Anbytarforum

Geografiskt relaterat => USA => Länder => Övrigt - Other subjects => Ämnet startat av: Eva Leksell skrivet 2003-10-14, 18:11

Titel: Namnskick
Skrivet av: Eva Leksell skrivet 2003-10-14, 18:11
I namn av typen John Fitzgerald Kennedy där Fitzgerald är moderns släktnamn, räknas det som förnamn eller efternamn? Eftersom det oftast blev John F. Kennedy verkar det logiskt att anta det rör sig om ett förnamn. Någon som vet?
 
Jag har stött på några sådana fall i USA omkring år 1900 och vet inte hur jag ska behandla namnen om jag för in dem i ett släktforskningsprogram. Till exempel en Lucille Vantine Bacon (där Vantine är moderns flicknamn) gift med John Aspegren. En son får sedan heta John Bacon Aspegren, även kallad John B. Aspegren. Dottern Amy Aspegren däremot verkar bara ha hetat just så.
Titel: Namnskick
Skrivet av: beritnightingale skrivet 2003-10-14, 20:37
Hej Eva,
Min svärfar hette Arthur McFadden Nightingale och  
han skrev alltid  McFadden  som middle
name,
alltså som ett förnamn.
Mvh Berit
Titel: Namnskick
Skrivet av: Carl-Fredrik Hanzon skrivet 2003-10-14, 21:23
Hej Eva!
 
Namnen som du nämner är förnamn. Det finns ytterligare (minst) en amerikansk president med namn av denna typ, nämligen Franklin Delano Roosevelt (eller Franklin D. Roosevelt), där Delano är moderns flicknamn. I USA är det ju oerhört vanligt med förnamn av efternamns- eller släktnamnstyp. Vi kan ju nämna t. ex. politikern Nelson Rockefeller och skådespelaren Humphrey Bogart (där Humphrey också är moderns flicknamn). Apropå familjen Kennedy, heter ju JFK:s yngste bror (f.ö. den ende av bröderna som är i livet) Edward Moore Kennedy, kallad Ted. Och Moore är ju (om jag minns rätt) brödernas mormors flicknamn.
 
Namntypen har funnits även i Sverige. Som exempel kan nämnas greve Axel Wrede Sparre (1708-1772), generalmajor, president och överståthållare, där Wrede var hans mors ättenamn (Jag skriver här inte flicknamn, eftersom kvinnor vid denna tid inte bytte namn, utan behöll sina namn livet ut). Då modern dog när han föddes, begåvades han med hennes släktnamn som extra förnamn, då fadern, fältmarskalken greve Erik Sparre, på detta sätt trodde sig få extra välvilja från svärmoderns sida. Ibland ser man honom i uppslagsböcker stå under W, som: Wrede Sparre, Axel (eller t.o.m. Wrede-Sparre, vilket är felaktigt), men enligt min uppfattning bör han stå under S, som: Sparre, Axel Wrede.
Titel: Namnskick
Skrivet av: Michaël Lehman (Philippos) skrivet 2003-10-15, 13:32
Samma fenomen finner vi inom en gren av ätten Ramel, vars medlemmar fick heta Troil i sista förnamn. I boken om Petri Steuchii ättlingar kallas dessa Troil-Ramel.  Är det inte så, att detta bruk också fortfarande fortlever inom vissa släkter även här i Sverige? Jag tror mig ha sett det någonstans, men kan inte svära på det. Det kanske, att någon annan kan bekräfta detta.
 
För övrigt gäller väl egentligen samma sak, om en förfader bär både patronymikon och släktnamn, d.v.s patronymiket räknas [alltid] ur registersynpunkt såsom ett förnamn.
Titel: Namnskick
Skrivet av: Micke Stigsson skrivet 2003-10-15, 14:59
Detta namnbruk är väl är väl i allra högsta grad aktuellt vad det gäller spansktalande länder. Fast där har jag för mig att man har två stycken efternamn, ett från modern och ett från fadern. Rätta mig om jag har fel. Det man sedan för vidare till sina barn är fadersnamnet (i själva verket får då barnet namn efter sin morfar och farfar).
Titel: Namnskick
Skrivet av: Eva Leksell skrivet 2003-10-16, 17:57
Det var roligt att få veta lite om hur det fungerar med släktnamn som extra förnamn (middle name). Jag har inte haft anledning att fundera närmare på det tidigare. Däremot har jag reagerat på att amerikaner har så förutfattade meningar om middle namnes att de tror att vi har samma system i Sverige, nämligen att det första namnet alltid är tilltalsnamn.  
 
När Carl-Fredrik skrev att efternamn som förnamn  har förekommit i Sverige också kom jag på att det har jag ju också sett. I min egen släktdatabas hittar jag några exempel: Ludvig Berckhan Falkman, född 1808 i Malmö (Berchkhan är mormoderns släktnamn, enligt SBL om släkten Falkman). Och en son, född 1863, till kyrkoherde Vilhelm Erik Aspegren och Karolina Eleonora Hessel får heta Ebbe Leonard Hessel Aspegren (övriga barn har inte detta tilläggsnamn).
Titel: Namnskick
Skrivet av: Marita Kvist skrivet 2006-12-27, 19:12
Kan man anta att en person som i USA hette August Charles Swanson kan ha hetat Karl August här hemma i Sverige ? Namnordningen känns inte rätt för mig. Mvh Marita Kvist
Titel: Namnskick
Skrivet av: Anne-Lee Wilson skrivet 2006-12-27, 19:28
Hej Marita!
 
Man kan mycket väl anta det.
Emigranter ändrade sina namn kors och tvärs,tog helt nya förnamn,lade till eller tog bort ett mellannamn,bytte efternamn helt och hållet,kastade om namnen osv.
Det fanns tydligen inga regler för ändrandet av för- och efternamn eller tillägg resp. borttagning av namn etc.
 
Mvh,
Anne-Lee Wilson
Florida,USA
Titel: Namnskick
Skrivet av: Marita Kvist skrivet 2006-12-27, 19:52
Tack för svaret Anne-Lee, jag försöker hjälpa en kille i Colorado att hitta hans great grandfather som troligen var född i Helsingborg 1862. Det är väldigt knapphändiga uppgifter dom har om honom så jag får nog luska länge. Mvh Marita
Titel: Namnskick
Skrivet av: Anne-Lee Wilson skrivet 2006-12-27, 23:41
Hej Marita!
 
Lycka till med släktforskningen,jag hoppas att du finner personen!
Jag hjälper gärna till med vad jag kan,om jag kan hjälpa till härifrån USA.
 
Mvh,
 
Anne-Lee.
Titel: Namnskick
Skrivet av: Carin Olofsson skrivet 2006-12-28, 07:49
Marita, enligt Skånes Demografiska Databas på  DDSS så föddes två Carl August i Helsingborg 1862; den ene utom äktenskap (moderns namn Johanna Nilsdotter) och den andre inom äktenskap (föräldrarnas namn Nils Bengtsson Holm och Hanna Persdotter).
Titel: Namnskick
Skrivet av: Marita Kvist skrivet 2006-12-28, 14:58
Tack ska ni ha för hjälpen ! Mannen i fråga hette August Charles Swanson och var troligen född i Helsingborg 1862-12-24 el. 1862-12-07 enligt släkten. Han dog 1936-05-16 i Denver, Colorado. Som släktingen själv säger, det är som att leta efter en nål i en höstack.
Mvh Marita
Titel: Namnskick
Skrivet av: Elin Ericson skrivet 2014-09-17, 18:41
Hej!
Jag undrar om någon vet något om europeiska adliga namn i USA. Är de skyddade där? Söker släktingar till en Claes August Bolten, som emigrerade i början av 1900-talet till New York, bosatte sig där med fru och två söner, en hette Harry. Claes-A var skeppare. Hans farfar var Gustaf Turow Boltenstern (jag känner till den släkten bakåt liksom farmoderns).  
Är alla Bolten bosatta i USA nu levande släkt? Kan det finnas mskor där vid namn Bolten även från icke-europeiska länder?
Tacksam för svar och synpunkter.
Hälsningar
Elin E
Titel: Namnskick
Skrivet av: Maud Svensson skrivet 2014-09-18, 00:51
Immigranter i USA kunde kalla sig vad som helst - även lägga sig till med adliga namn. De flesta, oavsett var de kom ifrån, med namn som amerikaner hade svårt att uttala och stava, förkortade/amerikaniserade namnen. Det är alltså osannolikt att samtliga Bolten i USA skulle tillhöra samma släkt.
Titel: Namnskick
Skrivet av: Elin Ericson skrivet 2014-09-18, 17:46
Hej!
Tack för rappt besked! Så det blir väl den långa vägen då, om man skall hitta några ättlingar till Claes-A...
Hälsningar
Elin E