NULL Skriv ut sidan - Hur mycket hjälp ska man ge?

Anbytarforum

Titel: Hur mycket hjälp ska man ge?
Skrivet av: Gotlands Genealogiska Förening skrivet 2003-10-25, 16:36
Med anledning av debatten om utläggande av forskarrön på Gotlandssidorna.  
 
Gotland är ett litet forskningsområde.
 
På nästa varje styrelsemöte har vi i Gotlands Genealogiska Förening ämnet ”den stora privata databasens” ohämmade spridning av uppgifter utan käll- och upphovsmannaangivelse uppe till diskussion. Medlemmar hör av sig och önskar att vi som förening skall försöka att verka för en skärpning och ändring. Alla vill inte ge sig tillkänna och klaga personligen.  
 
Någon framförde exempelvis synpunkten att han inte ville lägga ut sina gotländska anor på DIS-Byt, då det var stor risk att de genast hamnade i ”den stora databasen”, och att han sedan snart skulle få se delar av dem utlagda på Rötter - givetvis utan angivande av upphovsman.
 
 
Etik och moral
Föreningens styrelse har därför noga diskuterat etik och moral i sammanhanget och vill framföra följande:
1. Att presentera forskningsresultat som man har kopierat ur tryckta böcker/hittat/fått/övertagit av andra forskare som sitt eget är STÖLD. UPPHOVSMAN måste alltid uppges.
2. Alla uppgifter bör givetvis den som får dem direkt kunna kolla i KÄLLAN och förvissa sig om sanningshalten för. Vilket värde har en uppgift som inte är verifierad med angivande av källa? Det kan kanske bara röra sig om en teori.
3. Att vräka ut en lång lista med hundratals namn och data till en nystartad forskare som endast ber om lite starthjälp utifrån en 1800-talsuppgift är att ta av denne det mesta eller kanske hela tjusningen och glädjen med släktforskning.
4. Att lägga ut namn och data om nu levande personer, födda ända fram på 1960-talet utan deras hörande är helt oetiskt.
5. Genealogins STATUS hos den icke forskande allmänheten och hos nybörjare är mycket viktig. Det måste innebära en forskning med exakta bevisade resultat, inte uppgifter och teorier som samlas ihop lite här och där utan källhänvisning.  
 
Sammanfattning:
I väntan på tydliga lagar i sammanhanget vädjar vi i GGF:s styrelse till innehavaren av ” den stora databanken”:
Uppge alltid UPPHOVSMAN/KÄLLA för de uppgifter som läggs ut på Rötter!
Lägg endast ut lite uppgifter till en nybörjare!
Tänk på sekretesstiden!
 
För övrigt uppskattar vi att det gotländska vigselregistret har datoriserats och är utlagt på Internet till hjälp för forskare. Ett mycket bra initiativ.
 
Med vänlig hälsning  
Gotlands Genealogiska Förening
Styrelsen