Anbytarforum

Metoder & hjälpmedel => Internet => Källor => Övriga hemsidor, databaser och program => Ämnet startat av: gunhild svenonius skrivet 2011-09-08, 12:57

Titel: Gravar.se
Skrivet av: gunhild svenonius skrivet 2011-09-08, 12:57
Söker efter en avliden släktings grav. Gravar.se tycks inte på långa vägar omfatta alla kyrkogårdar - hur kan detta komma sig? Jag har för mig att det blev tvingande för alla kyrkogårdsförvaltningar att göra en gravrättsinnehavarförteckning? Blev själv upphittad i en sådan och måste ta ansvaret för mina morföräldrars grav sedan alla i generationen före mig hade dött.
Finns det någon annan källa att söka i? Jag känner till både Hitta graven i stockholm och även göteborg
Titel: Gravar.se
Skrivet av: Stig Hansson skrivet 2011-09-08, 14:26
Sveriges Släktforskarförbund har givit ut CD-skivan Begravda i Sverige. Har du försökt med den?
Stig
Titel: Gravar.se
Skrivet av: Britt-Marie Holmsten skrivet 2011-09-08, 18:08
Av alla Cd så har Begravda i Sverigegett mig som norrlänning absolut minst.Jag rekomenderar att man först tar reda på om den församling man söker överhuvudtaget finns med och vilka årtal som omfattas.
Jag har vänt mig direkt till berörd kyrkogårdsförvaltning och genom dessa fått gravkarta och hänvisning vart graven är belägen.Detta när träkorsen gett upp sin kamp mot väder och vind och gjort graven anonym.
Titel: Gravar.se
Skrivet av: Irene Jonsson skrivet 2011-09-08, 19:53
Ett tips till Gunhild Svenonius du är välkommen till vår sida Släktforskning - En gravsten och arkiven berättar vi finns på Facebook..Vi fotograferar gravstenar som försvinner på våra kyrkogårdar mm..Mvh Irene
Titel: Gravar.se
Skrivet av: gunhild svenonius skrivet 2011-09-08, 21:54
Jag har anmält mig på Facebook till Släktforskning - En gravsten och arkiven berättar. Skall bli spännande. Kommer det någon aktuellare cd-skiva månntro?
Man tror ibland att allt är så enkelt, men förstår att det är en stor och svår uppgift
Titel: Gravar.se
Skrivet av: Carl Szabad skrivet 2011-09-08, 22:34
Begravda i Sverige innehåller material från 564 kyrkogårdsförvaltningar med bortåt 3.000 kyrkogårdar. Det är många gånger mer än vad som ligger på nätet på spridda sajter. Någon övervikt på någon särskild landsända finns inte på skivan, utan innehållet beror på om de enskilda kyrkogårdsförvaltningarna ville delta.
 
Vet man på vilken kyrkogård någon är begravd är det naturligtvis enklare att hitta gravstenen, men inte sällan har exempelvis stadsbor valt att begravas i sin födelseförsamling på landet i stället för där de bor.
 
Det har diskuterats om en ny skiva ska tas fram, men det ligger i varje fall inte nära förestående.
 
Carl Szabad
Projektledare