Anbytarforum

Geografiskt relaterat => Socknar => Lappland => Landskap => Åsele => Ämnet startat av: Aina Irene Nilsson skrivet 2020-05-01, 22:56

Titel: Samer
Skrivet av: Aina Irene Nilsson skrivet 2020-05-01, 22:56
Är det någon som vet om namnet Marget Guttormsdotter, bosatt i Lånaträsklandet Åsele och gift 1701 med Tomas Jacobsson. Fick dom barn? Kan det vara Ingel Tomasson? Tacksam för svar. Mvh Aina
Titel: SV: Samer
Skrivet av: Rikard Gebart skrivet 2021-04-02, 10:33
Jag har en Hans Gutormsson, f 1742 bland mina anor. I HFL för Vilhelmina 1804-1820 (Dalasjö) så anges det att han kom från Norge vilket kan betyda att han var same. Kan han vara sonson till din ana? Jag har inget belägg för det men hypotesen kanske ger ideer om var det kan vara intressant att söka vidare :-).

Mvh,
Rikard Gebart
Titel: SV: Samer
Skrivet av: Aina Irene Nilsson skrivet 2021-04-07, 15:20
Rikard Gebart.Tacksam för ditt svar. Jag sökte ju Marget Guttormsdotter. Du svarade att du hade en Hans, men jag kan inte hitta någon, men däremot Anna, Clement o Gertrud. Har du någon av dessa?
Titel: SV: Samer
Skrivet av: Rikard Gebart skrivet 2021-04-07, 19:51
Tyvärr har jag inga fler. Jag kollade också Karl-Erik Gavelins böcker Åseleborna och Vilhelminaborna men det finns inga med de namnen där. Det betyder ändå inte att det inte finns uppgifter eftersom Gavelin utgick från hemmanen när han kartlade Åsele- och Vilhelminaborna och om dina släktingar var samer så är det nog bara vissa (de bofasta) som finns med. Om du kollar husförhörslängderna för Åsele så finns samerna bokförda på flera ställen, både geografiskt ordnade och i en särskild längd för samer. Man skilde också på fjällsamer, skogssamer och Norgesamer. Vad Norrigelappar betyder är jag inte helt säker på. Var det samer med norskt medborgarskap eller rörde de sig bara över landsgränsen? Jag har inte helt koll på bokföringen av samer (det varierar mellan olika volymer) men när man struntar i registren och bara bläddrar igenom så hittar man en del oväntat.

Lycka till och om du hittar nån koppling till Hans Guttormsson så vill jag gärna veta mer :-).

Mvh,
Rikard