Anbytarforum

Särskilda ämnen & övrigt => Allmänna språkfrågor => Språk, ord och namn => Allmänna språkfrågor => Ämnet startat av: Christian Klingspor skrivet 2021-03-30, 20:07

Titel: Maträtter och uttryck runt 1850?
Skrivet av: Christian Klingspor skrivet 2021-03-30, 20:07
Var kan kan hitta information om gamla maträtter och uttryck från förr? Jag har fått tillgång till en handskriven meny, men går bet på en del ord och termer när jag försöker tolka innehållet. Finns det något "lexikon" eller liknande med mattermer?

Ett exempel: "Kalfkyl" t ex i den bifogade filen lyckades jag lokalisera som en styckningsdetalj/bakpart av kalv, som består av fransyska, lår och lägg, men sen kör jag fast.



Titel: SV: Maträtter och uttryck runt 1850?
Skrivet av: Per Pettersson skrivet 2021-03-30, 21:45
Hej Christian!


Här är en länk med diverse recept mm! Den ger kanske inte helt svar på Dina frågor!


https://stockholmskallan.stockholm.se/teman/stockholm-ater/historisk-receptsamling/


M v h
Per
Titel: SV: Maträtter och uttryck runt 1850?
Skrivet av: Christian Klingspor skrivet 2021-03-30, 22:36
Tack Per, en bra början - jag läser och ser om jag blir klokare!

Mvh/Christian