Anbytarforum

Metoder & hjälpmedel => Datorprogram (för släktforskning) => Datorprogram, webb och teknik => Ancestry => Ämnet startat av: Yvonne Cederholm skrivet 2010-11-13, 23:00

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Yvonne Cederholm skrivet 2010-11-13, 23:00
Jag är intresserad av att höra om det finns andra som använder ancestry.se för att bygga upp släktträd. - Vad är era erfarenheter?  
 
Jag har precis börjat mata in mina fakta i Ancestry (har endast använt ordbehandlingsfiler förut) och jag tycker det verkar funkar bra. Uppskattar att man kan lägga upp andra användare som kan titta på eller redigera informationen.
 
/Yvonne
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Bo Nordenfors skrivet 2010-11-14, 11:37
Har själv haft släktträd hos Ancestry.com många år. Har då laddat upp GEDCOM-filer. Fungerar alldeles utmärkt. Många bra kontakter med andra släktforskare - in- och utrikes.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Yvonne Cederholm skrivet 2010-11-15, 20:01
Skönt att höra att du har använt det en längre period!
/Y
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Birgitta Eriksson skrivet 2011-02-10, 15:02
Hej
När jag hittar ett intressant dokument via Ancestry.com och sparar ner det på min hårddisk via den funktion som finns i Anecetry.com så går inte filen att återfinna på min dator, inte ens via utforskaren men filen finns om jag försöker spara igen. Vet någon vad jag gör fel fel?
 
MVH  
 
Birgitta
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Sture Johansson skrivet 2011-02-10, 20:19
Hej Birgitta,
Antar att du inte själv angett var dokumentet ska sparas för då vet du var det finns - alltså sparar programmet automatiskt i en särskild mapp. Den bör du finna om du först med hjälp av utforskaren går till programmets mapp dvs Ancestry - heter programmet verkligen Anecetry som du skriver? Nåväl under huvudmappen för programmet ska du leta efter en mapp som troligen heter Data eller något liknande - om inte så öppnar du alla undermappar och letar efter dokumentet.
Lycka till
Sture
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Birgitta Eriksson skrivet 2011-02-10, 22:40
Hej Sture
Ursäkta min slarviga stavning. Tyvärr är det så illa att jag själv anger var filen ska ligga och ser att den sparas där men när jag gått ur Ancestry så är det omöjligt att se den eller ens söka fram den. och då är jag datorvan.  
 
Såg nyss att jag innan jag går ur Ancestry kan högerklicka på filen och där öppna den i paint men detta får bli imorgon. MVH BE
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Bo Nordenfors skrivet 2011-02-10, 23:02
Sture: Ancestry är inget program utan betaldatabas med mera på Internet.
Jag sparar ner ev. bilder etc. därifrån på Skrivbordet och hittar då denna mycket enkelt. Det finns även möjlighet att spara på Ancestrys server i en så kallad shoebox.
 
Vänligen,
Bo Nordenfors
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Tom Barckman skrivet 2011-04-15, 23:43
Jag har just börjat använda Ancestry (som ett komplement till Disgen).
 
Jag tycker det är väldigt ofullständigt. Det går t ex inte att registrera en Sambo. I Släktträdet står denne/a som Maka/Make.  
Det går inte att själv styra vilket förnamn som skall visas som personens tilltalsnamn. Det blir alltid det första förnamnet som i Släktträdet skrivs i klartext, och det kan vara ett namn man knappt känner igen.
 
Jag har ännu inget abonnemang utan använder gratisversionen. Vill avsluta Genlineabonnemanget först.
 
Största nyttan/nöjet med Acestry är Appen till iPhone/iPad. Man kan ha hela släktforskningen i fickasn vart jag än går.
 
Tom
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Per-Olof Åstrand skrivet 2011-04-21, 17:38
Ancestry har väl egentligen två huvudprodukter, Family Tree Maker och ancestry.com (eller numera också ancestry.se), där den senare är web-produkten.  
 
Den stora nyttan jag har av ancestry.com är att jag hittat 10-15 släktträd som innehåller någon av mina anfäder, vilket gett mig en del ny information (som jag då givetvis kontrollerar noga mot kyrkböckerna). Den enda(?) fördelen med att betala för ancestry.com är just att man får mängder med hints (förslag) på i vilka andra släktträd  som respektive person finns, och för min del räcker det egentligen med ett värdefullt tips för att det ska vara värt abonnemanget.
 
I övrigt är jag enig i att web-versionen är ganska ofullständig och den duger inte som en databas, utan endast som ett sätt att presentera en del av informationen på weben. Jag använder också iPad-applikationen, men då får jag problem med att jag är inloggad från två ställen samtidigt vilket jag som betalande kund inte kan (jag kan ju ha gett inloggningsuppgifterna till någon annan...).
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Elin Wahlgren skrivet 2011-04-21, 22:37
Jag har haft otroligt stor nytta av ancestry när det kommer till att söka släktingar i USA. Även om jag gärna skulle vilja att de lade ut mer på webben, så har jag lyckats spåra mängder av långväga släktingar i USA som jag omöjligt skulle ha hittat annars.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Moderator USA skrivet 2011-09-29, 10:54
Efterföljande post är överflyttad av moderator USA från Efterlysningar USA i blandade trådar.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Susanne Widmark skrivet 2011-01-21, 20:33
Hej
Jag undrar om det finns någon som vet hur ancestry fungerar när det gäller adoption?
Jag har en person i mitt träd som är adopterad och har tänkt lägga in honom i mitt släktträd,
,men, som adopterad då förstås. I mitt släktforskarprogram Holger kan man välja om barnet är biologiskt eller t.ex  
adopterat men hittar inte samma möjlighet i Ancestry.  
Tacksam för svar
Susanne Hellqvist
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Ann-Sofie Wester skrivet 2012-03-12, 20:40
Jag räknar mig fortfarande som nybörjare och har ett medlemskap på ancestry.  
Jag undrar om man kan man spara ner hela släktträdet i sin dator, om man tex skulle vilja byta till ett eget släktforskningsprogram längre fram. Så länge jag använder deras kyrkbokstjänst så är det ju smidigt att bygga upp släktträdet online, men jag vill kanske inte vara medlem där för evigt.  
 
Sedan vill jag poängtera vikten av att själv kolla alla källor, för jag har hittat mycket galet på Ancestry.  
 
Bland annat något som jag tror måste räknas som en bugg i systemet, som jag också mailat dem om men ännu ej fått svar. Jag har flera personer som är födda/döda i Ore församling i Kopparbergs län/Dalarna. Om jag använder ancestrys tjänst att söka på ett namn (Tex Josef Petrus Vester som är död i Ore) så hamnar mitt släktträd överst i träfflistan, men vid informationen för död så står det:  
Ore (Oregon)  
Detta trots att jag i mitt släktträd ingenstans har fyllt i något annat än Ore, Kopparberg, Sverige.  
Så trots att jag har Kopparberg och Sverige med så står det Oregon i träfflistan som visar MITT släktträd. Man blir ju förnärmad.  
 
Jag har mailat och klagat på att det står Oregon, för det är ju helt uppåt väggarna fel. Jag har också funnit flera andra släktträd med mina släktingar där det står Oregon istället för Ore.  
 
Fann också en släkting i en annan persons släktträd där det stod Forsa, Norway på födelseort. I detta släktträd fanns inga föräldrar angivna så jag antog att personen som byggde trädet inte orkat bemöda sig med att söka vidare i Norge. Jag var ju också lite bekväm av mig och bestämde mig för att gå vidare med hennes make istället. Varpå jag fann i vigselboken att hon inte alls var från Norge utan från Forsa här i Sverige.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Ove Tegnér skrivet 2012-03-12, 21:47
Ann-Sofie
Jag har själv utnyttjat Ancestry med ett kortare abonnemang och även laddat upp egna gedcom filer med mitt släktforskningsmaterial för att kollaborera med andra forskare.
Dessa gedcomfiler kan jag radera och ladda upp nya om jag gör min huvudsakliga forskning offline i ett eget släktforskningsprogram.
Sitter man och registrerar direkt i Ancestry så är man, vad jag kan se, så att säga pantad. Du kan inte få ner ditt material igen till t.ex. gedcom formatet. Jag har inte lusläst deras policy osv. men där finns inga verkryg färdiga för det nu vad jag kan se.
Jag har för mig att man kanske kunde ladda hem sitt material i MyHeritage, som är en annan aktör som fungerar på liknande sätt.
 
Min rekommendation är att använda något program på datorn så att du själv har kontroll och kan byta efter några år om du vill.
Jag blir kallsvettig när jag tänker på de som lagt ner tusentals timmar och sedan inser att de är fast på en sån där allmän webplats.
 
För övrigt är Ancestry oslagbart trevligt med alla träffar från andra forskare, även om man måste kolla upp dem för där finns fel som du sett. Jag letade själv efter släkt i USA när Ancestry ritade en sån där massa trevliga löv där man ev. kan hitta information från andra källor på sina gubbar. Det visade sig att det crewlists på sjömän som jobbat på vissa fartyg i början av 1900 talet. Jag hittade min morfar och hans bror på flera stycken. Där stod hur långa de var, vad de vägde och att en av dem hade en tatuering osv. Väldigt överraskande och trevligt.
 
Fördelar och nackdelar med Ancestry alltså.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Per-Olof Åstrand skrivet 2012-03-12, 22:14
Ann-Sofie och Ove.
 
Man kan ladda ner en gedcom fil från ancestry. Det finns under Tree settings.
 
I övrigt kan jag bara vara enig med er bägge två. Jag har haft abonnemang på ancestry.com i över två år, och jag har nog hittat 100 släktträd som överlappar med mitt (jag har ca 1000 personer i mitt träd). Så jag har väldigt mycket material att gå igenom. Men det finns mycket som är fullständigt galet, och många är inte speciellt noggranna (mycket beroende på att de inte kan svensk geografi). Det är också tidskrävande att gå igenom alla ledtrådar; om man sitter en timme kanske man hittar ett släktträd med relevant information. Men all information man hittar i släktträd på ancestry måste kontrolleras noga.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Lennart Eriksson skrivet 2012-03-13, 12:40
Per-Olof, under vilken flik finns Tree settings? Jag har satt Ancestry i svenskt läge, och kan då inte se det läge du anger. Om du menar Släktträd, så finns där bara att ladda upp till Ancestry och inte från, vilket är skillnad.
Jag har cirka 1500 personer i Ancestry och jag vill inte jobba med varje en och en för att bygga upp släkten i någon annat program. Det skulle ta mig flera år, och det är inte så roligt att jobba dubbelt.
För övrigt anser jag, min uppfattning överensstämmer med andras inslag här uppe, när det gäller Ancestry, (både plus och minus alltså).
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Olle Kandell skrivet 2012-03-13, 13:00
När du är inne i ditt träd finns bredvid trädets namn en list Trädsidor som går att öppna.
Då får du fram ett antal valbara rader - välj Trädinställningar.
Väl inne i det nya fönstret finns till höger en rubrik Hantera ditt träd - där finns exportmöjligheten till GEDCOM.
Har ingen erfarenhet av DISGEN, men har provat att ta hem till Holger 8.  
Tyvärr är det så att standarden inte tillämpas lika och vissa fält hamnar därför på helt andra ställen jämfört med var man tänkt sig.  
Möjligt att det i andra program fungerar bättre. Det är bara till att testa.  
Lämpligt att göra det till en separat arbetsdatabas i det egna programmet, för att verifiera hur det ser ut.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Lennart Eriksson skrivet 2012-03-13, 13:04
Tack Olle! Jag får testa. Tänkte flytta till Disgen 8. Jag kan höra av mig och tala om hur det går.
Mvh / Lennart
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Karl Bergstrand skrivet 2012-03-13, 13:57
Det gick utmärkt att importera Ancestrys släkträd till Min Släkt, som är noga med att hålla sig till standard. Disgen avviker något från standard.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Lennart Eriksson skrivet 2012-03-13, 16:08
Tyvärr, det går inte. Det blir sååå många fel som kommer med. Jag får helt enkelt sätta igång med grovjobb. Det får ta den tid det tar. Usch!
Mvh / Lennart
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Stig Hansson skrivet 2012-03-13, 20:32
Karl
Vilken standard är det du talar om?
Stig
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Bertil Englund skrivet 2012-03-13, 21:18
Det är nog GedCom-standarden som avses.
http://homepages.rootsweb.ancestry.com/~pmcbride/gedcom/55gctoc.htm
Ged-filen är en ren textfil med en massa taggar enligt en standard som inte alltid( eg. aldrig) följs av alla.
Om det bara handlar om att någon enstaka tag som är felaktig kan man prova ersätt den med en som passar bättre  med ett texbehandlingsprogram. Notepad (++) eller liknande.
På den tiden jag använde WinFamily använde jag vb- skript i MS-word för att omvandla dess ibland säregna taggar till nått som andra program begrep. Körde bara skriptet vid varje export. MS-word eller liknande går bra att använda bara man inte låter programmet ändra txt-formatet till doc-format eller liknande. Handlar det om en engångshändelse behöver man ju inte göra ett skript utan kan nyttja SÖK/Ersätt funktionen rakt av.
Prova, men inte på din orginalfil dock.
ps.
Notepad++ har en plugin (Compare)som kan jämföra två filer om man jämföra exporten från två program.
ds
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Inge Ledje skrivet 2012-03-14, 16:35
Det är väl inte så mycket att tillägga om Ancestry, men det borde nog utgå en VARNING.  
Är Du nybörjare så förlita Dig inte på Ancestry. Felaktigheterna och tyvärr också tokigheterna är för många.
Bara ett ex. Vena (H) blir placerat i Österrike och inte har jag heller blivit klok på varför det så ofta står
Värmland och Småland när det inte finns någon sådan kombination.
Så är Du nybörjare, skaffa Dig ett släktforskningsprogram och håll det frikopplat från Ancestry, MyHeritage och liknande.
Och Ancestrys sökmotor har jag fortfarande inte blivit klok på trots flera kontakter med dem.
Mvh
Inge
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Bertil Englund skrivet 2012-03-14, 23:00
Jo, jag har också skrivit och tyckt att dom skulle göra så att man kunde koppla bort detta ständiga sökande efter usla träffar.
Det är bara irriterande med en massa fladdrande löv. Att söka igenom träffarna tar mer tid än att hitta svaret själv.
Har också påtalat att dom måste ha tiderna sämsta sökmotor, långa svarstider och dålig kvalite på kyrkböckerna.
Nåväl, Ancestry kan, som någon uttrycke det här ovan, känna sig pantad vad gäller vidare kontrakt från min sida, för dom lär inte lyssna på en sån som mig.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Ann-Sofie Wester skrivet 2012-03-14, 23:50
Jag har inte provat några andra kyrkböcker online än Ancestrys... har jag gjort bort mig nu som betalat för ett år? Nåja, jag får väl söka mig vidare någon annastans i framtiden.
 
På vilket sätt är Ancestrys dåliga (svårt att veta skillnader när man inte provat ngt annat).
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Ernst Stjernberg skrivet 2012-03-15, 05:17
Om man har Family Tree Maker 2012 så kan man länka trädet på datorn med trädet på Ancestry. Ändringar på ett träd ändras även på det andra. Mer information: http://goo.gl/JFsOm
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Olle Kandell skrivet 2012-03-15, 11:48
Det är litet olyckligt att diskussionen om Ancestry förs som OM det är EN enda företeelse,  
medan åsikter/frågor egentligen avser helt olika delfunktioner. Tyvärr är det också så att det just nu finns diskussioner kring Ancestry spridda under många olika delämnen i Anbytarforum. De kan vara svåra att hitta, men där det redan finns svar/synpunkter i många frågor.  
 
Som i andra sammanhang handlar det nog mycket om tycke och smak och vilken generell grundkunskap man har och kanske också förmåga till källkritisk granskning.
 
Man ska nog uppfatta ancestry.com/ancestry.se som portaler, som man kan använda i olika grad som stöd i sin forskning. Den lägsta nivån är att använda sökfunktioner som kan nyttjas utan abonnemang - förvisso med stora begränsningar till åtkomst. Nästa steg är att teckna ett abonnemang (börja gärna med ett 14-dagars provabonnemang för att känna efter) - vilken typ av man ska välja beror på ens forskningshorisont bara Sverige eller hela världen. För egen del har nog den största nyttan rört forskning kring USA-emigranter och där jag gjort fynd som är väl värda abonnemangsavgiften. Alla sökmenyer är inte logiska, men man kommer efterhand på knepen och får användbara träffar - man måste våga pröva olika sökvarianter. En huvudorsak till problemen att söka, är tyvärr att indexeringarna i många fall är under all kritik. Sannolikt är de gjorda av personer som helt saknar kunskap om olika nationers geografi, namnkonventioner etc. Detta i kombination med att originalbilderna i vissa fall är svårlästa och felskrivna ger givetvis ett dåligt sökbart index som slutresultat. Men man ska ju komma ihåg att man alternativt alltid har möjligheten att själv bläddra i bilderna för de olika källorna, på samma samma sätt som hos SVAR eller AD ONLINE. Oavsett om man får en träff via indexsökning eller i bläddringen, måste man ju därefter värdera informationen - dvs samma värdering som man måste göra oavsett hos vem man hittar källan!
 
Användningen av funktionen Släktträd i Ancestry.com/.se är värd ett eget kapitel, men bara några korta synpunkter här och främst några positiva sidor grundat på egna erfarenheter. Det har tidigare redovisats ett antal synpunkter som helt sablar ner hela eller delar av denna. Visst finns det många obegripligheter i funktionen och man kan bli störd av fladdrande löv med tips. Men den positiva funktionen och hjälpen väger över, särskilt i att hitta immigranter i USA. Använder Holger för dokumentering, men exporterat helheten som GEDCOM och importerat i Ancestry Tree. Visst - många löv fladdrar - men det går ändå snabbt att ignorera orimliga tips och sedan efterhand plocka de resterande. Givetvis är det viktigt att man inte automatiskt accepterar tipsen som sanning, utan går in i den källa som tipset gäller och gör en kritisk granskning. Är det rätt gör jag noteringen i min Holger och sparar där det finns bilder dessa i egen PC. Brukar också spara i skokartongen på Ancestry - underlättar om man vill gå tillbaka senare. Gör inga manuella ändringar i mitt träd på Ancestry, utan gör om proceduren nu och då och lägger ut en ny version ur min Holger + tar bort den gamla från Ancestry.  
 
En annan variant jag har tillämpat, har varit att göra en avgränsad export för att skapa ett arbetsträd.
Väl utlagt har en annan forskare fått behörighet att redigera detta träd. I stället för att utbyta en massa epost så ligger fakta enkelt åtkomliga i arbetsträdet (utan att någon okontrollerat påverkat mitt originalmaterial).
Även här dyker både relevanta och inte relevanta tips för granskning. Efter källgranskning av tips och kollegans inläggningar, tar jag f.n. hem ny information manuellt till min Holger. Visst mycket hantverk, men jag menar att den totala tiden jag ägnat, ändå är kortare än den som skulle ha gått åt med enbart traditionellt letande.
Vad jag skulle vilja finna är ett verktyg/en metodik som minimerar det manuella arbetet.  
Om det återfinns i Family Tree Maker 2012 vet jag inte (än) - det ska ju vara användarvänligt också och medge t.ex. svenska format på datum etc.
 
Andra positiva detaljer som tillkommit genom Ancestry-träden (både via sökning och tips), är att jag hittat släktgrenar som jag inte alls har känt till tidigare (missat/inte hunnit med). Omvänt har jag också funnit knytningar mot andra forskare med samma delintressen och inte minst viktigt, faktiskt kunnat hjälpa andra som hamnat på helt fel spår (efter dålig källgranskning).    
 
Titta gärna på synpunkter i övriga trådar (använd SÖK-funktionen - Ancestry i rubrik).
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Kristina Gunnarsdotter skrivet 2012-03-15, 16:50
Ann-Sofie
 
Om man i huvudsak behöver de svenska kyrkböckerna är nog Genline/Ancestry.se det sämsta alternativet av tre möjliga. Det handlar om sortiment och läsbarhet. Här finns en jämförelse:
http://www.arkivguiden.net/ag08/ag08011.shtml
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Stig Hansson skrivet 2012-06-30, 12:55
Hej
Jag blir lite nyfiken på vad jag har för släktingar i USA då jag funnit att vissa av mina anfäder ligger i andras familjeträd i Ancestry. Tänkte prova en 14 dagars gratistitt men vill gärna veta vad ni har för erfarenheter. Får man verkligen tillgång till alltihop med 14 dagar gratis? Törs man lita på att det inte dras en massa pengar på kreditkortet om man säger upp sig i god tid innan de 14 dagarna är tillända?
Stig
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
Skrivet av: Per-Olof Åstrand skrivet 2012-06-30, 13:05
Stig: Jag har ett abonnemang på Ancestry.com nu, men första gången så använde jag en fri period och meddelade sedan att jag inte ville ha ett abonnemang. Det fungerade fint.
 
Du får tillgång till alla hints. Men det är ganska tidskrävande att gå igenom, och mycket är irrelevant. Kanske 1/100 ger något, men en del av dem har varit ovärderliga. Som användare på Ancestry kan du sätta dit familjeträd som privat; de träden ser du inte.
 
Edit: Du får givetvis tillgång till register som census och liknande också.
 
(Meddelandet ändrat av peo 2012-06-30 13:12)