Anbytarforum

Särskilda ämnen & övrigt => Genetisk genealogi (DNA) => Allmänt om DNA i släktforskningen => Ämnet startat av: Patrick von Brömsen skrivet 2014-12-26, 22:04

Titel: Hur uppge källa vid DNA-resultat
Skrivet av: Patrick von Brömsen skrivet 2014-12-26, 22:04
Som överskriften säger, Hur anger vi en sådan källa?
 
Kanske det redan varit upp?
 
Annars kanske vi får skapa någon form av standard?
 
Vänligen Patrick
Titel: Hur uppge källa vid DNA-resultat
Skrivet av: Tommy Petersson skrivet 2015-03-08, 11:36
Det är ju ändå kyrkböcker och andra skriftliga källor som gäller - DNA-testerna är ju en bra hjälp att söka fram personer på liknande sätt som man använder CD-skivor som Sveriges Dödbok, Sveriges Befolkning, PLF-skivorna etc. Dessa är ju genvägar till att hitta i kyrkböckerna, en DNA-test är ju ännu mer en genväg - men ingen källa.
Titel: Hur uppge källa vid DNA-resultat
Skrivet av: Leif Lundkvist skrivet 2015-03-08, 17:37
Jag trodde DNA-tester i vissa fall var mer sanna än kyrkböckerna, t ex för att verifiera/utesluta fadern till ett barn. Kyrkböckerna innehåller ibland fel fader.
 
Detta skulle kanske vara en egen tråd: A och B var bröder. A hade sonen C och B hade sonen D med samma moder. Alla dessa är döda. Kan man med DNA-test på barnen till C och D utesluta att A är far till både C och D? Och om det går, vad är då källan, enligt kyrkböckerna var nämligen A far till båda, ty han var gift med modern, men det var hans bror som var far till D.
Titel: Hur uppge källa vid DNA-resultat
Skrivet av: Patrick von Brömsen skrivet 2015-03-08, 20:42
Min fråga är om det INTE finns någon skriftlig källa, där man genom DNA-test får fram ex. en ana. Hur gör du då?
 
Vänligen Patrick
Titel: Hur uppge källa vid DNA-resultat
Skrivet av: Hans Olof Johansson skrivet 2015-03-09, 18:03
Hej Patrick!
 
Om en uppgift i en släktutredning ska kunna styrkas enbart med hjälp av ett DNA-test, lär det inte räcka med en enkel källhänvisning. Poängen med att ange en källa är ju att den som senare vill använda uppgiften ska kunna kontrollera källan och därmed bekräfta uppgiften. En möjlighet är förstås att publicera en detaljerad redogörelse för testets genomförande och resultat i en släktforskningstidskrift eller -årsbok och sedan ange artikeln som källa.
 
I praktiken kommer det nog att dröja mycket länge innan det finns så förfinade analysmetoder att enbart ett DNA-test (eller ens ett antal samordnade DNA-test) kan t ex avslöja och bevisa en tidigare okänd faders identitet. Dessförinnan är det väl frågan om det finns vare sig förutsättningar för eller behov av en standardisering för källhänvisningar på området.
 
Hälsningar
Hans Olof
(din avlägsne mtDNA-släkting)