NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-09

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-09
Skrivet av: Leif Gson Nygård skrivet 2007-06-08, 21:26
I ortregistret till Olaus Magnus ”Historia om de nordiska folken” [Johan Granlund, Gidlunds förlag, andra upplagan, 1976] nämns överhuvudtaget inte Byrestad eller Byrisholm. Om det faktiskt funnits platser med detta namn är det osannolikt att inte Olaus Magnus, under sina resor i Medelpad och Ångermanland 1518, skulle ha sett eller fått uppgift av lokalbefolkningen om dessa platser. I all synnerhet som det funnits? en berättarsägen om släkten Bure sedan flera hundra år.  
 
Livstord är, som mycket riktigt Robert Hammarstedt antyder, Ljustorp i Medelpad. Och Nivrvnda är, enligt registret, Njurunda i samma landskap. Så Ulf Sawert kan sluta inbilla sig att detta skulle vara bilden av Bureslottet! I hela verket nämner Olaus Magnus bara ”slott” vid två tillfällen; dels i avsnittet om Aranäs kungliga slott (utanför Skara), dels i berättelsen om Mälaren och ”..vid dess stränder ligger flera borgar och slott tillhöriga ädlingar och andra framstående personer och efter landets sed ganska ståtliga” (1:30 resp. 7:24).
 
Efterskriften till Olaus Magnus ”Historia om de nordiska folken” mycket intressant. Där får vi nyanserad bakgrundsfakta till både Charta Marina och historieverket. Och i slutet skriver John Granlund:  
 
”I Sverige bildade bröderna Magnus en epok. Deras verk förutsatte och kompletterade varandra. De torde också, som jag nämnt, ha varit planlagt som en enhet. Olaus Magnus' arbete blev en av hörnstenarna, på vilka 1600-talet byggde vidare [..] Hans arbetssätt, som bestod i att förena den antika litteraturen och den folkliga traditionen, kom att bära rika frukter.. [..] När det gäller Olaus Magnus eftermäle i våra dagar och i vårt land, har man tillfullo insett hans betydelse som geograf. Även kulturhistorikerna ha särskilt under det sista halvseklet ansett hans verk vara en ovärderlig skattkammare. [..] .. aktualiserade och gav innehåll åt den följande tidens kulturforskningar. Den lärde Bureus tog arv efter Olaus Magnus. Bureus' märkliga anteckningar, Sumlen, kunna bl. a. läsas och begagnas som en kommentar till Historia om de nordiska folken. [..] Vid den tiden, när Gustav II Adolf erkände, att en sådan uppgift (bevara minnena av det förflutna, min anm.) var en nationell angelägenhet och gav den sitt fulla stöd, eggades det antikvariska intresset av strömningar från olika håll. [..]”