Anbytarforum

Geografiskt relaterat => Socknar => Småland => Landskap => Lommaryd => Ämnet startat av: Jan-Erik Pålsson skrivet 2020-11-21, 10:31

Titel: Fråga angående Lommaryd
Skrivet av: Jan-Erik Pålsson skrivet 2020-11-21, 10:31
HejJag har en anförvant som enligt uppgift skall födas i Lommaryd, har dock inte med säkerhet kunna finna honom i födelseböckerna där.Så min fråga är om det finns några alternativa orter som kan komma i anspråk?
Exempelvis så hittade jag ett Torp i Bergs socken som hetet Lomaryd, Kan det finnas det flera sådana platser i vårt avlånga land?
Med vänliga hälsningarJan-Erik Pålsson
Titel: SV: Fråga angående Lommaryd
Skrivet av: KG Hammarlund skrivet 2020-11-21, 11:23
Ja, om du säker i lantmäteriets tjänst "Kartsök och ortsnamn" ( https://kso.etjanster.lantmateriet.se ) så finns många platsnamn Lommaryd, bland annat i Kinda (E) och Aneby (F). Men det är ju ytterst ovanligt att födelseort anges till något annat än sockennamnet. Jag tror det är betydligt vanligare att födslar helt enkelt missas. Prästen kanske gjorde någon anteckning på en lös lapp som sedan försvann, eller fördes in långt efteråt och därför blir svårfunnen.
Titel: SV: Fråga angående Lommaryd
Skrivet av: Jan-Erik Pålsson skrivet 2020-11-21, 18:51
Hej KGDet är mycket riktigt som du skriver att det sällan anges något annat än sockennamnet när födelseorten skrivs in i HF.Jag hade bara en svag förhoppning om att det fanns ytterligare en socken vid namn Lommaryd någonstans i Sverige.
Tack för tipset om ( https://kso.etjanster.lantmateriet.se (https://kso.etjanster.lantmateriet.se) ) den sidan hade jag ingen aning om.
MvhJan-Erik Pålsson
Titel: SV: Fråga angående Lommaryd
Skrivet av: Sven Andersson skrivet 2020-11-21, 20:06
Har du kollat i Bälaryd, den andra församlingen i pastoratet? Det händer också att personen är född någon annan stans men flyttade till församlingen vid mycket ung ålder. Då får man gå den långa vägen genom familjens alla flyttningar bakåt till födelsen.
Titel: SV: Fråga angående Lommaryd
Skrivet av: Jan-Erik Pålsson skrivet 2020-11-21, 20:21
Hej Sven

Jo jag har varit inne i Bälaryd och tittat men inte kunnat finna något där heller. Men jag undrar om du vet om det var Norra Vedbo Härad som Lommaryd tillhörde.

Mvh
Jan-Erik
Titel: SV: Fråga angående Lommaryd
Skrivet av: Leif Lundkvist skrivet 2020-11-21, 20:42
Vet du vad det är för person och var vederbörande finns första gången i en Hfl, så skulle man kunna gå in och ta en titt.
Titel: SV: Fråga angående Lommaryd
Skrivet av: Sven Andersson skrivet 2020-11-21, 20:51
Ja, Norra Vedbo härad.
Titel: SV: Fråga angående Lommaryd
Skrivet av: Jan-Erik Pålsson skrivet 2020-11-21, 21:04
Hej och tack så mycket.Vad bra, då vet jag att det är Vedbo.Tyvärr så verkar det som att det inte existerar några HF för 1760 talet i Lommaryd.
Med vänliga hälsningarJan-Erik