Anbytarforum

Geografiskt relaterat => Socknar => Västerbotten => Landskap => Burträsk => Ämnet startat av: Stefan Gelow skrivet 2017-11-10, 15:21

Titel: Mats Håkansson i Ljusvattnet son till Håkan Mårtensson i Åbyn?
Skrivet av: Stefan Gelow skrivet 2017-11-10, 15:21

Att Mats Håkansson och hans bror Olof Håkansson är söner till Håkan Mårtensson i Åbyn verkar vara ett accepterat faktum, så därför skulle jag vilja veta vilket underlag som finns för detta. Jag har letat relativt febrilt och verkar inte kunna hitta några klara indikationer. Det är kanske möjligt, men det verkar svårt att påvisa.

Klart är att Olof och Mats är bröder. Klart är också att Joseph, Christer och Mårten Håkanssöner i Åbyn är bröder och sannolikt söner till Håkan Mårtensson som dör 1656. Problemet är att det verkar också allmänt accepterat att Mareta Håkansdotter som gifter sig 1675 med Jon Larsson i Krokvattnet tillhör syskonkretsen. Detta skulle innebära 6 syskon, men det står specifikt i en domboksnotis 1679 att skifte utfördes mellan alla 5 syskon 1672. Visst, detta kan möjligen tolkas annorlunda men det är ändå notervärt. Att Olof och Mats är söner verkar också relativt troligt, men inte mer än så.

Det enda jag sett som verkligen verkar indikera en koppling är en domboksnotis för hösten 1712 (som ej finns på nätet såvitt jag kan avgöra) som av Tommy Andersson beskrevs här på anbytarforum som följer:
 
”soldaten Per Sjömans enka, hustru Barbro Olofsdotter (d.t. Olof Håkansson) här på kyrkobordet, minderårige son Olof..tillsätta förmyndare som blir gamle länsman Jon Håkansson i Renbergsvattnet som är gossens mors morbror och Abraham Josephsson i Åbyn som är gossens syskonbarn (Joseph Håkansson i Åbyn bror till Olof Håkansson i Gammelbyn)”

Problemet här är att om denna är korrekt sammanfattad så stämmer inte notisen eftersom Abraham Josephsson då skulle vara gossens MODERS syskonbarn, så om inte släktskapsförhållandena för fadern Per Sjöman är fastställda (vilket jag inte vet om de är) så verkar det som det lika gärna skulle kunna hänvisa till ett släktskap på fadersidan.

Jag är nyfiken på om det kanske finns någon annan domboksnotis som verkligen kopplar Olof eller Mats till någon av Joseph, Christer eller Mårten för just nu känns det lite svagt i min mening.

Titel: SV: Mats Håkansson i Ljusvattnet son till Håkan Mårtensson i Åbyn?
Skrivet av: Stefan Gelow skrivet 2018-01-07, 18:29
Efter att ha letat vidare är jag ganska nöjd med familjens utseende till slut, även om det kräver viss tolkning.


Domboksnotisen i Svea Hovrätt Ren. domböcker Västernorrland 22 s659 Dombok Skellefteå 1704 (29 och 30 Januari, 1, 3, 4, och 5 februari) Par 41 AID:v494169.b6660.s659 verkar svår att tolka på annat sätt än att familjen är sammansatt som antaget:


Transkriberat: "Mats Håkansson i Liuswattnet och Mårten Håkanssons mågh Päder Johansson i Kuusmark, äro förlijkte med sin broderson Jacob Josephsson i Drängsmark, och han gifwit dem hwar sina tijo dahl. Kmt såsom till arff efter Herman Christiers senare hustru Märitt Håkansdotter, som barnlöös dödde."


Detta verkar sammantaget allt tidigare noterat om dessa personer endast rimligt om Mats Håkansson i Ljusvattnet, Mårten Håkansson (i SkS, Skellefteå socken 1650-1790 red. Ulf Lundström, s343, noterad på Kusmark 3 i Skellefteå, död som knekt 1678-10) och Herman Christierssons senare hustru Märitt Håkansdotter (enl. SkS s241 avses Drängsmark 12 i Skellefteå) är syskon och "brodersonen" Jakob Josefsson (sannolikt också på Drängsmark 12, möjligen som dräng ed, men framgår inte klart) son till ytterligare ett syskon, Josef Håkansson i Åbyn (ofta kallad 4), Burträsk.


Frågan om sex snarare än fem syskon är inte helt löst av detta, men den enda som verkade tveksam var Mareta (när någon av Olof och Mats kunde kopplas till de andra), som måste vara personen ovan nämnd (och alltså tidigare gift med Jon Larsson i Krokvattnet, Burträsk, i hans senare gifte, efter vilken lämnades testamente 1686, se Burträsk LIa:2 s8 AID:v393307.b9.s8 ) och härmed bekräftad. Även om den notis som talade om de fem syskonen hänvisade till 1672 så var den från 1679 då Mårten antagligen var död (och jag kan tolkat det hela fel), så det är inte orimligt att de fem då, 1679, levande syskonen avsågs (oavsett hur många som faktiskt skrivit under 1672).


Jag tror inte intresset för detta är jättestort, men tänkte att jag ändå kunde avsluta det såvitt mig anbelangar, om någon kommer till detta vid ett senare tillfälle.