Anbytarforum

Metoder & hjälpmedel => Datorprogram, webb och teknik => Datorprogram (för släktforskning) => Ämnet startat av: Timmy Brolin skrivet 2004-10-04, 21:20

Titel: Program med bäst GEDCOM stöd?
Skrivet av: Timmy Brolin skrivet 2004-10-04, 21:20
Jag har tittat runt lite på olika släktforskningsprogram, och vad jag kan se så har de flesta undermåligt GEDCOM stöd. Använder GenoPro för tillfället (ca500 personer än så länge), men det har långt ifrån bra GEDCOM stöd.
 
Som jag ser det sysslar man som släktforskare med insamling, strukturering, och lagring av data. Det allra mest väsentliga bör alltså vara att man lagrar sin data på ett så kompatibelt och framtidssäkert sätt som möjligt.
 
Nya bättre program skrivs och gamla läggs ner, så kommer det alltid att vara. Därför är det viktigaste att ens data är lagrade i ett så kompatibelt format som möjligt. Ett super-program är värdelöst om ens data går förlorad när programmet läggs ner. (Som många företag och myndigheter har fått erfara... Det finns numera mängder med arkiverad data på företag och myndigheter lagrade i format som ingen längre vet hur man läser eftersom formaten varit proprietära och programmen lagts ner för länge sedan)
 
Så min fråga är, vilket släktforskningsprogram (med grafiskt interface) har bäst stöd för GEDCOM?
Specifikt så vill jag att saker som ort, datum och källhänvisningar ska kopplas till varje händelse (födsel, vigsel, flytt, död, osv..)
Men ju bättre GEDCOM stöd desto bättre.
Titel: Program med bäst GEDCOM stöd?
Skrivet av: Bjørn Gunnar Lindalen skrivet 2004-10-04, 22:50
Se testresultatene på DIS Norges programsider.
 
 
http://www.dis-norge.no/slektsprog/index.php
Titel: Program med bäst GEDCOM stöd?
Skrivet av: Timmy Brolin skrivet 2004-10-05, 18:19
Tackar!
DISGEN får inte så bra betyg på GEDCOM fronten..
Titel: Program med bäst GEDCOM stöd?
Skrivet av: Bjørn Gunnar Lindalen skrivet 2004-10-05, 22:08
Jeg bruker TMG. Programmet kan importere filer fra flere andre programmer uten å gå vegen om Gedcom. Disgen er desverre ikke med blant programmene.
Titel: Program med bäst GEDCOM stöd?
Skrivet av: Niklas Kant skrivet 2011-01-19, 10:39
Finns det några gratisprogram eller billiga program som fungerar okey där kan man exportera Gedcom?
Titel: Program med bäst GEDCOM stöd?
Skrivet av: Torsten Söderberg skrivet 2011-01-19, 20:42
Min släkt ger ok Gedcom.
Titel: Program med bäst GEDCOM stöd?
Skrivet av: Ove Tegnér skrivet 2011-01-19, 21:09
Minsläkt är OK och billigt och bra. Det händer dock inte så mycket nytt i utvecklingen där. Ett enmansband men ändå väldigt bra support.
Legacy Family three är väldigt bra på GEDCOM och billigt. Mycket vanligt i USA och finns översatt till de flesta språk i västvärlden. Driven och bra support.
Disgen är väl också bra men kostar lite mer. Det är dock det vanligast använda programmet i Sverige så det är ett bra köp. Jag har dock aldrig riktigt kommit in i det så jag har tagit till mig det.
Gratis vet jag inget. Det fanns ett som hette Genopro men jag tror det kostar lite nu.
MyHeritage som är webbaserat är det många som använder. Se bara till att backa upp med GEDCOM till din disk då och då. De tar efterhand betalt när din forskning växer. Risken finns också att det du lagt in försvinner om du inte är där på ett tag eller tröttnar en tid och kör med gratisstuket.
 
Andra kommer kanske med andra förslag här.
mvh// Ove
Titel: Program med bäst GEDCOM stöd?
Skrivet av: Lars Drugge skrivet 2011-01-20, 08:23
Nja Disgen ska man nog inte förlita sig till om man fokuserar på GEDCOM. Den är ganska kass på det. Den klarade inte ens att exportera och importera sin egen data utan att förlora delar av informationen. Det kanske är fixat nu.  
Men den har en del underligheter för sig när den importerar, t.ex. läggar noteringar som fotnötter.
Titel: Program med bäst GEDCOM stöd?
Skrivet av: Torsten Söderberg skrivet 2011-01-20, 13:01
Lars!
Resencerar du DISGEN 8.2a?
Titel: Program med bäst GEDCOM stöd?
Skrivet av: Lars Drugge skrivet 2011-01-21, 09:07
Vad beträffar noteringar till fotnötter så är jag ganska säker på att det också gäller 8.2a.  
Informationen i Anteckningar fungerade inte i 8.1-8.2 men kan ha fixats till 8.2a.
 
Citat från en annan diskussion:
http://aforum.genealogi.se/cgi-bin/discus/show.cgi?tpc=274&post=994460#POST994460
I 8.1 exporteras inte Anteckningar alls eftersom de är tänkta som mer eller mindre konfidentiella noteringar. Nu har denna tanke inte riktigt framgått i dokumentationen av Disgen så med åren har ganska många använt dem som just anteckningar, inte nödvändigtvis hemliga, och blir därför besvikna där de inte exporteras. I 8.2-2 (tror jag) införde vi att Anteckningar kan slås ihop med Fotnot vid export och därmed komma ut i gedcomfilen, men motsvarande hantering kan ju inte göras vid import. Det var en enkel ändring att göra och löste åtminstone problemet att överhuvudtaget få ut anteckningarna ur Disgen. Här skulle det egentligen behövas en privat gedcom-tag på samma sätt som MinSläkt gör.
 
 
(Meddelandet ändrat av lid 2011-01-21 09:37)
Titel: Program med bäst GEDCOM stöd?
Skrivet av: Johan Malmros skrivet 2011-01-21, 10:41
Jag har testat några olika program de senaste åren, men inte varit riktigt nöjd. Nu har jag till slut fastnat för amerikanska Family tree maker. Det första program jag har stött på som uppfyller alla krav man kan ha på ett program för släktforskning. Lättjobbat, snyggt och samtidigt kraftfullt. Det enda problemet är att det inte är översatt till svenska. Något jag kan leva med, men kanske ett problem för många.  
Vad det gäller gedcom-export verkar det hanteras väldigt bra. Allt exporteras som default, även noteringar, men du kan på olika sätt filtrera vad som ska exporteras, både vad det gäller personer och vilken data. Det går tex att filtrera bort privat-märkta anteckningar eller delar av informationen om nu levande personer.
Titel: Program med bäst GEDCOM stöd?
Skrivet av: Tommy Petersson skrivet 2012-07-02, 00:09
Om Family Tree Maker inte gillar en GEDCOM-fil, talar programmet då om vad som är fel/icke-standard?