Anbytarforum

Geografiskt relaterat => Småland => Landskap => Allmänt => Ämnet startat av: Göran Johansson skrivet 2010-11-09, 23:14

Titel: Bergkvara söder om Kalmar
Skrivet av: Göran Johansson skrivet 2010-11-09, 23:14
Har sett att en arkeolog i en skrift kallar Berkvara hamn för köping. Enlig vad jag har lärt mig så var en köping var i Sverige en administrativ tätort som hade vissa funktioner som handelsplats, men till skillnad från städer inte hade stadsrättigheter. Har Bergkvara verkligen haft en sådan formell status?
Titel: Bergkvara söder om Kalmar
Skrivet av: Jan-Christer Strahlert skrivet 2010-11-10, 17:39
Hej Göran
Det stämmer att Bergkvara var köping tidigt.
År 1720 22/3 föddes Catharina dotter till
Köpdrängen Johan Kämpe i Bergkvara.
Bergkvara var köping omnämd redan 1705 om jag minns rätt
på rak arm. Då bodde i Bergkvara en köpman samt en köpdräng.
vilka redovisas i mtl.
Bergkvara utbröts som köping ifrån Skällenäs.
Köpingen lydde till en början under Kalmar.
Torsås var under första delen av 1900-talet municipalsamhälle, ansökte köpingrättigheter.
Underlagskartan för detta finns kvar med tilltänkta vägar och kvarter.
En del blev inte anlagda andra tillkom i mkt sen tid.
Jan-Christer
Titel: Bergkvara söder om Kalmar
Skrivet av: Elisabeth Thorsell skrivet 2010-11-10, 17:41
Enligt Rosenbergs Geografiskt-statistiskt Handlexikon öfver Sverige (utg. 1882) så var Bergqvara i Kalmar län en köping, men hade gemensam kommunalförvaltning med Söderåkra socken, som var den socken där Bergqvara låg i då (och kanske fortfarande?). Bergqvara var post-, telegraf-, lots- och tullstation, och hade en befolkning på 150 personer 1878.
Titel: Bergkvara söder om Kalmar
Skrivet av: Göran Johansson skrivet 2010-11-10, 20:36
Stort tack Jan-Christer och Elisabeth.
 
Det var klargörande. Märkligt att invånarna inte strävade efter en större förvaltningsmässig självständighet i förhållande till Söderåkra. På tjugotalet var ju Bergkvara faktiskt en av landets 3-4 största segelfartygshamnar. Men skeppare och sjöman ansåg sig kanske vara alltför lite bofasta för att klara av/hinna med förvaltningen av sin köping. Många lär väl ha befunnit sig på seglats under en stor del av året. Idag utgör Bergkvara en del av Torsås kommun. Sökte efter tätortshistorik på Torsås kommuns hemsida och fann intet! Dåligt får man väl säga.  
 
Vänlig hälsning
Göran
Titel: Bergkvara söder om Kalmar
Skrivet av: Pierre Petersson skrivet 2010-11-10, 23:29
Hej Göran!
 
Misstänker att arkeologen vars uppgifter du drar i tvivelsmål är undertecknad. Eftersom du har fått ett bra svar av Jan-Christer så behöver jag inte upprepa fakta. Kan tillägga att Bergkvara är känt som namn på en marknadsplats från 1616 då kung Gustav II Adolf bekräftar att rätten till denna marknad är en del av Kalmars borgares privilegier. Platsen har inte hyst någon fast bebyggelse förän i början av 1700-talet. 1719 antog stadens borgare en köpdräng (ett lokalombud) vid namn Johan Johansson, antar att det är denna som Jan-Christer också refererar till ovan. För honom har en eller några bygnader uppförts och det anses representera ortens första fasta bebyggelse. Den förste regelrätta köpman som slog sig ner i Bergkvara var Eric Kastman något av åren 1749-1751. Vid denna tid refereras det frekvent till platsen med just termen köping. Det tvistas om köpingsrättigheten, man talar om köpings- och lastageplatsen, man ska sätta köpingen Bergkvara genast i fullgott stånd osv.  
 
1846 kom det en förordning som släppte handeln fri. Då försvinner alltså städernas och borgarnas monopol på handel. En rad nya intressenter dyker upp i Bergkvara. 1922 blev Bergkvara municipalsamhälle tillsammans med Gökalund och var egen kommun till man uppgick i Torsås. Vägen dit var krokig, det sena 1800-talet och början av 1900-talet kantades av en rad konflikter om vem som hade äganderätt till köpingens mark (sådana konflikter hade dock förekommit ända sedan 1700-talet).
 
Med förhoppning att detta ska ge ytterligare någon pusselbit,
Vänligen
Pierre Petersson
Titel: Bergkvara söder om Kalmar
Skrivet av: Göran Johansson skrivet 2010-11-11, 14:59
Stort tack Pierre!
Du har alldeles rätt. Googlade och fick träff på din hemsida! Undertecknad bodde i Bergkvara åren 1940-1946. Det var ju krig då under den mesta tiden men det minns jag inte mycket av. Skulle vilja komma i kontakt med någon person som bott i Bergkvara och samtidigt är äldre än underteckad (född 1939 och således 71 år) samt har tillgång till internet + email! Pretentiösa önskemål. Men känner du möjligen någon sådan? Jag har några frågor att ställa om folk och byggnader under krigstiden. Dock inte via Anbytarforum.
Vänlig hälsning
Göran Johansson, Lund
 
(Meddelandet ändrat av Passord 2010-11-11 15:06)