NULL Skriv ut sidan - Tord i Byr ... en saga?

Anbytarforum

Titel: Tord i Byr ... en saga?
Skrivet av: Ulf Sawert skrivet 2007-08-23, 00:29
Eftersom rubriken Bureslott är stängd tar jag mig friheten att citera lite ny information ang. detta ämne här!
 
Jag vill dela med mig av några fina citat från boken: Jarlens Sekel, skriven av historieprofessor Dick Harrison, utg. år 2002, sid. 476 längst upp: Stockholms slott byggdes inte över en natt. Det var en stor anläggning med ett flertal delar, var och en med sin egen - idag svårligen rekonstuerbara - historia. Det överväldigande flertalet forskare är dock ense om en sak: i begynnelsen var tornet. Tornbyggnaden, ofta hänvisad till som kastalen, anlades av en okänd storman eller konung på den tämligen öde Stadsholmens norra spets, taktiskt välplacerad bredvid det vattendrag som i början av 1200-talet utgjorde den enda seglingsbara rännan mellan Mälaren och Östersjön. Och där förblev tornet, i till- och ombyggd skepnad, ända till slottsbranden 1697, allt medan slottets övriga byggnader reste sig kring kärnan. Tornet var murat helt i gråsten med en diameter på femton meter. Dess murar var omkring 3,5 meter tjocka, och före tornhöjningen på 1500-talet torde höjden ha uppgått till omkring tjugofem meter. Vidare lite längre ned...Tornet byggdes enligt vedertagen åsikt i slutet på 1100-talet eller i början av 1200-talet, långt innan en tillstymmelse till stadsbebyggelse existerade på holmen. Troligaste byggherre var kung Knut Eriksson, tätt följd av jarl Birger brosa och kung Sverker Karlsson. Slut på citat.
 
Här ser vi att flera av borgarna under denna tid började som ett ensamt torn! Sedan byggde man på borgen efterhand...borgmurar...repr. lokaler...ringmurar...förborgar...etc. Så var det även när det gäller Kalmarslott...det började också - enligt Dick Harrison - som ett ensamt (idag rivet) torn!  
 
Dessa fakta skall man ha i åtagande om man vill närmare studera de intressanta ruinsrester som kommit i dagen där vid Birstabergets sluttning! Först ett torn...sedan en borg.
 
Vill också fylla på lite ang. detta med hur stora slott kan försvinna helt med tiden...jag citerar ur samma bok sid. 489-490 längst ned: Att vi känner till Jönköpings kungliga fästning beror på att Magnus utfärdade ett dokument i slutet av år 1278, givet in castro Junaköpung (på Jönköpings slott). Tidigare samma år hade borgen belägrats av upprorsmän, något som anges både av Skänningeannalerna (ca 1290) och av Ericus Olai på 1400-talet. Redan 1309 skall kung Birger enligt Erikskrönikan ha uppfört ännu ett slott på platsen, vilket brändes ned av hertig Erik samma år. Alltså torde 1278 års borg ha varit en kortvarig historia - varför annars anlägga en ny fästning 1309? Möjligheten finns förstås att Erikskrönikan överdriver och att det hela tiden rörde sig om samma anläggning, blott restaurerad av Birger. Så länge inga rester efter någondera borgen påträffas, får vi fortsätta gissa. Var exakt låg Jönköpings borg/borgar? I brist på lämningar är det bästa alternativet det vi kan belägga för senmedeltidens räkning. Slut på citat.  
 
Här ser vi hur TVÅ stora borgar i Jönköpng - byggda på 1200-talet - försvunnit helt!! Man hittar inga som helst lämningar efter dem...så här ser vi att sådant kan förekomma...att stora borgar kan försvinna helt genom tidens tand och människors handlingar!
 
Jag har ju redan nämt tidigare om jarlasätet Bjälbo som man också inte hittar några lämningar efter, nämnas kan också de gamla stadsmurarna runt Stockholm och Kalmar som tydligen också försvunnit genom åren...även medeltids-borgen i Lödöse kan nämnas som ex.
 
Vänligen
 
Ulf