Anbytarforum

Geografiskt relaterat => Finland => Länder => Oklara namn / ord => Ämnet startat av: Malin Knutsson skrivet 2013-11-13, 19:12

Titel: Läshjälp föräldrarnas namn
Skrivet av: Malin Knutsson skrivet 2013-11-13, 19:12
Hej!
Undrar om någon kan hjälpa mig tyda vad Augusts föräldrar heter i bilden nedan?
Sliter med mellannamnet på fadern: Bondesonen Johan _____ Olkkonen
och namnet på mor till barnet som jag antar är det som står direkt efter, Lena någonting?
Tack på förhand!
 
(https://forum.rotter.se/discus/messages/241/399088.jpg)
Titel: Läshjälp föräldrarnas namn
Skrivet av: Samppa Asunta skrivet 2013-11-13, 22:41
Fadern tycks vara Johan Henrikkiss(on) Olkkonen men moderns patronymikon är rätt svårtytt. Kanske har det en lika sällsynt form som faderns: texten är helt på svenska och de övriga namnen står i svensk form men här dyker plötsligt upp en finsk namnform. Lenas fars namn tycks dock sluta på i, varefter följer genitivändelsen -s samt -d(otte)r. I:et i slutet på namnet stöder nog gissningen att det är fråga om ett finskt namn - men vilket? Kommunionboken kanske kan ge klarhet.
Mvh Samppa
 
(Meddelandet ändrat av Samppa 2013-11-13 22:42)
Titel: Läshjälp föräldrarnas namn
Skrivet av: Malin Knutsson skrivet 2013-11-14, 09:58
Tack för svar Samppa!
Har precis börjat med att släktforska så jag har mycket att lära än, och att läsa kyrkoböcker är en utmaning emellanåt.
Det jag lurar på nu är egentligen vart namnet Ahmaoja kommer ifrån, vilket är det släktsnamnet jag forskar i. Aukusti Juhonpoika Ahmaoja är sonen här, men som förmodligen är född Aukusti Juhonpoika Olkkonen utifrån denna bild. Men det kanske är något man tog senare? Får leta vidare lite så gör jag kanske några aha-upplevelser. Men en liten fråga i farten, jag har inte reflekterat så mycket över vilka som står som faddrar så här långt, men är det möjligt att det kan vara ledtrådar bland dem också? T.ex. andra familjemedlemmar, eller är det mer troligt vänner/grannar?
 
Tack igen! Nu har jag lite mer att gå på i letandet
Titel: Läshjälp föräldrarnas namn
Skrivet av: Johan Håkanson-Lindberg skrivet 2013-11-14, 13:23
Faddrarna kan naturligtvis både vara personer från någon av de äkta makarnas respektive familjer såväl som helt utomstående personer. Dessa uppgifter kan sällan användas som bevis, eftersom släktskapet nästan aldrig anges, men de är många gånger vägledande.  
 
När min mormor föddes hade för mig helt okända personer angivits som faddrar, som jag varken då eller senare har kunnat hitta någon koppling till, medan många av de faddrar som angavs vid hennes nio syskons dop var nära släktingar.
Titel: Läshjälp föräldrarnas namn
Skrivet av: Malin Knutsson skrivet 2013-11-15, 14:41
Tack Johan.
 
Kan nämna att jag nu har funnit svaret på mina funderingar ovan och kommit fram till att föräldrarna till August är:
Johan Henriksson Olkkonen (1824) och Lena Henriksdotter Leipälä (1823). Troligtvis står det Lena Kaisa i bilden. Om det är en förväxling med Johans syster, Lena Kaisa(1817), eller ett senare tilläggsnamn till frun lämnas öppet.  
 
Även nu lärt mig att efternamnen, logiskt, kommer av gårdarna, så i något skede sker en flytt till gård N:74 Ahmaoja (Kuusa, Haapajärvi).
 
Tack till er som bistått med hjälp och information.