Anbytarforum
Särskilda ämnen & övrigt => Bildgåtan - Övrigt => Gamla bilder => Gamla redskap => Ämnet startat av: Carl Szabad (Carl) skrivet 2005-11-16, 19:01
-
Christina! Det finns inget fabrikat eller andra uppgifter stämplat på dem.
Jag har redan frågat Nordiska museet men ännu inte fått något svar. Men det kan ju finnas anledning att även fråga Vin- och spritmuseet. Får jag positivt besked någonstans ifrån meddelar jag det.
-
Hej!
Det högra föremålet kan mycket väl vara ett märkverktyg för djur, funktionen är ju den samma som de tänger vi använde innan plastbrickorna kom
De andra föremålen tror jag inte har någon anknytning till lantbruk.
Hälsningar Yngve
-
Hej
Har funderat på bilden ända sen den vart inlagd, men inte kommit på nåt liknande som jag sett. Var det inte en gästgivargård, nånstans i svängen, så kanske flaskorna eller brännvinsankaret är nåt användbart? Det sista verkar alldeles för stort om det gäller märkning av djur, genom klipp i örat. Tror hellre det var nåt för lädreet som användes vid sömnad av bruksartiklar, för aktuellt behov.
mvh
rune
-
Rune! Jo visst var Rödsta gästgiveri, men det sades upp redan 1868. Jag tvivlar egentligen också på att föremål fyra har haft med djurmärkning att göra, då borde det finnas några vävnadsrester därifrån och det finns det inte.
-
Töja, sträcka, klämma och klippa små hörn... Jag kan ge mig katten på att verktygen hör ihop med handskmakeri! Fast det är bara en vild gissning.
-
Hej
Kan det sista redskapet varit nåt för att klippa uddar på vadmalet eller skinnet. Man höll kanten på tyget eller skinnet mot kanten som syns finnas och flytta eftersom, så det blev lika stora bitar man klippte ut. Finns inte krage som hänger ner på bröstet? Eller kanske nederst i kjolen ser ut så nån gång i tin?
Sen att gästgiverit sluta -68 motsäger ju inte att det är från dess tid.
mvh
rune
-
(http://aforum.genealogi.se/discus/messages/11906/94967.jpg)(http://aforum.genealogi.se/discus/messages/11906/94968.jpg)
Vad gräddades i detta bakjärnâEUR?
Total längd 0,62 m, nedre delen bredd 20 cm, den inre höjden ger ett bakverk med tjockleken 3-1 cm.
Järnet köpt på loppis i Sörmland.
-
Hej,
Liknar ett våffeljärn. Kanske till gamla vedspisar, eftersom det är så långt handtag.
En gissning
Hälsningar Eivor
-
Jeg tipper på at det er et gorojern, til å steke goro med. Minnes at jeg har spist goro med akkurat den formen.
Gorodeig lages av egg, sukker, fløte, sitronsaft kardemomme smør og hvetemel. Deigen skal stå og godgjøre seg til dagen etter.
Nam nam, det er godt i alle fall.
-
Bör vara ett struvjärn på svenska. Tillagas i kokande fett.
-
Hej Knut
Det är som Marianne skriver ett goråjärn.
Recept: 4 hg smör, 4 hg socker, 6 äggulor, 2,5 dl vispgrädde, 8 hg mjöl, 16 kardemummor.
Rör smör och socker pösigt. Ha i gulorna under kraftig vispning. Grädden vispas hårt och nedröres försiktigt. Tillsätt därefter mjölet och den stötta kardemumman. Spara ev lite mjöl. Låt degen stå kallt över natten. Kavla ut tunt och skär till efter mall. Låt plattorna ligga mellan smörpapper i kylen tills de gräddas guldbruna. Beräkna ca två timmar till gräddning i gårånjärn ovanpå spisen (medelvarm platta). Har du tillgång till gasolkök är det lättare att få fina gorån om du har ett gorånsjärn av äldre sort med långa handtag.
Har aldrig smakat ett gorån, men det låter gott.
Carin
-
Jag är uppvuxen med oset och doften av gräddning av rån. Jag själv har också gräddat en hel del rån. Nu vet jag inte hur ett Gorån smakas, med de jag gräddar är bruna och frasiga, går lätt sönder.
Mitt rånjärn är runt med en diameter på 14 cm.
Jag är tveksam till att man gräddar rån i detta järn, så långt (20 cm) och med sådan tjocklek som 1-3 cm. Ett rån ska väl vara tunt och frasigt. Hur rullar man ihop denna långa banan? Varför så tjocka taggar i järnet?
Ann-Mari
-
Hej
Tror inte järnet är lämpligt för våfflor, 3 cm tjocka!!
Gorånen skall vara 2-3 mm tunna så det är nog inger bra järn till gorån häller. Se bild på gorånsjärn, för 5 rån samtidigt, järnet tillverkat på Nävekvarns bruk.
Stuvjärn brukar vara en ram, formad som en fjäril eller hjärta, som man doppar i sneten och sedan fritteras i fett. De långa hantagen skulle vara till hinder även om man hälde sneten i bakjärnet.
(https://forum.rotter.se/discus/messages/11906/95002.jpg)
-
Knut!
Ja, det du visar verkar vara ett gorån-järn. Det jag pratar om kallas rullrån. Fast gorånen rullas väl också, antar jag.
-
Jo, jag tror att loppisjärnet är ett rånjärn. Har ni ätit Belgian Waffles i USA? Eller för den delen i Belgien. Det är tjocka, grovt mönstrade rån eller våfflor som ser ut som järnets mönster (fast oftast fyrkantiga numera).
-
Tack för alla svar.
Hej Chris
Tittade på Belgian Waffles på Google. Smeten inehåller bakpulver så den kan nog jäsa i mitt loppisjärn, men hittade inga med den form som mitt järn har.
Knut
-
Knut
Jag tror de brukar finnas på konditorier av det gamla slaget. Brukar vara pudrade med florsocker. Jag har sett liknande form i gamla kokböcker. Tror man kan göra dem med äkta frasvåffelsmet, dvs i princip vispad grädde som man försiktigt vänder ned i en smet av mjöl, fett och ev lite isvatten. Det jäser bra.
-
Hej Chris!
Du menar inte Pariservåfflor eller Parisersmörgås? Jag försöker erinra mig vad de bakelserna heter som är ovala naggade och med smörkräm emellan heter. Jag tror att det är något av de namn jag nämner.
Enligt min ärvda, sönderlästa Sju sorters kakor så ska den första fyllas med smörkräm och den andra med vispad grädde.
Fast det är bara det att dessa bakelser gräddas i ugn.
Ann-Mari
-
Jo, jag såg det i ett recept. Kan inte detta redskap användas för att grädda i en gammal bakugn? Men den eldades inte så ofta (det tar ett dygn eller så) så jag tror att mycket förr gräddades över den öppna elden/glöden. Om man tittar i Hagdahls kokbok eller andra från 1800-talet så hittar man liknande järn i massor av olika former. De gillade att dekorera maten på de stora herrgårdarna. Alla geleformar, smörformar och uppläggningar som de gjorde t ex.
-
Hejsan. Go´rån och hjärtrån görs av samma smet och gräddas i en platt lagg (hjärtrånslagg - hjärtformad, go?rånslagg - rektangulärt), dom ska vara tunna. Rullrån gräddas i ett speciellt rullrånsjärn och rullas för hand eller med hjälp av en specialgjord pinne för rullrån. Det här järnet är för tjockt för sådana typ av kakor. Det kanske är ett slags våffel- bakelse- järn av någon udda sort.
Marie
-
Är det någon som vet vad detta redskap användes till? Det mäter 43 x 3 cm exkl handtag.
Det är gjort av trä med genomgående hål.
-
Ser ut som en lusbräda.
-
Tack för svar Eva!
Bilden låg ute på en Facebook-grupp ett tag. Lusbräda har föreslagits tidigare,
men igår enades man om att det kunde vara en varpsticka.
Någon som har några invändningar?
-
Vad är det här för redskap?
Det påminner om en stor huggmejsel
Den är troligen gammal, jag fick upp den när jag grävde
-
Ser ut som en barkspade, för att barka stockar. Liknande användes för inte så länge sen, har shälv gjort det.
-
Tack!