Anbytarforum

Metoder & hjälpmedel => Datorprogram, webb och teknik => Register och databaser => Ämnet startat av: Per Sulg skrivet 2023-01-22, 16:32

Titel: Försvunna/Dödförklarade i Dödboken?
Skrivet av: Per Sulg skrivet 2023-01-22, 16:32
Vet någon om personer, försvunna i utlandet (USA) och sedemera dödförklarade i Sverige, hamnar i Dödboken?
Titel: SV: Försvunna/Dödförklarade i Dödboken?
Skrivet av: Arne Sörlöv skrivet 2023-01-23, 08:56
Jag vill minnas att jag registrerat dödförklarade personer till dödboken. Jag tror att det hade samband med införande av personnummer. Men det var bara en församling av flera jag registrerat.
Mvh Arne
Titel: SV: Försvunna/Dödförklarade i Dödboken?
Skrivet av: Per Sulg skrivet 2023-01-23, 14:28
Du minns händelsevis inte vilken som var din källa när du gjorde registreringen? Jag har tre släktingar som emigrerade till USA 1880 och som försvann spårlöst. När deras föräldrar hemma i Sverige dog (1910 resp 1920), nämndes de öht inte i bouppteckningen (utan bara de tre övriga barnen), vilket var märkligt. Det får mig att tro att de kanske blivit dödförklarade dessförinnan. Normalt skall det väl framgå i bouppteckningen att man gjort efterforskningar om frånvarande barn, eller att de representeras av någon vid bouppteckningen. Det är ganska mystiskt, det hela. Så jag har börjat fundera på om man skulle kunna hitta dem i någon förteckning över dödförklarade, men finns det sådana? Detta gäller Asarums socken i Blekinge. Hörde i Släktband på radion att man ansökte hos häradsrätten att fä någon dödförklarad. Men hur hittar man sånt i arkiven? Det hade underlättat om man kunde hittat dem i dödboken, därav min fråga.
Titel: SV: Försvunna/Dödförklarade i Dödboken?
Skrivet av: Jörgen Tollesson skrivet 2023-01-23, 19:24
Om man hamnade i dödboken beror på om man fortfarande var kyrkobokförd i församlingen. Och det kunde man vara även om man hade emigrerat, om man drog iväg utan attest och därför hamnade bland de obefintliga.

Om man däremot anmält flytten i laga ordning och därför inte längre var kyrkobokförd i församlingen, så hamnade man inte i dödboken. Men man kunde ändå dödförklaras vid häradsrätten om t.ex. syskonen inte hört något från den försvunne på åratal och ville dela på dennes andel av föräldraarvet.

Innan dödförklaringen borde det ha varit en kungörelse i tidningar, så att den eftersökte kunde höra av sig inom en viss tid.
Titel: SV: Försvunna/Dödförklarade i Dödboken?
Skrivet av: Calle Lindström skrivet 2023-01-23, 19:43
Hejsan,
Jag har en person som emigrerar 1884. Han dödförklaras 1925 av häradsrätten som död 1924. Notering om detta står infört i den husförhörslängd där personen senast var noterad och där det står att han emigrerar till Norra Amerika.
Se Sventorp (R) AI:10 (1874-1892) Bild 251 / sid 241, rad 20.


Vänligen,
Calle
Titel: SV: Försvunna/Dödförklarade i Dödboken?
Skrivet av: Per Sulg skrivet 2023-01-24, 16:09
Tack för era svar; det verkar inte som om det finns något entydigt svar ang. hur/om man förtecknat dödförklarade. Det blir kanske (fast nog inte;) att bläddra sig igenom häradsrättens arkiv. Ska även kolla i Kungl bibl:s tidningsdatabas. Före en dödförklaring skulle ju denna lysas tre ggr i Post- och inrikes tidningar, så där kan ev finnas något.