Anbytarforum

Metoder & hjälpmedel => Arkiv Digital => Internet => Källor => AD OnLine - tekniska frågor => Ämnet startat av: Göran Blomqvist skrivet 2008-03-15, 11:27

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Göran Blomqvist skrivet 2008-03-15, 11:27
Är det normalt att AD Online låser hela datorn (fryser muspekaren) under tiden man byter sida?  
 
Bilderna är, som många nämnt i AD Online - allmänna frågor, av utmärkt kvalitet. Nedladdningstiderna är i sig inte på något sätt orimliga, men det som gör det hela svårarbetat, enligt min mening, är att datorn helt stannar upp under tiden man väntar på till exempel ett sidbyte.
 
Jag sitter på en 2,8 GHz Celeron med 1,5 GB RAM och XP SP2. Uppkopplingen är 100 Mbit/s.
 
Har det att göra med Arkiv Digital:s val av programlösning eller är det jag som behöver uppgradera mig?
Är det så att man jobbar på att förbättra det här oönskade fenomenet, så blir nog AD Online ett utmärkt verktyg med tiden...
 
Vänliga hälsningar,
Göran Blomqvist
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Olle Elm skrivet 2008-03-15, 16:05
Hej,
Jag sitter med två datorer, en av modernaste snitt med IntelCore 2 Duo med 2GB SDRam, en gammal  med 2,4 GHz och ? internminne. På den nya datorn går nedladdningarna väldigt snabbt. På min gamla långsammare, men om jag inte visste om annat - helt OK. På ingendera av dessa låses muspekaren när jag byter sida.
ADOnline är i mitt tycke det största lyftet sedan jag lämnade 70-talets bläddrande i orgiginalhandlingarna på Vadstena landsarkiv - några dagar varje sommar. Det enda som saknas är känslan i fingertopparna och lukten från böckerna. Vad jag inte saknar är bordsgrannar som handskas vårdslöst med volymerna ... och jag saknar inte heller de senare fischens ibland halvmurriga bilder ... som ju inte blev bättre i Genline.
Hoppas någon nannan kan ge Dig svar som löser Ditt problem så att Du får lika mycket glädje av ADOnline som jag.
Vänligen,
Olle
PS. Det bästa är när man har en särskild församling med riktigt dåliga böcker - läs Ölmstad C:1 i vissa delar - och där en ny värld öppnar sig med ADOnline. DS
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Fredrik Salomonsson skrivet 2008-03-15, 17:38
Men om man jämför med genline, vilket går snabbast och lättast att arbeta med?
Nu börjar ju även Svar.se  ta upp kampen.  Deras bildkvalitet är väldigt bra.
Dom kör med Dejavu, som har sina begränsningar.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Anders Berg skrivet 2008-03-15, 18:09
Fredrik, en diskussion med jämförelser mellan dessa finns . Det mesta äger giltighet, där AD och SVAR successivt förbättrar sin täckning, och Genline styr in på communityspåret (Familjeband och Bygdeband) för att kompensera för sina sämre bilder. Själva läsprogrammet är fortfarande bäst hos Genline, men AD har alla möjligheter att bättra sig på den punkten framöver. Dejavu är en tredjepartsprodukt, så SVAR kan inte göra så mycket för att förbättra den.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Chris Bingefors skrivet 2008-03-15, 18:33
Göran
 
Hur många program har du öppna samtidigt? Hur många ikoner på skrivbordet? Det är sådant som gör att datorn hänger sig när man kör ADonline. Med 1 GB RAM (min ena dator) går det inte att ha så många program öppna, med 2 GB betydligt fler utan att det hänger sig. På jobbet har tröskverket 0,5 GB, där är det segt värre och man kan bara ha ett program öppet. Så du får nog välja de viktigaste programmen som du vill köra parallellt.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Göran Blomqvist skrivet 2008-03-18, 16:46
Visst blir det många program öppna samtidigt när man släktforskar, det är sant.  Jag har nu testat att uppdatera javaklienten, köra en diskrensning, en diskdefragmentering och en omstart med enbart AD Online, men problemet kvarstår dessvärre. Men! Jag har också testat AD Online med en bärbar dator (1,86GHz Pentium M, 1 GB RAM och XP SP2) på samma uppkoppling och det var stor skillnad trots den långsammare (men kraftfullare?) processorn och det mindre RAM-minnet. Plötsligt tar ett sidbyte ca sju sekunder och ingenting låser sig. Ljuvligt! Nu gäller det bara att uppgradera sig processormässigt...
 
mvh
Göran Blomqvist
 
(Meddelandet ändrat av FamilyPix den 18 mars, 2008)
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Sven-Ove Brattström skrivet 2008-03-18, 20:30
Jag tror att du kanske har något annat problem med din dator Göran. Vad har du för grafikkort t ex ?
Jag har en 24 megabits lina, och för mig tar det ungefär 1,5- 2 sekunder att byta sida. Visserligen har jag en mkt snabb processor, men processorn är ju inte så mycket inblandad vid sidbytet - men mitt grafikkort har 512 mb mycket snabbt minne och snabb grafikprocessor.
På en av våra andra datorer, 2,53 mhz p4 äldre modell med 533 mhz buss och 1 Ghz minne - äldre grafikkort med 128 Mb halvsnabbt minne och inte fullt så snabb grafikprocessor, tar det 4 - 5 sekunder att byta sida. Men den har också långsammare uppkoppling, ca 9 megabit trådlöst vid testtillfället.
Även nätverkskortet har stor betydelse.
 
(Meddelandet ändrat av brattis den 18 mars, 2008)
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Sven-Ove Brattström skrivet 2008-03-18, 21:27
Testade också en gammal bärbar, en IBM Thinkpad 600. Pentium II 300 Mhz, 160 megabyte långsamt internminne, grafiken inbyggt på moderkortet med 4 megabyte mycket långsamt dedikerat grafikminne. Operativsystem Windows XP. Alla onödiga tjänster avstängda, XP har annars massor som är igång som inte behövs. Nätverkskortet absoluta botten, klarar endast 6,7 megabit på 24-linan.
Nu tog det flera minuter, men det är ju under minimikraven för AD-online också.
Men, datorn var hela tiden funktionell. Ingen frysning, gick att göra annat under tiden.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Daniel Berglund skrivet 2008-03-18, 21:58
På en av våra andra datorer, 2,53 mhz p4 äldre modell med 533 mhz buss och 1 Ghz minne - äldre grafikkort med 128 Mb halvsnabbt minne och inte fullt så snabb grafikprocessor, tar det 4 - 5 sekunder att byta sida.
Detta är precis samma prestanda som jag har här, men hos mig är det inte begränsat av nätverket utan enbart av CPUn som får jobba för fullt i 5 sekunder för att orka byta sida.
 
Jag har också bilder på CD från Arkiv Digital och dem kan jag öppna i något bildvisarprogram (t ex irfanview) på cirka en halv sekund, så min slutsats är att det är ADs bläddrarprogram som inte är särskilt effektivt skrivet. Jag har insett att många andra inte tycker att 5 sekunder är något att bråka om, men jag är tyvärr van vid bättre..
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Sven-Ove Brattström skrivet 2008-03-18, 22:07
Jo, jag håller ned dig Daniel. Visst borde programmet vara effektivare - men får din dator en frysning av muspekaren under tiden ?
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Daniel Berglund skrivet 2008-03-18, 22:36
Nej, däremot kan det bli ryckig rörelse i muspekaren och det märker jag också i andra program, t ex Firefox. Det kan nog vara samma fenomen men med olika svårighetsgrad...
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Sven-Ove Brattström skrivet 2008-03-18, 22:57
Ja, så är det nog. Den maskin jag provade som har 2,53 processorn har ett nytt moderkort, med modernare kretsar, och uppvisade inte det fenomenet.  
Thinkpaden uppvisade lustigt nog inte heller det fenomenet, vilket jag hade förväntat mig att den skulle göra. Men jag kanske lurade mig själv där eftersom den är så pass långsam överhuvud taget !
Görans test med Pentium M 1,86 borde väl vara något, men inte mycket, snabbare än Görans egen Celeron. Tydligen var dock skillnaden markant, så jag tror i alla fall att det finns något mera problem än AD:s mindre bra programvara.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Göran Blomqvist skrivet 2008-03-18, 23:38
Jo, just det - problembilden är inte helt komplett: i bakgrunden på min Celeron ligger en virtuell VMware-maskin och kör en webbserver där min webbplats ligger... Den har sig tilldelat 384 MB av de 1,5 gigabyten DDR2 RAM-minne jag har i min Celeron. Jag stoppade den tillfälligt och fick då faktiskt en något förbättrad funktion på AD Online. Muspekaren frös fast stötvis, och rörde sig väldigt ryckigt, men utan att datorn låste sig helt även om det fortfarande tog lång tid för bläddring. I alla fall ett steg i rätt riktning  
 
Jag tar och fördubblar internminnet, så får vi se om det hjälper. Beställde 2 GB nyss.
 
Aktivitetshanteraren avslöjar ju i och för sig att det är CPU:n som slår i taket när jag använder AD Online, men mer internminne ska väl i alla fall inte skada.
 
Både grafiken och nätverkskopplingen är integrerat i moderkortet, grafikmotorn klarar DirektX 9 och nätverket är ett Gigabit LAN. Jag upplever inga problem i övrigt att hantera stora digitala bilder, men det är klart att man kan stoppa in ett separat grafikkort.
 
Skulle Javaapplikationen dra nytta av ett separat grafikkort?
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Sven-Ove Brattström skrivet 2008-03-19, 00:19
Processorbelastningen i min vardagsmaskin ligger på 50% vid sidbyte, vilket stiger till ca 68% under ca en 1/10-dels sekund innan bilden är helt uppdaterad.
Din Celeron är ju inte helt designad  för det uppdrag som du assignat till den, den är en förenklad version av P4:an - gör sitt jobb rätt bra, men saknar kanske en del för att klara både AD:n och uppdraget som virtuell VMware-maskin.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Yvonne Bjurkvist skrivet 2008-03-27, 23:40
Hej  
 
Var betyder bokmärke och vänster höger när man söker i AD Online?
Vad  menas med det kan man spara då?
Har försökt att spara med bokmärke men lyckas ej! Vad gör jag för fel? mitt bokmärke är helt vitt går ej att använda!
Kanske jag har gjort fel vid inloggningen?
 Mvh Yvonne
Ps.
 Fantastiska bilder annars helt nöjd suveränt
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Annika Nygren skrivet 2008-03-28, 00:42
Jag tror det är under utveckling och den delen av programmet fungerar inte ännu. Det har jag tidigare fått som svar av dem. Då gällde det utskrift men nu har den ikonen tänts och det går att skriva ut på papper.  
 
Det jag retar mig på är att det hela tiden är delar av skärmen som är svart och bilden använder inte hela ytan. Både till höger och vänster är det svart. Har jag gjort fel eller är det alltid så?  
 
ANNIKA
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Yvonne Bjurkvist skrivet 2008-03-28, 18:06
Hej Annika
 
Tackar för den informationen
trodde först jag hade gjort något fel eller inte kunde  
 
Mvh Yvonne
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Roger Thörnroth skrivet 2008-10-09, 17:35
Hej!
Vilka tekniska krav ställer (rekommenderar) AD för att köra programmet? Har inte kunnat hitta den informationen.
Är på gång att köpa ny dator så jag är tacksam för svar!
Mvh Roger
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Niklas Hertzman skrivet 2008-10-10, 09:04
Hej Roger !
Det finns inte några speciella krav för att kunna köra AD OnLine. Som alltid är det ju att rekommendera att man använder ett operativsystem som tillverkarna fortfarande stödjer och uppdaterar. Om du använder PC så antingen XP eller Vista (det fungerar dock även på tidigare versioner av Windows). Bredband är så klart ett måste, annars blir tiden det tar för att hämta hem bilderna för lång.
Dessutom så är det bra att ha minst 2 Gb internminne i datorn och har du mer så är det bättre.
 
Summa av detta, om du köper en ny dator idag så bör det inte vara några problem att använda AD OnLine.
 
Niklas Hertzman
Arkiv Digital
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Jörgen Tollesson skrivet 2008-10-10, 10:44
Det bör tilläggas att det också fungerar med Linux och Mac.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Mikael Jageklint skrivet 2008-10-24, 20:30
Jättelycklig över gratishelgen på Arkiv Digital, men varför ser vissa sidor ut så här:
 
(https://forum.rotter.se/discus/messages/3539/188133.jpg)
 
Är det bara min knäppa dator kanske??
 
/Mikael
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Ebba von Sparr skrivet 2008-10-24, 20:50
I så fall är min dator också knäpp  
och jag som äntligen hade lite tid för forskning ......
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Peter Borg skrivet 2008-10-24, 21:32
I så fall är min dator väldigt knäpp....
En sådan här sida har jag aldrig sett tidigare trots att jag har abonnerat på AD-online till full belåtelse ett bra tag nu.
Märkligt....(https://forum.rotter.se/discus/messages/3539/188137.jpg)
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Daniel Berglund skrivet 2008-10-24, 21:45
Samma här, men jag ser att de numera har en liten box när man loggar in där man kan välja på den nya servern och den gamla servern. Det kanske hjälper att prova den gamla?
 
Annars hjälper det för mig att backa en sida och försöka på nytt.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Peter Borg skrivet 2008-10-24, 21:49
Jag valde den nya....
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Gabriel Wallgren skrivet 2008-10-24, 22:36
Hej!
 
Nu i kväll har det blivit en sådan anstormning av folk som vill testa AD OnLine att detta har vida överskridit våra planerade resurser.  
Vi följer hela tiden vad som händer via vår IT-avdelning som övervaker allt som händer i AD OnLine.
 
Vi har nu lagt till extra resurser i form av serverkapacitet och minne och hoppas att detta nu skall lösa problemen som uppstod tidigare i kväll.
 
Med vänliga hälsningar från Oslo (där Arkiv Digital tillsammans med DIS-Väst och Genline imorgon skall öka intresset för svensk släktforkning hos vårt broderfolk)
 
Gabriel Wallgren och Niklas Hertzman
Arkiv Digital
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Mikael Jageklint skrivet 2008-10-25, 09:11
O.k, det har vi förståelse för. Roligt att så många är intresserade av er tjänst. Hoppas det går att fixa till.
 
Skönt att veta att det inte var min egen datorkapacitet det var fel på.
 
/ Mikael
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Peter Borg skrivet 2008-10-25, 09:38
Jag misstänkte att det var något sånt.
Skönt att veta att det inte är våra datorer eller ögon det är fel på.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Rickard Grusell skrivet 2008-10-26, 09:23
Varför blir det på detta viset? Det jag skulle vilja är att få bilden att fylla mitt fönster, alltså inga sorgkanter på var sida. Ett inlägg ovan visar att detta bör vara möjligt.  
Varför kan man ej ändra några bildinställningar? Inget menyval är möjligt och snabbknappen för bildinställning är grå.
 
Mvh /Ricke
(http://aforum.genealogi.se/discus/messages/3539/188192.jpg)
(http://aforum.genealogi.se/discus/messages/3539/188193.jpg)
 
 
Meddelandet ändrat av ricke den 26 oktober, 2008
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2008
Skrivet av: Rickard Grusell skrivet 2008-10-26, 09:31
Inlägget flyttat till det föregående av mig.
 
Mvh /Ricke
 
(Meddelandet ändrat av ricke den 26 oktober, 2008)