfört sin redaktörskritik på ett mera civiliserat sätt, har en minst lika negativ inställning till Kuschner.Att dennes arbetsmiljö varit mycket komplicerad, som jag tidigare antagit, framgår av hans inlägg den 3/10 kl. 01.34.
   En fråga som trängt sig på är om hela syftet med förslaget om SoH:s samgående med SlfÅb var att bli av med SoH:s redaktör och på köpet bli kvitt problemen med en tidskrift, vars upplaga före Jonas Kuschners tillträde som redaktör 2001 minskade kontinuerligt med över 1 500 exemplar åren 1990-2000, då Ian Hamilton var GF:s ordförande (GF hade år 1990 3 926 medlemmar och år 2000 2 403. Denna minskning med knappt 39 procent har sedan dess upphört - antalet medlemmar var 2002 2 422).
   Av styrelsen för en förening, vars medlemstal krympt så våldsamt under såpass kort tid, måste självklart varje planerad förändring av verksamheten analyseras i första hand utifrån frågeställningen Är detta något som med säkerhet eller hög grad av sannolikhet kommer att gynna medlemsutvecklingen? Enligt siffror som presenterats av Ted Rosvall och Ian Hamilton subskriberar redan i dag nästan en tredjedel av GF:s medlemmar på SlfÅb. Om ett samgående av SoH med årsboken realiseras, så kommer dessa GF-medlemmar att få tillgång till vad som återstår av SoH för ett lägre pris genom att säga upp medlemskapet i GF än genom att vara kvar. Självklart kommer en hel del att välja att vara kvar, men man kan vara fullständigt säker på att medlemsraset kommer att starta på nytt, även om det utan en medlemsenkät är omöjligt att veta, hur stort det blir. Det är mot bättre vetande, som det från styrelsens sida har hävdats, att ett genomförande av förslaget skulle kunna resultera i en ökning av medlemstalet.
   Medlemsraset under 1990-talet måste ha medfört betydligt större ekonomiskt avbräck för GF än vad en från 2001 verksam ensam redaktör kan ha åstadkommit. Åren 1990-97 skickades det årligen ut i genomsnitt 92 sidor GF-Aktuellt till GF:s medlemmar, fördelade på 6 utskick (i tre år), 5 utskick (i fyra år) och 4 utskick (ett år). Under dessa åtta år, då den årliga avtappningen av medlemmar i medeltal uppgick till 140 individer, kan det inte ha varit tal om någon samordnad distribution med SoH, som utkom med tre nummer per år, därav ett dubbelnummer. Varje årgång innehöll då i genomsnitt 250 sidor och de följande tre åren, 1998-2000, 214 sidor. De första årgångarna med Jonas Kuschner som redaktör har innehållit 416 sidor (2001)och 360 sidor (2002). Om det andra numret av årgång 2003, som enligt Lena Löfström är att vänta vid Lucia,har lika många sidor som det första, så kommer Jonas Kuschner på mindre än tre år att ha ansvarat för redigering och utgivning av nästan lika många sidor sidor (900)som den föregående redaktionen lyckades åstadkomma under fem år, 1996-2000 (942 sidor)Det småaktiga klankandet på Jonas Kuschner bör tystna!(Att medlemsraset på 1990-talet inte fortsatt 2001 och 2002, kan naturligtvis vara en tillfällighet, men det kan inte uteslutas, att det har att göra med Jonas Kuschners insatser som redaktör).
   Med hjälp av bidrag från statliga myndigheter och privata stiftelser kan även små föreningar ge ut publikationer med högt anseende nationellt och internationellt. Så är fallet med Personhistoriska samfundet, där jag är medlem sedan 1964. Den senaste tryckta medlemsförteckningen är från 1994, då medlemsantalet uppgick till 282 individer (Därtill kommer institutioner, som var prenumeranter på samfundets tidskrift PHT, 111 svenska, 23 nordiska och 22 utomnordiska [från 7 länder]). Jag förmodar, att en så liten förening kan ha haft utgivningsbidrag ganska länge, men detta framgår inte av äldre årgångar av PHT, eftersom uppgifter härom tidigare inte var obligatoriska.Fr.o.m.år 2000 innehåller emellertid PHT informationen, att den utges med stöd av Humanistisk-samhällsvetenskapliga forskningsrådet (HSFR) och Kungl. Patriotiska Sällskapet (HSFR har numera bytt namn till Vetenskaprådet [Ämnesområdet för humaniora och samhällsvetenskap]). Om tidskriftens inriktning heter det fr.o.m. PHT 1999:1:I fråga om texter med renodlat släkthistorisk eller genalogisk karaktär hänvisas till publikationer med särskild täckning av just dessa forskningsområden. Ämnesområdet släkthistoria/genealogi är alltså inte längre  företrätt i PHT, som åtnjuter årligt utgivningsbidrag.En tidskrift, ägnad åt just detta ämnesområde existerar, nämligen SoH, vars nuvarande redaktör fr.o.m. 2002 lyckats knyta ett kvalificerat redaktionsråd till tidskriften - en förutsättning för att få utgivningsbidrag från Vetenskapsrådet - ,varför SoH numera, till skillnad från tidigare, torde ha goda möjligheter att få en ansökan om utgivningsbidrag beviljad, under förutsättning att GF:s styrelses förslag om tidskriftens framtid inte verkställs. SoH är den enda tidskrift som kan fylla den nisch som blivit ledig genom PHT:s exklusiva inriktning sedan 1999 på personhistorisk och biografisk forskning.
   Tillägg. Ian Hamilton har helt missuppfattat bestämmelserna för utgivningsbidrag från Vetenskapsrådet.PHT, som åtnjuter sådant stöd, utges av en förening, som är mycket mindre än GF.Författarna är ofta men långtifrån alltid personer med akademisk utbildning.