Anbytarforum

Särskilda ämnen & övrigt => Källor och arkiv => Militaria => Generalmönsterrullor => Ämnet startat av: Hans Sjöqvist skrivet 2018-07-22, 09:24

Titel: Lantvärnscompanier i Västernorrland Län
Skrivet av: Hans Sjöqvist skrivet 2018-07-22, 09:24

Hej!
Jag har en ana, en Lantvernist en lantvernist  som 1809 tillhörande Västernorrlands Kungliga Lantvärrnsbataljon. Hade nr 56 och tillhörde  4:e Companiet. Lantvernist Olof med Lantvernistnamn Flodin från Junsele  Patronymikon ej uppgett.Vilket område omfattade 4:e Companiet? Vad exakt betyder "frivilligt utgången" Betyder det helt enkelt att han få sluta sin tjänst i detta Compani 1809?
Kan han trots att han slutade, möjligen kunnat tillträda en tjänst som båtsman under annat nummer och Båtsmansnamn i området?
Med vänlig hälsning
Hans Sjöqvist
Titel: SV: Lantvärnscompanier i Västernorrland Län
Skrivet av: Hans Högman skrivet 2018-07-22, 14:04
Lantvärnet var ett slags tidigt värnpliktssystem som användes under det finska kriget 1808 - 1809.
 År 1808 kom ett påbud om inrättandet av ett Lantvärn vilket innebar att var fjärde/femte vapenför ogift man mellan 18 och 25-års ålder inskrevs i värnet. Samma år uttogs ca: 30.000 man till lantvärnet och fördelades landskapsvis på särskilda lantvärnsbataljoner. Men på grund av bristande utbildning och utrustning råkade hela lantvärnet i vanrykte. Ungefär 6.000 lantvärnsmän dog i olika fältsjukdomar (främst dysenteri) mellan hösten 1808 och våren 1809. Lantvärnet användes endast under en kortare period, nämligen kriget mot Ryssland 1808 – 1809 och Lantvärnet avvecklades helt 1811. I samlingen "Lantvärnet" på Krigsarkivet finns generalmönsterrullor över manskapet som tjänstgjorde i Lantvärnet. Tror inte detta material är digitaliserat. /Hans
Titel: SV: Lantvärnscompanier i Västernorrland Län
Skrivet av: Hans Sjöqvist skrivet 2018-07-22, 14:48

Tack Hans!
Jodå, jag har varit och botanisrat i Lantvärnsakivet på Krigsarkivet och hittade min ana Olof Flodin på nr 56 , 4 Companiet ,men i en namnrulla " vid Wästernorrlands Kungliga Lantvärnsbataljon uppgjord vid departementets upplösning 10 maj 1809." Där står Två med namnet Olof Flodin. Den ene Min ana på Nr 56 ,4 comp. Den andre på nr 94 på 2:a Comp. Den med 94 har jag kunnat spåra han antogs som Reserv Båtsman i Wästanbäck , Sollefteå socken.
Min ana står som "frivilligt utgången" han återvänder inte till Junsele finns ingen ant. om vart han tog vägen.
Då tänkte jag som så, att om jag kunde få reda på var 4:e Companiet var stationerat när han slutade skulle jag kanske hitta honom om jag sökte i Husförhorsländerna i de närbelägna socknarna där han befann sig när han tog avsked.
Med vänlig hälsning
Hans



Titel: SV: Lantvärnscompanier i Västernorrland Län
Skrivet av: Hans Sjöqvist skrivet 2018-07-22, 14:54

Bör kanske nämna att jag haft ett inlägg hät 2.4.2018. Sökt i flottans arkiv ser jag man kanske skulle ha sökt i Generalmönsterullor istället på Digitala forskarsalen Riksarkivet istället.
D.S.
Titel: SV: Lantvärnscompanier i Västernorrland Län
Skrivet av: Hans Högman skrivet 2018-07-22, 17:45
Lantvärnet var som sagt ett slags tidig värnpliktssystem där unga män inkallades för militärtjänstgöring under viss tid. Då Sverige var i krig 1808 – 1809 var det krigstjänstgöring de blev inkallad till. Länet där de bodde styrde vilken lantvärnsbataljon de blev inkallad att tjänstgöra vid.
Efter kriget hemförlovades dessa ”värnpliktiga” och de bör väl då har återvänt till vardagen i sina hemsocknar. Det bör således inte ha spelat någon roll var din anas kompani befann sig när han blev hemförlovad då han ändå skulle bege sig hem.
 Vet du i vilken sockan han bodde innan han blev inkallad till militärtjänstgöring? Har du inte hittat honom i husförhörslängderna för den socken efter hemförlovningen? /Hans
Titel: SV: Lantvärnscompanier i Västernorrland Län
Skrivet av: Hans Sjöqvist skrivet 2018-07-22, 18:08

Hej!


Han kom från Junsele socken (min hemsocken) Jag har lusläst Junseles husförhörslängder flera gånger men han står inte att hitta där efter hemförlovningen. Jag har även gått igenom närliggande socknar. Han hette Olof Pärsson och föddes 1786 i Junsele.
I namnrullorna i Lantvärnets arkiv på Krigsarkivet, står inte hans patronymikon infört.
I namnrullan står Olof Flodin (nr 56, 4 comp.) "23 åring från Junsele, 5 fot och 8 tum. Han står även ant. i nummer "frivilligt utgången"
Någon person som heter Flodin i Junsele finns inte, om han nu skulle ha fortsatt att använda lantvernist- efternamet efter att ha blivit avförd.
Hans
Titel: SV: Lantvärnscompanier i Västernorrland Län
Skrivet av: Hans Högman skrivet 2018-07-23, 07:25
Jag blir lite konfunderad när du skriver att han hade ett soldatnamn, Flodin. Lantvärnet och dess efterträdare Beväringen (inrättat 1812) var värnpliktssystem för militär utbildning och träning av unga män. Varje år inkallades en årskull för utbildning. Denna utbildningstid var mycket kort. I Beväringen var de värnpliktiga inkallade för träning på endast 12 dagar. Först 1856 ökades utbildningstiden.
Dessa unga värnpliktiga som inkallades för militärträning fick inga soldatnamn (vad jag känner till). Det var de indelta soldaterna som hade soldatnamn.
Medelpad och Ångermanland var avdelad till båtsmanshållet under indelningsverkets epok. Eftersom din ana kom från Junsele i Ångermanland, hade ett soldatnamn/båtsmansman, så funderar jag på om han kan ha varit kronobåtsman men tilldelats till Lantvärnet i Västernorrland för att hjälpa till med träningen av de inryckte i Lantvärnet under kriget 1808 – 1809. Han kanske var korpral?
 Lantvärnet existerade enbart under kriget och lades därefter ned så det hann aldrig riktigt bli etablerat och jag undrar i vilken mån de han utbilda de lantvärnssoldater som skickade till kriget i Finland. Lantvärnet skulle förstärka de ordinarie förbanden men pga av bristande utbildning och utrustning slutade det ofta illa för de lantvärnssoldater som sattes in i kriget. Många dog dessutom i fältsjukan. Junsele hade 3 båtsmansrotar: numren 114, 115 och 116.
Men enligt Strömbergs databas på internet över Västernorrlands båtsmän har det inte funnits några båtsmän i Junsele med båtsmansnamnet Flodin (varken ordinarie eller fördubblingsbåtsmän). Se http://www.gstromberg.nu/index.htm
Så, din Flodin är en gåta. /Hans
Titel: SV: Lantvärnscompanier i Västernorrland Län
Skrivet av: Hans Sjöqvist skrivet 2018-07-23, 09:35

Ja, det är konstigt. Hans Bror Nils Persson, Junsele blev också Lantvernist 1809 enligt en anteckning i Junsele Hfl. Även Olof Pärsson står som lantvernist i hfl.Han finns med i den förut nämnda namrullan  som upprättades vid Bataljonens upplösning 10/5 1809 Han står där som Thalin på nr 29, 2:ra Comp.
Vad som står är: N.Thalin  18 år från Junsele (Han föddes 1789 i Junsele) 5 fot och 8 tum lång samt kvar i nummer. Enligt f.d. Arkivarien Gunnar Olofsson Krigsarkivet betyder detta att han inte får avsked vid denna mönstring. En andra kopia som har överskrift Resele , Junsele och Lidens socknar i Ångermanland och det är en avlöningsverifikation från året därpå 15/9 1810. Där står Nils med.
Efter att ha fått avsked vill jag minnas att han fortsatte några år att kalla sig Thalin.
Han har enligt Strömberg aldrig varit Båtsman i Junsele och inte i Fjällsjö där han vistades en tid med sin familj.


Jag nämnde tidigare att det fanns en annan Olof Flodin på Nr 94 beviljades avsked 1809 och hade patronymikonet Andersson. född i Sollefteå 1791 som o.ä. son till en Agda Olofsson En ansökan av en delägare i Båtsmansrotan nr 5 i Wästanbäck, Sollefteå, Nils Olofsson gör denna ansökan. Han mönstrade in som Reserv Båtsman för denna Rote 7 juni 1809. Denne Olof Flodin kan avskrivas .


Kvar finns Olof Flodin på Nr 56, 4 comp.
Jag börjar undra om det överhuvud taget går att utreda detta. Trodde att det kunde vara den Olof Pärsson Märling som uppges i Strömbergs båtsmansdatabas som född i Sollefteå 1786 inmönstrad 1809 död samma år. Det finns ingen Olof född i Sollefteå 1786 med en far Pär. Olof Pärsson var född just 1786 men.....