Anbytarforum

Metoder & hjälpmedel => Kyrkböcker => Källor => Husförhörslängder / Församlingsböcker => Ämnet startat av: Johanna Frostensson skrivet 2008-04-25, 15:20

Titel: Överstrykning i husförhörslängd
Skrivet av: Johanna Frostensson skrivet 2008-04-25, 15:20
Varför kan prästen stryka över personer i husförhörslängder som fortfarande lever och bor kvar på samma ställe? Vad kan det betyda?
Titel: Överstrykning i husförhörslängd
Skrivet av: Anna-Carin Betzén skrivet 2008-04-25, 16:51
De gånger jag har sett det, så har han skrivit in personen igen längre ner på sidan för att det fanns mer plats där. Tänk dig t.ex. en son som gifter sig men bor kvar på gården, då ville prästen ha plats att skriva in hustrun och deras ev barn närmast efter på det vanliga sättet, så att det var tydligt hur alla hörde ihop.
Titel: Överstrykning i husförhörslängd
Skrivet av: Anna Jacobson skrivet 2008-04-25, 17:41
Jag har noterat att vissa präster använde olika strykingar för vad jag tolkar som olika 'sorters' flyttningar. Den prästen använde ett rakt streck genom 'familjeövehuvudet' som någon slags notering om överflyttad till nästa längd. Snedstreck var avflyttad till annan ort och streck genom alla namn i familjen så var de flyttade inom socknen. Detta var i mitten av 1800-talet. Kan dock på rak arm inte säga vilken socken.
 
/Anna Jacobson
Titel: Överstrykning i husförhörslängd
Skrivet av: Johanna Frostensson skrivet 2008-04-26, 13:27
För prästen var det säkert ett fungerande system och eftersom han kände sin församling kunde han hålla mycket i huvudet och behövde inte ange för sig själv exakt vad alla streck betydde. Han visste vem som var död och vem som bara hade flyttat till en gård en stenkast bort. Men visst kan man som släktforskare önska att den där lilla, för honom onödiga noteringen som kan göra sådan skillnad fanns..
Titel: Överstrykning i husförhörslängd
Skrivet av: Moderator Övriga ämnen skrivet 2009-03-16, 21:19
Inläggen ovan har flyttats hit från Övriga ämnen - Överstrykning.
 
/Michael Ludholm
Moderator Övriga ämnen