Anbytarforum

Geografiskt relaterat => Socknar => Dalarna => Landskap => Stora Skedvi => Ämnet startat av: ulrika_palm skrivet 2018-03-31, 09:57

Titel: Marcusbo
Skrivet av: ulrika_palm skrivet 2018-03-31, 09:57
Hej, vid husförhören i Marcusbo åren 1821-30 hittar jag 2 hushåll, det första skiljer sig mot den vanliga ordningen, förstår inte vad det står överst och vad är det för slags hushåll?
Det andra ser helt vanligt ut men detta är inte det hushåll jag letar efter.
 Anders Andersson var född i Marcusbo 1822 av Anders Persson och Stina Persdotter och dessa hittar jag inte, vad är det jag missar?  :D
/Ulrika Palm
Titel: SV: Marcusbo
Skrivet av: wilander skrivet 2018-03-31, 10:55

Hej!
Om jag tolkar Dig rätt är det Anders f 1822 och hans föräldrar Du letar efter. Anders Persson och Stina Persdotter med familj finns i Stora Skedvi AI:10c sid 498 Marcusbo. De flyttar sedan till - se AI:10b sid 382. Sidan 498 börjar med barn till en Jan Jacobsson vad jag kan se i anteckning högst upp. "Din" familj har tydligen tidigare fått en son Anders född 1820 men som dött i nov. 1821. Nästa son fick ärva namnet.


Monika W
Titel: SV: Marcusbo
Skrivet av: ulrika_palm skrivet 2018-03-31, 16:17
Tack Monica, då sätter jag fart igen då  ;D
Titel: SV: Marcusbo
Skrivet av: ulrika_palm skrivet 2018-03-31, 16:39
Tack vare dig så kan jag hitta dem, men är det så att de tar över gården dit de flyttar eftersom alla namnen är överstrukna och de ser ut att vara döda?
Titel: SV: Marcusbo
Skrivet av: wilander skrivet 2018-03-31, 17:57

Hej!
Från att han varit landbonde (arrendator som betalat skatt till Kronan) så står han i nästa bok som H.äg = hemmansägare. Landbonden hade möjlighet att köpa sin gård, vilket han verkar ha gjort. Du kan titta på om han eller hustrun ärvt någon som gjorde det möjligt. Det var inte så lätt att skrapa ihop pengar till att köpa en gård. Se St. Skedvi AI:11b (1831-42) sid 381. Där är också hans födelseförsamling överstruken och ändrad till Husby (W), men prästen uthärdar och tycker att 30/2 är rätt datum, vilket väl aldrig funnits ens på den tiden.


Monika W
Titel: SV: Marcusbo
Skrivet av: tommymyrsell skrivet 2019-02-16, 14:57
Hejsan!

Min farfars farfars farfars far Johan Myrsell, hans hustru, svärfar, flera barn, syskon och svågrar, avled i nervfeber 1819, varvid det endast fanns minderåriga barn kvar - den äldste var 11 år. Först planerades det att de skulle bo kvar hemma på Markusbo med en landbonde som skulle sköta gården, men av någon anledning föll detta igenom (det var tydligen någonting som skar sig mellan landbonden och barnens förmyndare, någonting med mat och försörjning).

Dessa barnen Myrsell kom istället att utplaceras hos sina respektive faddrar, medans föräldragården utarrenderades till Anders Persson. Jag har sett ett papper någonstans där Anders Perssons svärfar garanterade ekonomiskt för eventuell skada som skulle kunna uppstå på gården under arrendetiden, vill minnas att han kom ifrån Husbyhållet, men kan ha fel där? Likaså har jag en handling där alla inventarier och djur som följde med i arrendet uppräknades och värderades - till viss del följer den handlingen bouppteckningen efter Johan Myrsell, men till vissa delar avviker den.

Johan Myrsells syster Elisabet var gift med Lass Johan Göransson i Nygården, men även han avled 1819, och då flyttade Elisabet som änka till Markusbo, där hon kom att bo tills hon avled 1822 - alltså samtida med Anders Persson.

Muntligen har det antytts att Anders Persson var "svår" - men jag vet inget närmare om detta, så ta uppgiften för vad den är. Även sades det att Anders Persson var spelman, som brukade spela på fester och sammankomster, men detta har jag inget annat belägg för, förutom att jag även fått det konstaterat för mig av en nu avliden forskare vid namn Holgersson i Ingvallsbenning i Hedemora, som tydligen delvis forskade på spelmän i socknarna.
De båda flyglarna som finns på Markusbo än idag är från 1790-talet, så de fanns redan där när Anders Persson bodde på gården, men mangårdsbyggnaden är inte densamma. Det dåvarande huset var mycket mindre till storlek och hade sexdelade planen med tre små kammrar, kök och en sal. Denna flyttades sedan till Landsbro tegelbruk i Stora Skedvi, där den byggdes ut åt båda håll på längden, är idag riven. Likaså fanns det ett portlider med rum på ena sidan, den byggnaden flyttades också, och jag vet att den fanns kvar på 1950-talet, för då hade min farfars kusin Lennart Myrsell varit in i den. Kan dock inte idag komma ihåg vart i Stora Skedvi den flyttades. Byggnaderna flyttades på 1850-talet, när gården ombyggdes.
Inte mycket konkret att komma med rörande personerna, utan mer en liten omständighets beskrivning.
Titel: SV: Marcusbo
Skrivet av: tommymyrsell skrivet 2019-02-16, 15:04
Skall tillägga att Johan Myrsells (Jan Jakobsson Myrsell) son Carl Myrsell, som kom som fosterson till sin fars kusin organisten Carl Nassenius i Hysta, Stora Skedvi, kom som myndig att komma hem och överta föräldrahemmet. Det var sedan under hans ägotid som gården ombyggdes. Han blev nämndeman och var i mycket en socknens företroendeman. Det finns en berättelse när han red frö att fria till sin blivande hustru Elisabet (syster till provinsialläkaren och författaren mm Andreas Andrée, och faster till domkyrkoorganisten Elfrida Andrée och hovsångerskan Fredrika Stenhammar) på granngården Krukbo, så fanns det sju grindar mellan gårdarna. Carl hade en häst som han tränade mycket i hopp, så på friarturen hoppade han, eller snarare hästen, över samtliga grindarna. Hans "friarsadel", som var försedd med stora färggranna tofsar, fanns ännu kvar på gården under min farfars barndomstid, men är nu tyvärr förkommen.
Titel: SV: Marcusbo
Skrivet av: leon skrivet 2019-02-17, 09:44
Hej Tommy. Vilken intressant familjehistoria! Du ställer ju ingen direkt fråga, så jag kollade upp landbonden Anders Persson och hans hustru Stina Persdotter. Han var född i Söderbärke 1793 och gifte sig 1818 med Stina, f 1795 på Lassjons-gården i Myckelbyn.
Troligen var det Lassjonsbonden Per Ersson som stod för fiolerna när mågen Anders Persson skulle ta ansvaret för Markusbo.
Det borde ju finnas lite gamla noter och annat musikaliskt kvar i gömmorna hos dig?


Hälsningar
Leif O
Titel: SV: Marcusbo
Skrivet av: ulrika_palm skrivet 2019-02-22, 11:05
Ja, verkligen intressant familjehistoria, men jag hängde inte riktigt med hur Myrsellbarnen, som blev ensamma kvar, kom att kopplas i hop med Anders Persson med fru Stina ;)
Titel: SV: Marcusbo
Skrivet av: leon skrivet 2019-02-22, 12:02
Hej. De har väl ingen annan koppling till Myrsellarna, annat än att när de vuxna på gården dog och barnen var omyndiga, så beslöt förmyndaren eller någon i släkten att gården skulle skötas av en landbonde. En sådan var en bonde som drev en gård genom hyreskontrakt, alltså inte självägande. Blev det lite tydligare?
Hälsningar
Leif O