Anbytarforum

Metoder & hjälpmedel => Datorprogram och teknik => Övrig teknik => Ämnet startat av: Eri Larsson skrivet 2009-07-21, 13:47

Titel: Extern hårddisk eller bärbar pc?
Skrivet av: Eri Larsson skrivet 2009-07-21, 13:47
Jag använder Disgen som program till min släktforskning och programmet i mitt c-mappen i datorn. Antalet anor börjar bli rätt stort, så nu funderar jag på om jag skall köpa en bärbar mindre dator eller ett nytt externt minne?
De nya mindre datorerna har små skärmar och det blir nog tröttsamt att titta på någon längre tid?
Är inte teknisk kunnig men man kan väl ha flera externa minnen inkopplade, ja inte på samma gång, man väljer väl mellan vilka man vill använda?
Finns det någon som kan råda en osäker släktforskare kvinna?
Titel: Extern hårddisk eller bärbar pc?
Skrivet av: Patrick von Brömsen skrivet 2009-07-21, 14:32
Hej Eri
 
Jag har varit och tittat på de små. Jag tyckte till en början att det skulle vara jättesmart att ta med sig överallt, arkiv och liknande. Men efter lite funderande och att synen kunde varit bättre så avstod jag från köp. För skärmen är ju inte stor 9/10 tum om vi pratar om de riktigt små och billiga.
 
Det externa minnet du funderar på är säkert en extern hårddisk att koppla till din dator. Och visst kan du variera dessa, men tror knappast att du skulle behöva flera. De rymmer oftast mycket.
 
Så duger datorn till allt du tänkt dig, så blir det ju billigare med en extern hårddisk. Dessutom, om du köper ny dator och för över allt ditt forskarmaterial så bör du ändå ha en extra kopia i fall datorn/hårddisken kraschar, och då är du tillbaka till en extern hårddisk i alla fall.
 
Sedan finns det ju små och smidiga USB-minnen som idag rymmer mycket. Jag har själv ingen erfarenhet av att kopiera över släktforskarmaterial till dessa, så jag vet inte hur mycket man kopierar av programet och liknande (fast det gäller ju även till hårddisk). Detta kanske är den smidigaste och framför allt billigaste lösningen. Om då minnet är tillräckligt stort vill säga.
 
Kanske det finns någon som vet hur mycket plats det tar om man vill föra över sitt material till ett USB-minne? Självklart varierar det med det inmatade!
 
Vänligen Patrick
Titel: Extern hårddisk eller bärbar pc?
Skrivet av: Jan Jutefors skrivet 2009-07-21, 15:09
Det är inte alls dumt med en extra hårddisk till en bärbar dator. Det finns de som man inte behöver strömsladd till, utan matningen kommer från usb-uttagen. En sådan hårddisk kostar knappt 800 kr och rymmer ca 250 Gb. Men jag skulle nog inte köpa en minidator, utan håll dig till en normal bärbar dator.
Ska du säkerhetskopiera till usb-minne så tar det knappt någon plats alls, ca 10 Mb, medan program och datamapp tar ca 80 Mb.
Titel: Extern hårddisk eller bärbar pc?
Skrivet av: Sten Magnusson skrivet 2009-07-22, 00:21
Det finns externa hårddiskar som rymmer upp till 750 GB och som kan kopplas till usb-uttag. Be gärna om tips i någon datorbutik.
 
Mvh/Sten Magnusson
Titel: Extern hårddisk eller bärbar pc?
Skrivet av: Stefan Simander skrivet 2009-07-22, 04:02
Vad finns det för erfarenhet av fenomenet Dropbox bland släktforskare för att spara sina släktforskarfiler?
Titel: Extern hårddisk eller bärbar pc?
Skrivet av: Kaj Larsson skrivet 2009-07-22, 09:40
I Diskulogen nr 3-2009 finns en artikel Res med Disgen på ett enklare sätt som behandlar just hur man lägger över program och data på ett USB-minne som man kan ta med sig istället för att släpa med sig sin dator.
Själv arbetar jag med två lap-topar och kör internet på den ena och Disgen på den andra samt säkerhetskopierar till en extern hårddisk på 250 Gb. Har även en extern hårddisk på 500 Gb som ännu ligger i sin originaförpackning och väntar på att behövas.
 
Har bara positiva erfarenheter av den externa hårddisken, snabb och tyst.
 
Kaj Larsson
Titel: Extern hårddisk eller bärbar pc?
Skrivet av: Tord Påhlman skrivet 2009-07-22, 12:15
Skriver detta inlägg på en av de små. Den har två hårddiskar (statiska, inga rörliga delar) på sammanlagt 150 GB. Bildskärm 8,9 tum. Den väger 1,36 kg, vilket innebär att jag kan ta den med överallt till arkiv, bibliotek och dylika inrättningar. Behöver ingen klumpig datorväska, jag stoppar ned den i den konferensportfölj där jag har mina papper. Hemma brukar jag ansluta den till en större skärm och större tangentbord, men just nu sitter jag vid köksbordet och använder datorns eget tangentbord och egna skärm. Är hittills mycket nöjd med denna dator.
Titel: Extern hårddisk eller bärbar pc?
Skrivet av: Lars Sundman skrivet 2014-08-05, 20:44
Hej
Min stationära dator med Windows 7 kraschade ingen fara trodde jag då jag hade en extern hårddisk  
efter ominstallation av windows 7 var det omöjligt att komma åt innehållet i den externa hårddisken. testade med en annan dator samma sak, gick inte att uppdatera drivrutiner, garantin gällde inte trasiga drivrutiner.
Vet någon nån annan utväg , det är ju ett jätte arbete att behöva göra om nästan allt,
/Lasse
Titel: Extern hårddisk eller bärbar pc?
Skrivet av: Patrick von Brömsen skrivet 2014-08-05, 21:56
Min fråga blir: Vad hade du på den externa som nu inte går att läsa?
 
Är det filer i form av fotografier och dokument? För i så fall borde det ju gå.
 
Eller är det någon form av backup av dit släktforskningsprogram?
 
Vänligen Patrick
Titel: Extern hårddisk eller bärbar pc?
Skrivet av: Paul Bergström skrivet 2014-08-06, 15:43
Följande funkar om nu inte den externa hårddisken har ett hårdvarufel t.ex. om du tappat den i golvet eller liknande
 
1. Anslut den externa hårddisken till valfri Linux (eller Mac) dator.
2. Montera partitionen filerna finns på t.ex. i /mnt eller /media.
3. Kopiera dem till ny plats, nytt media eller vad du nu vill.
 
Behöver du hjälp så bara skriv en rad så fixar vi det tillsammans.
 
/Paul
Titel: Extern hårddisk eller bärbar pc?
Skrivet av: Lars Sundman skrivet 2014-08-06, 20:32
hej Patrick o Paul
 
Det är foton o backup av Min Släkt jag har en kopia av min släkt på min laptop men den är ett år gammal det jag har gjort det senaste året finns på den externa,
 
Jag får  kolla om någon har nån Linux eller Mac när jag kommer hem, är på semester långt upp i Dalarna
Tack för hjälpen, hör av mig när jag kommer hem,
/Lasse