NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2007-02-15

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2007-02-15
Skrivet av: Anders Berg skrivet 2007-02-15, 09:50
Trevligt med en livkraftig diskussion!
 
För mig handlar mycket av vad som sagts ovan om motsättningen mellan två helt olika infallsvinklar på släktforskningen. Det finns en klyfta som blivit tydlig först under de senaste åren och riskerar att bli större och större. Visionen som släktforskarrörelsen måste skaffa sig är att få dessa synsätt att börja arbeta tillsammans, för sin egen överlevnads skull.
 
Motsättningen står mellan
 
A) Traditionalisterna, det vill säga alla som startat sin släktforskning genom att fråga släkten, gå en studiekurs, gå med i lokala föreningen, låna hem kyrkböcker osv, och först därefter upptäckt datorn och internet.
 
B) Gruppen av människor som genom sin användning av datorn och internet upptäcker släktforskningen.  
 
I både grupperna finns ledande personer. I grupp A är det de riktigt kunniga forskarna, de som publicerar artiklar och de som engagerat sig i föreningslivet. I grupp B är det ofta tekniska innovatörer som observerat det stora intresset för släktforskning och startar tjänster för att locka till sig släktforskare, ibland säkert med förhoppningen att dra ekonomisk fördel av det i slutändan.
 
Det säger sig självt att om inte dessa två diametralt olika riktningar finner någon gemensam nämnare så riskerar grupp B att helt ta över nyrekryteringen av släktforskare. Släktforskarförbundet och deras föreningar representeras idag till nästan 100% av personer med bakgrund inom grupp A. Föreningarnas medlemsunderlag löper risken att helt dräneras, om nya släktintresserade finner att tjänster som startas på internet fyller deras behov.
 
Och här kommer lösningen! Bägge dessa grupper har väldigt mycket att vinna på att dra nytta av den andra gruppens kompetens. Internetfolket har mycket att lära om grunderna i forskningen, vilka källor som används och hur de ska bedömas, med mera. Traditionalisterna har mycket att lära om hur släktforskningen kan förnyas i ett nytt tekniskt landskap, såväl presentationsmässigt, som hur samarbete kan bedrivas, liksom hur man lockar nya intresserade.  
 
Hittills har traditionalisterna varit avvisande till alla släktletare, som grupp B ibland nedsättande har kallats. Man har byggt upp en mur mot nya intresserade genom att t ex tala om vita handskar på arkiven. Man har velat styra diskussionerna på Anbytarforum bort från innovativt tänkande och kontaktskapande mot ett stelt fråga-svara-byta anor-forum. Och så vidare. Så kan det inte få fortsätta!
 
Det är när personer med olika bakgrund, kontaktnät och erfarenhet möts som de stora landvinningarna sker! Det lär oss historien (läs gärna Medici-effekten av Frans Johansson). Skärningspunkten där detta uppstår borde kunna vara på Rötter och dess diskussionsforum.
 
För att ta ett aktuellt och konkret exempel. Just i dagarna startas en ny tjänst på Rötter, att bygga upp en länksamling till släktsidor. Det är förvisso en god idé (om än inte ny eller unik), men sättet det sker på saknar varje inslag av tekniskt nytänkande. Länkar mejlas in och presenteras i en helt ostrukturerad uppräkning. Om man startar en sådan tjänst idag borde det ske genom att användaren själv lägger in uppgifterna i länkdatabasen, och informationen bör struktureras upp så den blir sök- och presenterbar på namn, orter osv. Det finns programvaror för att hantera sådant, se t ex phpLinkDirectory (http://www.phplinkdirectory.com/ TARGET=_blank), som minimerar arbetet för redaktören. Det är inte heller speciellt avancerat att bygga ett sådant system själv. Jag är ledsen om jag är kritisk (och det är inget personligt illa menat), men jag tror att Crister och de andra på förbundskansliet kanske inte är rätt personer att driva den här typen av projekt på internet. Det bara ökar klyftan mellan er (grupp A) och de som tar fram egna och bättre tjänster på nätet. Det är bara ett exempel på att mycket skulle vinnas på ett samarbete.
 
Ett annat exempel hur grupperna kan mötas är hur föreningsverksamheten kan förnyas. Rent virtuella föreningar kan bli verklighet fortare än man anar. Varje community på nätet är en typ av förening. När kommer dessa att kunna bli medlemmar i förbundet?
 
Så tjänster som Genvägar är inte intressanta för vad de (idag!) ger släktforskningen (jag håller fullständigt med Michael Lundholm i hans kritik), utan det är fenomenet Genvägar som är intressant.  
 
Mvh
Anders
en av få(?) som känner sig hemma i både grupp A och B