Anbytarforum

Särskilda ämnen & övrigt => Foto- och skanningsteknik => Gamla bilder => Hur lägga in metadata till digitala bilder? => Ämnet startat av: Stig Hansson skrivet 2012-01-09, 08:42

Titel: Hur lägga in metadata till digitala bilder?
Skrivet av: Stig Hansson skrivet 2012-01-09, 08:42
Kenneth
Epson V750 är vad jag menar med specialscanner och har en lampa i locket för att man skall kunna scanna dias och småbildsnegativ. Det flesta scannrar saknar den möjligheten  
Stig
Titel: Hur lägga in metadata till digitala bilder?
Skrivet av: Olle Elm skrivet 2012-01-09, 13:01
En Epson V750 kostar på Dustin 6 990 kr. Är det den ni talar om?
Vänligen,
Olle Elm
Titel: Hur lägga in metadata till digitala bilder?
Skrivet av: Patrick von Brömsen skrivet 2012-01-09, 13:05
Japp det är det. Men det går lika bra med v700, något mindre kostnad. Har den själv.
 
Vänligen Patrick Ps.Det finns billigare med genomlysning Ds.
Titel: Hur lägga in metadata till digitala bilder?
Skrivet av: Stig Hansson skrivet 2012-01-09, 13:25
På mitt skrivbord står en CanonScan 4400F. Den inköptes för knappt en tusenlapp för cirka 5 år sedan och kan scanna dias och 35mm film. Gamla negativ på 6x6 eller 6x9 är det däremot svårt att finna scannrar till.
Stig
Titel: Hur lägga in metadata till digitala bilder?
Skrivet av: Patrick von Brömsen skrivet 2012-01-09, 13:34
Under två tusen går det att hitta bra apparater för olika format, men då inte de jättestora.
 
Ex. Filmhantering: 35 mm-remsa (negativ/positiv)/12 bilder, 35 mm diabilder (negativ/positiv)/4 bilder, film i 120-format max 6 x 22 cm (bara filmremsor)
 
Vänligen Patrick
Titel: Hur lägga in metadata till digitala bilder?
Skrivet av: Maria Hellström skrivet 2012-01-09, 17:41
Har testat med två bilder samtidigt nu och det fungerade. Tack för påminnelsen, Patrick! Höll nästan på att glömma bort den möjligheten. Att hålla Epson Scan-programmet uppe hela tiden funkade dock inte. Varje gång jag trycker på Scanna när jag är inne i programmet så stängs fönstret. Så jag måste gå in på Startmenyn och öppna det på nytt varje gång jag lägger i nya bilder.
 
Nu blir jag fundersam vad gäller upplösningen. Är det onödigt att ha 1200 dpi alltså? Blir det verkligen lika bra bilder med 300 som någon här skrev?
Titel: Hur lägga in metadata till digitala bilder?
Skrivet av: Anders Nyman skrivet 2012-01-09, 17:46
Tack alla för bidrag i bildläsarfrågan. Nu har jag olika tips att gå vidare med.
Anders
Titel: Hur lägga in metadata till digitala bilder?
Skrivet av: Patrick von Brömsen skrivet 2012-01-09, 18:01
Maria! Prova som jag skrev ovan. Scanna olika upplösningar/kvaliteter ex 300 o 1200 och lite däremellan. Jämför sedan på skärmen vad du själv tycker blir bra/tillräckligt.
 
Plocka fram en bra bild med smådetaljer, gärna någon ansiktsbild tagit på lite avstånd (som en del äldre kort kan vara)Lägg upp de två och två och jämför fram och tillbaka mellan de olika upplösningarna. Efter det så vet du vad du vill ha!
 
Vänligen Patrick
Titel: Hur lägga in metadata till digitala bilder?
Skrivet av: Kenneth Eriksson skrivet 2012-01-09, 21:55
Bra tips, Patrik.  
Men egentligen så har skärmen betydligt lägre upplösning, motsvarande max 100 dpi. Så ska man se någon skillnad mellan bilder i olika upplösning måste man skriva ut.
Titel: Hur lägga in metadata till digitala bilder?
Skrivet av: Stig Hansson skrivet 2012-01-09, 22:03
Jag håller helt med Patrik om att det är bäst att testa sig fram. Ofta vill man naturligtvis använda så hög upplösning som möjligt i tron om att det då blir bättre. Tyvärr misstar man sig lätt och en hög upplösning kan till och med göra bilden sämre då det lätt uppstår moirelinjer i konturerna
Stig
Titel: Hur lägga in metadata till digitala bilder?
Skrivet av: Crister Lindström skrivet 2012-01-11, 08:32
Här är en länk som kanske kan ge lite vägledning. Det beror ju på vad man ska göra med sina skannade bilder. Grundregel är att skanna med så hög upplösning som möjligt - det går alltid att minska storleken senare.  
 
Diabilder är en historia för sig. Vill man bevara bilderna för framtiden krävs mycket hög upplösning. Har man rimligt antal bilder är det bättre att lämna in för skanning. Bilderna blir då också delvis korrigerade. Det finns enklare skanners för runt 1000-lappen. Det är egentligen inte skanners utan en kamera som fotograferar av diabilden. Diabilderna blir cirka 5MB och det duger för publicering på t ex en webbsida.  
 
http://www.galleriaventures.com/truephotos/image_file_discussion.htm
Titel: Hur lägga in metadata till digitala bilder?
Skrivet av: Crister Lindström skrivet 2012-01-11, 09:22
En komplettering: Påsiktsbilder skannas lämpligen med 300 dpi - det räcker
Titel: Hur lägga in metadata till digitala bilder?
Skrivet av: Maria Hellström skrivet 2012-01-11, 19:06
Jag har testat 1200 och 800 och inte sett någon skillnad, så nu scannar jag i 800 dpi. Vet inte om man kan gå ner mer, har ju också läst (som Crister skriver ovan) att grundregeln är att ha så hög upplösning som möjligt. Och lagringsutrymme är ju inte så farligt dyrt.  
 
Jag håller på och scannar för fullt just nu och nu är jag tillbaka vid det rubricerade problemet - metadatan, och struktur. Hade som fundering att skapa mappar med typ indelningar som Familjemedlemmar, vänner till familjen, utomhusbilder och då kunna skriva ett worddokument för varje mapp med metadata till bilderna. Men nu har jag sett att detta är omöjligt av två anledningar.
1. Blev väldigt svårt med kategorierna när de ibland går in i varandra.
2. Då måste man separera bilder som hör ihop i en serie. Dvs bilder som togs vid ett och samma tillfälle och som hör till olika kategorier. Känns fel att sära på bilder som hör ihop.  
 
Så nu vet jag inte hur jag skall göra med uppstrukturering och metadata. Att ha ca 600 bilder i en och samma mapp (och ett och samma worddokument för alla hundratals bilder) känns lite oöverskådligt, så jag vet inte hur jag skall lösa det hela. :-(