Anbytarforum

Metoder & hjälpmedel => Metodfrågor - Hur gör jag? => 09 - Fader okänd => Ämnet startat av: fredriksarve skrivet 2006-10-22, 17:42

Titel: Oäkta barn
Skrivet av: fredriksarve skrivet 2006-10-22, 17:42
Hej!
Har stött på en familj som ser ut såhär:
 
Frans August Karlsson Sarve  
Charlotta Mejster  
barn:
oä. d. Johanna Regina Kristina född 20/10 1881
Valbo(x)
oä. s. Johan Wilhelm född 11/1 1886 Valbo
oä. d. Linda Maria född 26/5 1889 Valbo
 
 
Efter husförhören som täcker 1891 blir plötsligt barnen inte oä. längre. Detta verkar vara på grund av att de båda vuxna gift sig. För de får sedan 3 barn till. Det konstiga är enligt mig varför inte Frans August står med som fader på de tre första barnen i deras födelseböcker i så fall. Eller skrev man inte i faderns namn om de inte var gifta trots att de bodde ihop?
 
Tack på förhand,
 
Fredrik
Titel: Oäkta barn
Skrivet av: Stig Ronnegren skrivet 2006-10-23, 10:59
Hej Fredrik.
 
 Om det var av samvetskäl som prästen inte skrev in faderns namn när de inte var gifta vet jag inte.
Har stött på flera liknande fall, föräldrarna bodde ihop ogifta. Då blev barnen oäkta enl.födelseboken.
När de senare gifte sig fick fadern skriva på ett faderskapserkännande. Det fick min morfar göra 1913.
MVH Stig Ronnegren
Titel: Oäkta barn
Skrivet av: Ingela Martenius skrivet 2006-10-23, 17:45
Var det klart vem fadern var så skrevs det in i födelseboken, prästens eventuella betänkligheter över äktenskapliga förhållanden hade inte med saken att göra.
Men om mannen vägrade att skriva på ett faderskapserkännande när barnet föddes, även om mannen och kvinnan bodde i samma hus/lägenhet, så kunde inte mannen skrivas in som far - varken blodprov eller DNA-tester var uppfunna.
Prästen kunde alltså inte skriva in en man som far mot dennes nekande (om det inte blev rättssak och rätten dömde honom till far - men det skulle allt mycket till mot mannens nekande).
Om mannen i samband med giftermålet ville erkänna barnen som sina, så skrev han - precis som Stig skriver - på ett faderskapserkännande och barnen blev i och med giftermålet äkta i efterhand. Barnen var oäkta så länge föräldrarna inte var gifta, trolovningsbarn om föräldrarna var trolovade (en mycket viktig distinktion både socialt och ur arvssynpunkt).
 
Ingela
Titel: Oäkta barn
Skrivet av: Anna-Karin Rytther skrivet 2006-10-23, 22:29
Faderskapserkännande. Var kan man hitta dessa?
 
Om det efter giftermålet alltså inte längre står angivet att barnet är oäkta kan man alltså räkna med att det är den nu gifta mannen som är fadern?
 
Mvh
Anna-Karin