Anbytarforum

Geografiskt relaterat => Västergötland => Landskap => Allmänt => Ämnet startat av: Linda Magnusson skrivet 2002-06-01, 22:49

Titel: Var kan hon vara begravd
Skrivet av: Linda Magnusson skrivet 2002-06-01, 22:49
Hej!  
Var ska jag vända mig för att hitta vilken kyrkogård som en förfader är begravd? Hon hette Mathilda Charlotta Nilsdotter f. 1864-06-02 på Vänersnäs?. Hon dog 1912 men jag vet inte var hon bodde då. Men jag tror att hon är begravd nånstans i södra Dalsland. Hon var gift med Carl August Johansson f. 1873 i Karaby. Barnen är födda på Vänersnäs.
Linda
Titel: Var kan hon vara begravd
Skrivet av: Emil Stenhammar skrivet 2002-06-03, 23:12
Det bästa är nog att följa familjen framåt i tiden i Vänersnäs. Om de sedan flyttar ut därifrån får du fortsätta i nästa församling tills du kommer fram till hennes dödsår 1912. Oftast begravs ju en person i den församling den bodde i vid dödsfallet, men inte alltid; om maken dött tidigare och begravts där familjen då bodde, kanske makan gravsattes på den kyrkogården.
 
Det kan vara svårt att hitta en grav för någon som avlidit i början av förra seklet eller tidigare. Den kan vara borttagen och om den finns kvar måste den för den skull inte finns med i församlingens gravregister.
 
Kontakta den eller de församlingar som är aktuella och kolla om de kan hjälpa dig.
 
När det gäller äldre gravar söker församlingarna ofta gravrättsinnehavare, eftersom de kanske inte besöks av någon anhörig längre. Det är alltså en god id? att söka reda på gamla släktingars gravar, innan de försvinner.
 
Telefonnummer till samtliga församlingar finns på Svenska kyrkans hemsida: www.svenskakyrkan.se
 
Lycka till!
Emil Stenhammar
Titel: Var kan hon vara begravd
Skrivet av: Linda Magnusson skrivet 2002-06-08, 21:49
Tack så mycket för tipset, jag ska börja och leta där.  
Linda
Titel: Var kan hon vara begravd
Skrivet av: Johan Lindberg skrivet 2011-08-21, 00:57
Till senare läsare av denna tråd: man kan också använda programmet Begravda i Sverige, vilket förvisso inte fanns 2002, men som i dag är ett ganska oumbärligt hjälpmedel för den som söker efter en död persons begravningsplats.  
 
Vänligen
Johan Lindberg