Anbytarforum

Särskilda ämnen & övrigt => Gamla bilder => Bildgåtan - Övrigt => Ämnet startat av: Fredrik Salomonsson skrivet 2003-07-13, 22:39

Titel: Horn?
Skrivet av: Fredrik Salomonsson skrivet 2003-07-13, 22:39
Detta horn eller vad det nu är, hittade jag i vinden på  ett rivningshus, som var byggt på 1830-talet.
Hade man hornet att spela i det finns några hål ?
Eller är det en dryckesbägare?
(http://aforum.genealogi.se/discus/messages/11906/42998.jpg)
 
(http://aforum.genealogi.se/discus/messages/11906/42999.jpg)
Titel: Horn?
Skrivet av: Ann Little skrivet 2003-07-14, 21:56
Hej Fredrik!
 
Hålen på hornet kan mycket väl vara gnaghål av råttor. Jag har sett något liknande i ett tv program här i England där jag bor. Den gången gällde det dock människoben då programmet handlade om en arkiologisk utgrävning. Vad hornet kan ha använts till, om det nu användes till något, vågar jag inte säga.  
 
Mvh
Ann Little
Titel: Horn?
Skrivet av: Fredrik Salomonsson skrivet 2003-07-15, 09:44
Tack Ann!
Titel: Horn?
Skrivet av: Helene Strömkvist skrivet 2003-07-15, 10:37
Hej Fredrik!
 
Min farmor hade ett liknande horn, som hon blåste i när hon kallade in korna för mjölkning.
Men jag kommer inte ihåg om det var några hål i det hornet.
Mvh
Helene
Titel: Horn?
Skrivet av: Fredrik Salomonsson skrivet 2003-07-15, 14:28
Ok. man måste nog ha en viss teknik för att få någon ljud ut ur hornet.
Jag har inte lyckats hittills =)
Titel: Horn?
Skrivet av: Peter Karlsson (Peterk) skrivet 2003-07-15, 14:33
Det är väl ett vanligt vallhorn som sagt - söker man på vallhorn på t.ex 'google' finns massor om detta instrument; tre-fyra hål var det vanliga står det bl.a..
Titel: Horn?
Skrivet av: Judit Hansson skrivet 2003-10-25, 23:47
Detta synes mig vara ett bockehorn Vi har ett par liknande i familjen, och Jodå det går att blåsa i dem, De bör först blötläggas en stund, varefter man blåser med trumpetläppar mycket tungt att blåsa och tonen blir darrig och skral men det går. Jag vill minnas  att min far berättade att hornen lades i dyngstacken ett tag för att innanmätet skulle falla ur lättare. Dalsland). Rätt blåst blir tonen stark och når långt.
Titel: Horn?
Skrivet av: Margareta Modén skrivet 2003-11-18, 16:25
Värmlands Museum har landets kanske äldsta instrument ett kohorn som liknar detta mycket. En rekonstruktion av ljudet har gjorts och finns på inspelning. Vi talar om ett mycket gammalt musikinstrument. Ditt horn kan vara urgammalt och jag tycker att du ska höra med ditt närmsta länsmuseum. Musikantikvarien på Värmlands museum kanske kan hjälpa dig om ditt eget länsmuseum inte kan klara detta.
Titel: Horn?
Skrivet av: Fredrik Salomonsson skrivet 2003-11-18, 17:39
Tack för upplysningen
Undra hur man daterar ett sådant horn?
Titel: Horn?
Skrivet av: Ann Little skrivet 2003-12-04, 23:13
Hej igen Fredrik!
 
Tänkte på dig och ditt horn då jag läste följande i Bror Gadelius bok  Häxor och Häxprocesser.
 
 Jag anför här några fragment ur häxprocesser från skilda delar av landet, ägnade att belysa de fabulationer om hornet och smörjan, som var gängse bland barn och vuxna.
I en berättelse om trolldomsväsendet i Norrland förekommer följande:
Då barnen placerades i och för avfärd på kreaturet eller på en stång, kvast m.m. måste först smörjas under vart barn, men de barn , som länge hava följt och själva fått horn, måste smörja under sig själva.  
 
 I ett rannsakningsprotokoll från Stockholm berättas:
Lisben Nilsdotter, 15 år, en skrivares dotter från Södermalmstullen,som säger sig vara förd sedan påsk 1675, påstår att andra natten hon fördes (till Blåkulla), gav häxan henne ett HORN med litet grön smörja, vilket dock fråntogs henne, sedan hon bekänt.
 
 Hur fruktlöst det visade sig vara att få tag i 'corpus delicti', det omvittnade hornet, och hur de vilt fabulerande barnen därvid oupphörligen förändrade sina uppgifter framgår av följande:
Hustru Catharina Pärsdotter gav tillkänna, att då hon frågat sin son Nils efter HORNET, har han svarat, att det hade han intet, utan brukade han Staffan Anderssons horn, som plägade ligga å herr Buhrmans vind under en stor kista uti ett litet hål. Därför har ock Saffan Anderssons fader tagit Nils med sig dit att söka därefter, om det sig så förhölle. Vid ett besök på Buhrmans vind funno de ingenting under den åsyftade kistan, men då Staffan senare var tillstädes påstod han, att hornet låg i en vedtrave.............
 
Lustigt det där med ett horn på en vind, eller hur?  
 
 
Mvh
Ann
Titel: Horn?
Skrivet av: Fredrik Salomonsson skrivet 2003-12-05, 16:57
Tack Ann!
Jag ska ta lite mer foto på hornet och lägga in här, nu när jag har köpt en digitalkamera.
Jag ska försöka att spela på det också...
Kan man datera hornet på något sätt tror du?
På vinden hittade jag även en bok från 1800-talet.
Titel: Horn?
Skrivet av: Ann Little skrivet 2003-12-05, 17:53
Hej Fredrik!
 
Nej, tyvärr känner jag inte till om det går att datera hornet. Men med tanke på vad jag skrev tidigare om råttgnagda hål, så tror jag fortfarande att det är en möjlighet. I går lade jag också märke till en annan sak; nämnligen att en bit av hornets kant blivit bortgnagd.  
 
Jag tycker också att hålen är väldigt ojämna och något underligt placerade. Och så kan jag inte riktigt förstå varför det finns ett hål så nära hornets kant; får mig att undra över vilken ton det gick att få där, så nära hornets mynning. Om man tänker på andra 'blåsinstrument' så tror jag att det är högst ovanligt.  
 
 
Jag hoppas att du återkommer här om du lyckas få reda på hur gammalt hornet är och vad det användes till.
 
 
Vänliga hälsningar
Ann
Titel: Horn?
Skrivet av: Fredrik Salomonsson skrivet 2003-12-05, 17:54
Här kommer lite mer bilder.
(http://aforum.genealogi.se/discus/messages/11906/48519.jpg)
(http://aforum.genealogi.se/discus/messages/11906/48520.jpg)
(http://aforum.genealogi.se/discus/messages/11906/48521.jpg)
(http://aforum.genealogi.se/discus/messages/11906/48522.jpg)
Titel: Horn?
Skrivet av: Björn Engström skrivet 2003-12-09, 23:34
Det är ett kohorn. Hålen är brukar normalt vara närmare smaländan på vallhorn. Jag har själv några, men inget har hålen så lång ut på grovändan. Hornet verkar vara onormalt slitet på hålsidan och grovändan. Därför är det troligt att hornet har haft någon annan användning. En vild gissning skulle kunna vara som remvax. Vilket ledde till att drivremmar fick en stabilare gång.
 
Hälsningar
Björn Engström
Titel: Horn?
Skrivet av: Markus Engvall skrivet 2005-09-07, 13:06
Hej där,
Allt är det ett vallhorn du har där. Antagligen kan det vara lite kantgnagt av möss och sorkar som hittat sig in på vinden. Hålet längs ut i kanten av den stora öppningen kan vara det hål man knöt en läderrem i för att hänga upp hornet med. Munstycket ser typiskt ut som ett vallhorn. Ofta med gamla horn finns det ristat ett bomärke (3 bokstäver oftast) som är initialerna på ägaren. Ibland kan man även se ett inristat årtal och ibland lite utsmyckningar. Jag kan hålla med Ann att hålen är lite konstigt placerade, men hål som kommit fel täpte man till med vax som kan ha försvunit med tiden. Från bronsåldern har man i mossar i Sverige hittat vallhorn. Detta horn kan vara från 1900-talet så som det är putsat. Gamla horn brukar ha en annan patina. Jag vet att Musikmuseet i Stockholm har en stor samling horn i magasinet. Fråga den som är ansvarig för blåsinstrument där om råd.
 
Hälsningar
Markus Engvall