Anbytarforum

Geografiskt relaterat => Socknar => Medelpad => Landskap => Torp => Ämnet startat av: Bernt Gullberg skrivet 2019-02-23, 15:20

Titel: Kött på benen.
Skrivet av: Bernt Gullberg skrivet 2019-02-23, 15:20
Hej!
Min pappas släkt härstammar från orten Torp i Medelpad, enligt här medsända släktutredning (se länken). I vår tänkte jag åka upp till Torp och leta efter mer jordnära fakta. Redan nu vill jag börja ett förberedelse arbete. Olika här aktuella samhällen finns namn på i släktutredningen fast hur får jag exv fram de olika konkreta adresserna där man levt och verkat, hus man bott i etc? Var och hur kan man få fram liknande data? Har någon kanske även annan aktuell information och tips som kan vara av intresse för mig?
MVH Bernt

[/color] (http://privat.bahnhof.se/wb180810/AnGu.pdf)[/color]http://privat.bahnhof.se/wb180810/AnGu.pdf[/url][/color][/color]
Titel: SV: Kött på benen.
Skrivet av: Monika Wilander skrivet 2019-02-23, 20:50

Hej!
Först: ta med Dig Din släktutredning när Du åker. Förbered Dig genom att läsa vad som skrivits om ortens historia. Utnyttja nätets kartfunktioner för att se om Du kan hitta något som rör Din släkt. Jag föreslår också att Du tar kontakt med hembygdsföreningen på orten. Googla! De brukar vara hjälpsamma och dela med sig av vad de vet om orten genom kartor, inventeringar, foton osv. Finns det hembygdsmuseer kan de vara intressanta. Skaffa en kommunkarta där bynamnen finns utsatta. Släktforskare brukar alltid besöka kyrkogårdar. Förmodligen har Du "dödskivan" och  Begravda i Sverige. Där finns uppgifter Du kan behöva för att hitta gravar. Tänk på att alla anor har inte bevarade gravar. De äldre gravstenar man kan hitta gäller främst besuttna familjer och de som ägt jord. Anteckna, fotografera...


Monika W
Titel: SV: Kött på benen.
Skrivet av: Bernt Gullberg skrivet 2019-02-24, 12:25
[size=78%]http://privat.bahnhof.se/wb180810/AnGu.pdf (http://privat.bahnhof.se/wb180810/AnGu.pdf)[/size] Tack för alla tipsen.  Själv är jag också intresserad  av mer konkret information och var den går att hitta. Som  adresser , hus etc  där mina förfäder levt och verkat. I de vanligaste kyrkböckerna  som  Födelse- Död- och begravningsboken får jag väl inte fram liknande information? I vilka böcker eller var kan jag finna mer konkret information?
Exv i mitt släktträd (se ovan )har vi i Generation  III;  Ingemar Jonsson. Torpare.  Född 1780 Hångsta, Torp. Död 1839 Österhångsta, Torp,  etc etc  , se vidare mitt släktträd ovan på länk.
 Finns hans Torp kvar än i dag? Var i så fall? På vilken adress?
Dödskivan etc verkar också intressant.
Titel: SV: Kött på benen.
Skrivet av: Karl-Ingvar Ångström skrivet 2019-08-19, 08:13
HEJ Bernt Gullberg!
- Jag såg Din fråga på AF lite för sent för att hinna svara innan Du skulle åka upp till Torp. Hur gick det med besöket i Torp? Hoppas att Du åtm fick en överblick över "Dina" byar. Du var kanske på Getberget och tittade på utsikten. Och på kyrkogården i Fränsta och sökte "Dina" gravar. Gravstensinventeringen på rotter.se hade nog varit till god hjälp.

- Jag tycker att Din fråga är så allmängiltig så jag ska ta upp den som utgångspunkt för mitt föredrag i DISs monter på SFD i Borås lördag kl 14. Här några punkter. Du tycks ju ha kommit långt i Din släktforskning så Du ligger lite sent när det gäller kartforskningen.

1 Torps hbf har mycket att ge en släktforskare. Kontakta kassören, goggla. Dom har under årens lopp gett ut 10-15 medlemsböcker. Och dom har kanske kvar något ex av Torps sockenkarta som har tryckts upp. Gå gärna med som medlem - Du har ju en stor del av släkten i Torp. Föreningen har tillgång till material efter den kände medelpadsforskaren, Helge Nyberg i Fränsta. Du ska kanske också gå med i släktföreningen Huss eftersom Du är ättling i den släkten.
2 En bearbetad version av sockenkartorna för Västernorrland kan Du också beställa hos DIS-kansli. Eller också tar Du hem kartan från Lantmäteriets Historiska kartor.
3 Det kan nog löna sig att också kontakta Ånge kommuns turistbyrå/Naturum vid Borgsjö kyrka. Dom har en hel del turistkartor. Se kommunens hemsida. Kartorna på hemsidan hitta.se är också bra, Lantmäteriet svarar för kartunderlaget.

4 Sedan är det "bara" att börja forska. Släktforskarförbundet har gett ut en handbok om kartforskning, se rotter.se.
5 Börja med någon by där Du har någon släktgård. Gå till Historiska kartor och ta hem lagaskiftesakten (från Lantmäterimyndighetens arkiv).  Om Du har tur så finns protokollet maskinskrivet i motsvarande akt i Lantmäteristyrelsens arkiv. Du kan gratis ta hem en digital kopia (högerklicka på bilden). Sök igen Din släkting i hävdeförteckningen (alltså i kartbeskrivningen för före skiftet). Lägg in läget på en modern karta, t ex på ekonomiska kartan (beställs på DIS-kansliet). Du har god hjälp av Disgen om Du använder det programmet.
Så nu har Du mycket och intressant arbete framför Dig. Hör gärna av Dig!

Lycka till! /K-I