NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2002-07-09

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2002-07-09
Skrivet av: Anders Winroth skrivet 2002-07-02, 16:06
Hej!
 
Jag håller med Tord och Micke att det är märkligt att det har varit så litet öppen debatt kring planerna på att komplettera Sveriges dödbok 1950-1999. Projektbeskrivningen lider av många brister (som jag påtalade i ShF 3/02). Förbundsordföranden Ted Rosvalls svar på min kritik inger inte precis förtroende för förbundets sätt att sköta projektet.
Det var i och för sig trevligt att se att Ted Rosvall håller med om många delar av min kritik. Varför har då inte förbundet reviderat utformningen av anvisningarna till medarbetarna? De arbetar ju i alla fall frivilligt och oavlönat, och det minsta förbundet är skyldiga dem är att projektet utformas på ett sådant sätt att slutprodukten håller högsta kvalitet. En god början vore att bara godkänna källor som innehåller personnummer.
 
Ted Rosvalls svar innehåller ett par egendomligheter som jag känner mig manad att kommentera.
 
Ordföranden delar inte min oro för att personer kan förväxlas om man inte koncentrerar sig på personnumren. ”Hur många individer kan rimligen vara födda samma dag och i samma församling samt också avlida på samma dag och i samma församling” frågar han. Detta är ett märkligt uttalande. Vår ordförande (som dock har ingått i gruppen som arbetat fram projektbeskrivningen) måste väl ändå känna till att för personer som avled före 1961 finns inget exakt dödsdatum på dödskivan? Och att ingen födelseort anges för personer som avled före november 1970? Rosvalls fråga borde formuleras: ”Hur många individer kan rimligen vara födda samma dag samt också avlida i samma månad och i samma församling?” Det är ju knappast något märkvärdigt att två exakt jämgamla personer skulle avlida under samma månad i samma församling. Omkring 6000 personer avled varje månad under femtiotalet.
 
Ted Rosvall lugnar oss alla med meddelandet att alla uppgifter kommer att bli ”föremål för noggrann kontroll vid åtminstone två tillfällen innan de läggs samman med de ursprungliga databaserna”. Det skulle vara betydligt mer lugnande om Rosvall kunde tala om hur denna kontroll kommer att ske. Mot vilka källor ska uppgifterna ”vid åtminstone två tillfällen” kontrolleras? Jag håller helt med Carins idé att en annan person borde korrekturläsa vad den ursprungliga medarbetaren bidragit med.
 
Det skulle förresten vara roligt att få veta hur förbundsordföranden definierar en primärkälla. Det största felet med dödskivan tycks, enligt Rosvall, vara att den grundar sig på databaser som ”en gång i tiden har knappats in av mänskliga fingrar”. Jag undrar vilket slags fingrar som har framställt primärkällor?
 
Av de olika inläggen hittills på denna sida tycker jag det verkar som att planeringen av Namn åt de döda gått litet väl snabbt. Rosvall skriver att det tog tid att få klarhet i sekretessbestämmelserna. Jag undrar om det inte har gått litet väl fort i att få igång projektet.
 
Jag har inte avrått från att delta i projektet Namn åt de döda. Däremot har jag uppmanat ”Sveriges släktforskare och släktforskarföreningar att inte bidra till projektet ... förrän Förbundet har skapat en genomtänkt projektplan som garanterar kvaliteten.” Detta har ännu inte skett. Jag står alltså fast vid vad jag har sagt: Bidra inte till detta ogenomtänkta projekt, som inte är bra för förbundets rykte. Kräv att förbundet ger ordentliga besked om hur man ska ge rätt namn åt de döda!