Anbytarforum

Särskilda ämnen & övrigt => Övriga ämnen => 13 Geografisk och administrativ indelning => Ämnet startat av: Lars-Åke Stenemo skrivet 2019-03-03, 02:48

Titel: Finska statliga administratörer 1634 – 1809
Skrivet av: Lars-Åke Stenemo skrivet 2019-03-03, 02:48

 Jag har under många år registrerat länsstyrelsernas ledande personal från de moderna länens tillkomst 1634 fram till början av 1800-talet då nya förhållanden kom att gälla såväl i den västra som östra riksdelen av Sverige.
 
Under den Kunglige befallningshavaren, normalt kallad landshövdingen fanns
1.       En landssekreterare (under1600-talet kallad handsekreterare)
2.       En landskamrerare (tidigt benämnd landsbokhållare)
3.       En kronobefallningsman (senare benämnd kronofogde, ibland också kallad häradsfogde) per fögderi.
Det fanns annan personal, häradsskrivare som upprättade mantalslängder, lantmätare m.fl., men antalet personal var mycket ringa. Mitt projekt begränsas till landshövdingen, landssekreteraren, landskamreren och kronobefallningsmännen.

Ett fögderi omfattade ett eller flera härader. Kronobefallningsmannen var såväl högste polischef i fögderiet som åklagare, den som ansvarade för indrivningen av skatt och chef för kronolänsmännen (oftast en per härad). Det var ett mycket kvalificerat uppdrag och nya kronobefallningsmän hade nästan alltid gått i lära som skrivare åt någon äldre befattningshavare (fader, annan släkting eller sin blivande svärfar!) Men den unge kunde som ”nyexaminerad” bli placerad nästan var som helst inom den svenska stormaktens gränser. Det är det som gör det intressant att studera också befattningshavarna i Finland.
 
Det var kronobefallningsmannen som årligen rapporterade till Kammarkollegiet. J.A. Almqvist i ”Frälsegodsen i Sverige under storhetstiden” gått igenom delar av Kammarkollegiets arkiv gällande bl.a. Småland och Östergötland för att finna vilka som rapporterade. Min tid medger inte detta. Ett annat sätt att finna namnen på dessa kronobefallningsmän är att studera ingresserna på domböckerna för de härader som fögderiet omfattade. Kronobefallningsmännen omnämns normalt bland de närvarande innan nämndemännen anges.


De härader jag funnit fanns under denna tidiga period är
* Åbo län: Wehmo, Masku, Piikkis, Haliko, Nedre Satakunda, Öfre Satakunta nedredels och öfredels, samt Åland
* Nylands och Tavastehus län: Borgå, Raseborg, Hattula, Öfreoch Nedre Sääxmäki, Öfre och Nedre Hollola
* Wiborgs län: Stranda, Lappvesi, Jääskis, Euräpää, Kymmenegård, samt Savolax öfredels, medledels och nedredels
* Österbottens län: Österbottens södra och norra.
Vilka fögderier dessa kom att tillhöra är ännu i huvudsak oklart.
 
Mina frågor:
1.       Finns några längder eller andra sammanställningar över de finska länens landshövdingar, landssekreterare och landskamrerare?
2.       Finns sammanställningar för något fögderi över dess kronobefallningsmän?
3.       
Har du som läser detta andra kompletteringar till bifogad sammanställning som kan bidra till projektet.


Jag läser inte finska, men Google translate brukar klarar att ge en begriplig översättning. Det finns också finsktalande i min bekantskapskrets.
Med vänlig hälsning
 
Lars-Åke Stenemo

 
Titel: SV: Finska statliga administratörer 1634 – 1809
Skrivet av: Ulf Berggren skrivet 2019-03-03, 14:04
Intressant! En och annan av dessa borde även finnas på den svenska sidan, och kan finnas med i mitt material, då jag registrerar kronobefallningsmän och häradsskrivare (som sedan ofta blev kronobefallningsmän) eftersom de kan ha varit godsanställda innan.
Titel: SV: Finska statliga administratörer 1634 – 1809
Skrivet av: LarsOlof Lööf skrivet 2019-03-03, 16:14
Hej
Googla Finska län - tex: https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85bo_och_Bj%C3%B6rneborgs_l%C3%A4n#Landsh%C3%B6vdingar


Så finns i alla fall sammanställningar över landshövdingarna. För de här äldre tiderna behövs knappast några större kunskaper i finska språket för att göra studier/ta del av litteratur mm.


Häls LarsO
Titel: SV: Finska statliga administratörer 1634 – 1809
Skrivet av: Elisabeth Thorsell skrivet 2019-03-04, 08:09
Kanske kan följande bokverk vara till nytta för dig: "Det Anno 1729 Florerande Sverige", av Andreas Jochum von Henel, som gavs ut i facsimil 1993 av Sveriges Släktforskarförbund.

Den boken omfattar alla möjliga statliga tjänstemän i hela riket inkl. Finland och de tyska provinserna. En senare bok med samma titel gavs ut 1735, men finns nog bara i original.