NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 06 oktober, 2012

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 oktober, 2012
Skrivet av: Sten Rigedahl skrivet 2012-10-05, 10:41
Förlåt,Urban, att jag bombarderar dig med frågor på din syn men du framstår ju som nutidens ikon på frågor om bureätten och därför är din syn viktig. Om vi går tillbaka till sägnen om Fale den unge. Leonard Bygdén, överbibliotekarien vid Uppsala universitet på sina dar, säger i sin redogörelse att han litar på Johannes Bureus noggrannhet men att denne inte har hans eget avstånd till sin bedömning. Bygdén anser att Bureus hört legenden återberättas av sonen till kyrkoherden och ståndsriksdagsmannen i Skön Laurentius Jacobi, som talar om en bok och ett i ljusa färger målat vapen, detsamma som på den intill nu bevarade gravstenen, får man förmoda, i Sköns nya kyrka. Bygdén tror att Bureus kan ha lagt till de geografiska bestämningarna Älgarås 1205, Kungslena 1208 och Gestilren 1210 (märk Arns upplevelser i Jan Guillous böcker). Bygdén tror också att kungasonberättelsen kan vara hämtad från berättelsen om kung Birgers son som räddas till kung Menved i Danmark(fel väderstreck således). Bygden försöker inte någon egen bedömning av uppgifterna i sägnen som talar om den belöning som Fale den unge skulle ha fått av Erik X, dvs, området Medelpad, Ångermanland upp till Strinne och en del av Jämtland samt en förbättring av sitt (adels)vapen, vilket borde vara det vapen som finns på gravstenen. Han tror också på berättelsen om Johan Siggesson, krigsöversten som rövar vapen och bok från kyrkan för att visa dessa för Johan III och därmed visa sitt ursprung och bli adlad, vilket han och hans bror också blev.
Tingen sedan försvunna. Johan Siggesson gifte sig med Anna af Stäflö och flyttade till Svartingstorp i Åby nära Kalmar som härjades svårt i krigen mot Danmark. Hur är din syn på detta, Urban, om vi går ut ifrån att gravstenen i Sköns kyrka har ett värde som bevismaterial. Kan det vara möjligt att Herse som du beskriver som en framgångsrik säljägare, som ingen sägen motsäger, kan ha ett ursprung i en känd stormannasläkt i Skön, Medelpad?
I guess your mothertongue is English, Thomas, but you anderstand Swedish quite well and I really think you had a point there. Everyone saying that a myth or whatsoever is wrong should have the likeweise obligation to prove that the opposite is right!