Anbytarforum

Metoder & hjälpmedel => Källor => Allmänt => Ämnet startat av: Vincent Eldefors skrivet 2004-09-30, 03:17

Titel: Lönsamhet med avseende på källor
Skrivet av: Vincent Eldefors skrivet 2004-09-30, 03:17
Jag har än så länge endast använt mig av kyrkobokföringen, skattelängder och häradsrätternas domböcker i min forskning. Vore tacksam om någon med erfarenhet av följande källor (eller andra som jag missat att räkna upp) kunde berätta lite om hur pass mycket det lönar sig att leta igenom dessa när man är ute efter vissa socknar exempelvis:
 
- landskontorets arkiv, vad finns där av intresse för släkt- och lokalforskning och hur pass omfattande är volymerna?
 
- kammarkollegium, finns det gott om mål som rörde bönderna på kronans gårdar (vars bruksrätt kunde ärvas)? finns dessa även representerade i landskontorets arkiv?
 
- domkapitlets arkiv, hur pass intressant är det?
 
Mvh Vincent
Titel: Lönsamhet med avseende på källor
Skrivet av: Heikki Särkkä skrivet 2004-09-30, 08:25
Kammarkollegiets arkiv innehåller mm. handlingar angående skatteköp av kronohemman, som ibland har korta antavlor som bilaga.
Titel: Lönsamhet med avseende på källor
Skrivet av: Anders Ryberg skrivet 2004-09-30, 10:14
Domkapitlets arkiv innehåller längder över röstning i prästval, samt diverse brev från församlingarna där man kan hitta många personnotiser.
Titel: Lönsamhet med avseende på källor
Skrivet av: Elisabeth Thorsell skrivet 2004-09-30, 10:34
I Domkapitlets arkiv finns också handlingar om skilsmässor och upplösta trolovningar. Kan också finnas handlingar om städernas skolor med elevlistor och listor över de böcker man studerat under året m.m.
Titel: Lönsamhet med avseende på källor
Skrivet av: Niclas Rosenbalck skrivet 2004-09-30, 11:38
I domkapitlets arkiv kan man även hitta äktenskapsansökningar för kontrahenter som var nära släkt. Idag kan kusiner gifta sig, men i äldre tider var de förbjudna leden fler generationer och det krävdes tillstånd för tex sysslingar att gifta sig. I dylika fall kan man hitta flera släkttavlor som skickats in.  
Kan tipsa om Malin Lennartssons bok I säng och säte (Växjö, 1999; ISBN 91-7966-567-5) som behandlar domkapitlet i Växjö och dess människor.
 
I domkapitlets arkiv finns även spridda äldre kyrkoräkenskaper ifrån församlingarna som skickats in. Likaså finns vissa katekeslängder bevarade (ej heltäckande för stiften).
Titel: Lönsamhet med avseende på källor
Skrivet av: Anders Ryberg skrivet 2004-09-30, 12:30
Landskontoret kan ha alla möjliga nyttigheter, som inventeringar av vapenfört/sjövant folk, diverse lustigt skattematerial osv.
Titel: Lönsamhet med avseende på källor
Skrivet av: Vincent Eldefors skrivet 2004-09-30, 21:06
Tackar så mycket för alla svar. Är det några av er som har egna erfarenheter av forskning i nämnda arkiv (helst innan 1750) och har någon uppfattning om hur pass sporadiskt intressanta uppgifter förekommer?
Titel: Lönsamhet med avseende på källor
Skrivet av: Anders Ryberg skrivet 2004-09-30, 21:39
Vad det gäller domkapitel så har jag suttit och gått igenom ett antal år vad det gäller ett par serier. Man kan oftast se på serien om den är av intresse. Jag stötte då på ett antal dokument av intresse för de socknar jag håller koll på.
Titel: Lönsamhet med avseende på källor
Skrivet av: Leif Gson Nygård skrivet 2004-10-01, 01:10
Håller med Anders Rydberg. Lönande för mig har det varit att studera visitationsprotokollen. Där har jag funnit intressanta uppgifter om enskilda personer (läs: släktingar) och särskilda, dramatiska händelser i församlingarna. Ofta är det graverande brott mot kyrkoordningen som uppmärksammas. Vissa sedlighetsbrott kan även avhandlas på den här nivån.  
 
Jag har studerat protokoll från 1600-talet (Västerås domkapitel).
 
Mvh / Leif