NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2007-05-31

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2007-05-31
Skrivet av: Hans Högman skrivet 2004-02-07, 09:29
I den värnpliktslag som tog 1885 indelades landet i 31 inskrivningsområden. Dessa var i sin tur indelade i bataljons-, kompani och avdelningsområden. Inskrivningsområdena var i regel uppkallade efter det infanteriregemente och dess rekryteringsområde som inskrivningsområdet tillhörde, exempelvis Hälsinge regementets inskrivningsområde.
 
Inskrivningarna utfördes av inskrivningsnämnden och granskades av inskrivningsrevisionen.
Inskrivningarna var mönstringar av ynglingar som skulle göra sin värnplikt och inskrivningslängderna användes vid mönstringarna.
Inskrivningslängderna innehåller uppgifter om namn, ålder födelseort, civilstånd och längd. Vidare kan det finns anteckningar om respektive person.
År 1885 erhöll varje beväring också ett tredelat nummer, inskrivningnumret. Numret bestod av löpnummer, rullföringsområde och årtal och skrevs på följande sätt: LLLL RRR/ÅÅÅÅ, exempelvis 153 25/92.
I detta exempel är 153 ett löpnummer för individen, 25 är rullföringsområde inom vilket inskrivningen skedde och är1892 inskrivningsårtalet.
Löpnumret var således kopplat till en viss individ.
Inskrivningslängden innehåller också uppgift om vilket truppslag som personen skulle göra sin värnplikt vid. Står det exempelvis infanteriet för en yngling som mönstrade i Hälsinge regementes inskrivningsområde så innebär det med största sannolikhet att han placerades vid Hälsinge regemente.
 
För att enkelt kunna hitta en person i inskrivninglängden är det viktigt att veta vilken församling han bodde i. Längderna var nämligen geografiskt uppställda inom respektive inskrivningsområdet. De var uppställda geografiskt fram till 1952. Från och med 1953-års inskrivningar registrerades de inskrivna i personnummerordning. Längderna ersattes då med sk. längdkort.
 
År 1901 avskaffades indelningsverket och ersattes med ett system med allmän värnplikt. I 1901-års härordning ersattes regementenas tidigare 31 inskrivningsområden med 26 inskrivningsområden (från 1926 21 stycken).
Även efter 1901 fick de mönstrande ett tredelat nummer med ett ordningsnummer för individen (löpnummer), ett nummer för rullföringsområdet samt en för inskrivningsåret.
Inskrivningsrullorna finns på Krigsarkivet.
Efter att man tittat i inskrivningslängderna och där fått information om vilket förband han fullgjorde värnplikten vid kan man gå vidare och titta i detta förbands arkiv och se om det där finns värnpliktsrullor eller andra handlingar och studera.
Hans Högman