NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2003-11-07

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2003-11-07
Skrivet av: SoH:s redaktionsråd skrivet 2003-11-04, 19:52
Släkt och Hävds redaktionsråd vill med anledning av den uppkomna situationen avge följande gemensamma uttalande:
 
Vi har vid olika tidpunkter 2001-2002 kontaktats av Släkt och Hävds redaktion med förfrågan om vi vill medverka i ett vetenskapligt redaktionsråd för tidskriften.
 
Vi har uppfattat denna förfrågan så att syftet med att skapa ett sådant redaktionsråd har varit att säkra en hög vetenskaplig nivå för tidskriften även i fortsättningen. Detta syfte har av oss uppfattats som underordnat ett mer övergripande sådant, nämligen att säkra tidskriftens fortsatta utgivning under en överskådlig framtid. Etablerandet av redaktionsrådet har således varit ett första steg i skapandet av förutsättningar för tidskriften att komma i åtnjutande av ekonomiskt stöd från Vetenskapsrådet eller andra institutioner. En förutsättning för att det överhuvudtaget ska vara meningsfullt att söka sådana anslag, är nämligen just att tidskriften har ett vetenskapligt redaktionsråd.
 
Det har inte varit något svårt beslut för oss att besvara redaktionens förfrågan med ett ja. Släkt och Hävd är en tidskrift som genom åren publicerat många även vetenskapligt värdefulla bidrag till vårt gemensamma historiska arv. Faktum är att tidskriften i sig numera har blivit en del av vårt kulturarv. Flera av redaktionsrådets medlemmar är för övrigt, i likhet med redaktörerna, yngre än tidskriften och uppfattar därför denna kulturarvsstatus närmast som en självklarhet. För dem tillhör Släkt och Hävd det som 'alltid' har funnits. Till det som också 'alltid' funnits hör det akademiska inslaget, varom artiklar av t ex Hans Gillingstam och Jan Eric Almquist i de tidigaste årgångarna vittnar. Artiklar av hög kvalitet levererades under dessa år även av Pontus Möller, Paul Wilstadius, Erik Hellerström m fl.
 
Släkt och Hävd har utvecklats till en mötesplats mellan släktforskare och akademiska forskare för ett ömsesidigt fruktbart utbyte. Man måste fråga sig om det finns någon annan gren på humanvetenskapernas träd, där amatörforskningen har blommat ut till en så hög kvalitativ nivå som inom genealogin. Utan samspelet med den akademiska världen hade detta knappast varit möjligt. Samtidigt har den livaktiga genealogiska amatörforskningen genererat ett flöde av nya frågeställningar, tankesätt och infallsvinklar för gamla olösta 'akademiska' forskningsproblem och ibland kanske även ställt oss inför helt nya problem. Det finns faktiskt också exempel på att icke-akademiker har löst traditionellt akademiska problem själva. Vi kan därför inte se att en gränsdragning mellan akademiska och icke-akademiska forskare på något sätt gynnar en fruktbar forskningsprocess för någondera parten.
 
Vi pläderar inte för någon elitism och hävdar inte någon rätt till tolkningsföreträde som grundas i våra akademiska titlar. Vi tror på varje individs rätt till delaktighet i det gemensamma kulturarvet och på varje individs rätt att utifrån sina förutsättningar lämna sitt bidrag till detta arv. Vårt uppdrag som företrädare för de humanistiska vetenskapernas 'elittrupper' är att hjälpa till i en sådan process genom råd och konstruktiv kritik. Vi är rådgivare, inte diktatorer. SoH är i dagsläget den enda arena som finns för ett fruktbart samarbete mellan släktforskning och akademisk forskning i tryckt form. Vi har uppfattat det så att släktforskarna i gemen har önskat att ett sådant samarbete bör fortgå och utvecklas. Om det inte är så, är vi beredda att, om än motvilligt, dra oss tillbaka. Vår mening är dock att båda parter skulle förlora mycket på ett sådant beslut.
 
Eftersom Släkt och Hävd med den nuvarande redaktionella ledningen fortsatt sin utveckling i positiv riktning, har vi bedömt att den tidpunkt då tidskriften har kvalificerat sig för ekonomiskt stöd i snabb takt har kommit allt närmare. Vi som valt att medverka i redaktionsrådet har givetvis gjort det utifrån antagandet att den angivna målsättningen är rimlig och realistisk. Vi har därför förväntat oss att styrelsen i en nära framtid skulle kontakta oss i denna fråga för diskussioner om hur det praktiskt ska genomföras. I stället får vi utan någon förvarning plötsligt i GFA läsa att SoH skall 'sammanslås' med en annan skrift med helt andra förutsättningar och traditioner.  
 
Vi ställer oss helt oförstående till denna händelseutveckling. Detta förslag innebär, om det genomförs, att vårt och redaktionens arbete för Släkt och Hävd har varit förgäves. Det innebär också att en del av vårt gemensamma arv riskerar att förskingras, pga av ett ogenomtänkt, oförankrat och odemokratiskt tillvägagångssätt.
 
Lars Ericson
Mats Hallenberg
Kaj Janzon
Werner Pursche
Per-Axel Wiktorsson
Anders Winroth