Anbytarforum

Personrelaterat => Släktnamn => Allmänt om adel => Ämnet startat av: Patrick von Brömsen skrivet 2008-10-27, 06:40

Titel: Riddarhusets arkiv?
Skrivet av: Patrick von Brömsen skrivet 2008-10-27, 06:40
hej
 
Visste inte var jag skulle lägga denna fråga (skulle ju i och för sig kunna skicka den direkt till Riddarhuset, men någon här kanske har ett svar). Varifrån fick Elgenstierna och hans föregångare sina uppgifter ifrån när de sammanställde sina böcker? Kyrkoböcker kan jag förstå, och då även att de möjligtvis hann med att se några kyrkböcker som nu är brunna (även om jag tycker att åka runt till församlingarna då, låter sig inte riktigt göras). Det måste ju finnas mer material som de använt. För det kan väl inte bara vara dessa medeltidsbrev (som jag inte har någon kunskap om). När ett par fick barn, skickade de då in uppgifter om detta till Riddarhuset? (funderar på om jag ställt just denna fråga förut). Kan det vara sådana skrivelser som de använde? Finns det mer uppgifter i Riddarhusets arkiv?
 
Vänligen Patrick
Titel: Riddarhusets arkiv?
Skrivet av: Olle Elm skrivet 2008-10-27, 08:15
I de nya Supplementbanden till Elgenstierna har Carl Szabad i förordet - sid 5 - gjort en sammanställning av hur det gick till. Kort kan nämnas:
 
- Redan vid Riddarhusets tillkomst 1626 stadgades att ridderskapet skulle registrera sina familjer och ätter.
- 1762 ålades resp huvudman för en introd ätt att insända tydliga genealogier över sina familjer och härkomst.
- Början 1800-talet, Nils Wilhelm Marks von W?rtenberg påbörjar ett verk om samtliga ätter ..
- Från 1818 ersatte detta arbete de tidigare stamtavlorna från 1760-talet som upphörde att gälla.
- Anrep 1858-1861 - första tryckta utgåvan av de adliga släktutredningarna ...
o s v
 
Vänligen,
Olle Elm
Titel: Riddarhusets arkiv?
Skrivet av: Patrick von Brömsen skrivet 2008-10-27, 19:01
Hej Olle
 
Det som du hänvisar till får mig just att tro att det skulle kunna finnas mer i arkivet än vad som finns idag på ex Elgenstierna. Men det låter som om det sannolikt inte låter sig kontrolleras i första taget. Får nog lägga upp detta (i bakhuvudet) som det sista man gör som släktforskare, om änns då.
 
Vänligen Patrick
Titel: Riddarhusets arkiv?
Skrivet av: Olle Elm skrivet 2008-11-06, 15:11
Fann en artikel som är en bra ingång till Din fråga Patrik; Den finns i Släkt och Hävd nr 3, 1960 och heter: Arbetet på den svenska adels släkthistoria och Riddarhusets stamtavlor. Förf. är Folke Wernstedt.
Vänligen,
Olle
Titel: Riddarhusets arkiv?
Skrivet av: Patrick von Brömsen skrivet 2008-11-06, 18:16
Hej Olle
 
Jag skall ta mig en tid i detta häfte.  
 
(som kuriosa kollade jag om någon lagt upp von Warnstedt/ (von) Wernstedt under introducerad, med det fanns ingen). Detta beroende på att jag har boken Warnstedt-Wernstedtska namnfrågan och en del privat korrespondans i frågan. Fast det är lite utanför ämnet, men mycket intressant.
 
Vänligen Patrick
Titel: Riddarhusets arkiv?
Skrivet av: Niclas Rosenbalck skrivet 2008-11-11, 12:32
I Riddarhusarkivet (RHA) ska finnas förvarat Karl Henrik Karlssons (1856-1909) biografiska anteckningar om medeltiden. Finns det någon arkivbeskrivning eller redogörelse i litteraturen över dessa handlingar ?
Titel: Riddarhusets arkiv?
Skrivet av: Torsten Berglund skrivet 2008-11-12, 08:27
Hans Gillingstam beskriver översiktligt K H Karlssons biografiska anteckningar för medeltiden i artikeln Släkt- och personforskning rörande svensk medeltid i Släkthistoriskt forum nr 3/1986 (s.8-16).
 
Bl.a. skriver han Det är en stor lappkatalog med lapparna ordnade efter adelsmännens släktnamn eller vapenbilder (---). I Karlssons lappkatalog behandlas varje adelsman på en lapp, och där får man uppgifter om när han nämns i brevmaterialet, om det är känt när han dog, var han bodde, om han var riddare, riksråd, häradshövding, lagman eller slottshövitsman och vilka uppgifter som finns om hans släktförhållanden, allt med noggranna källhänvisningar. Den förutnämnde riddarhusgenealogen Folke Wernstedt lät för några decennier sedan sina baltiska arkivarbetare göra ett kvinnoregister till Karlssons samlingar, där man - likaledes på alfabetiskt ordnade lappar - får hänvisningar från kvinnonamnen till de lappar där ifrågavarande kvinnor nämns i samband med sina manliga anhöriga.
 
Om K H Karlsson och hans medeltidsgenealogiska arbeten, se vidare Gillingstams biografi över honom i Svenskt biografiskt lexikon, samt nekrolog och bibliografi i Personhistorisk tidskrift 1909.
Titel: Riddarhusets arkiv?
Skrivet av: Viktor Alin skrivet 2014-06-01, 10:17
Ang. sköldarnas placering i Riddarhuset.
 
Sitter de i dag på den plats där de alltid suttit, eller har deras placering ändrats över tiden från var de sattes upp första gången?
 
Tack