Anbytarforum

Särskilda ämnen & övrigt => Genetisk genealogi (DNA) => Allmänt om DNA i släktforskningen => Ämnet startat av: stellan svensson skrivet 2016-12-27, 10:22

Titel: mitokondrie test
Skrivet av: stellan svensson skrivet 2016-12-27, 10:22
jag gjorde nyligen ett full sekvens Mitokondrie  test hos Family tree, och svaret har fått mig att ana att det finns ett litet inslag av aschtenazer Judar i mitt mitokondrie DNA, men nu har jag ju som manlig person låtit testat mitt mitokondrie, skulle resultatet bli annorlunda om jag testade någon av mina systrar? eller är detta bortkastade pengar?     
Titel: SV: mitokondrie test
Skrivet av: Leif Lundkvist skrivet 2016-12-28, 23:49
Mitokondrie-dna:t ärver man oförändrat från modern. Därför har syskonen samma mitokondrie-dna liksom mor och mormor, men farmor har annorlunda. Dina systrar för det sedan vidare till sina barn, men ditt går inte vidare till dina barn.
Titel: SV: mitokondrie test
Skrivet av: Marcus Boman skrivet 2016-12-29, 15:43
Vilken blev haplogruppen?

Jag tror inte att man ska fokusera alltför mycket på etniska grupperingar. Inte när det gäller Y-DNA eller mt-DNA. Vissa haplogrupper kan vara väldigt gamla. Etnicitet och FTDNA:s family finder är givetvis en helt annan fråga.

Att testa sina systrar. Om det rör sig om helsystrar eller halvsystrar med gemensam mor så borde ni som Leif skriver ha exakt samma mt-DNA. Men, även om mutationer är osannolika över kort tid så skulle någon av er kunna ha en muterad mt-DNA variant. Om du inte är väldigt intresserad av detaljer och eventuella mutationer eller eventuella felläsningar (både mutationer och felläsningar förmodligen ganska osannolikt men vem vet) så är det nog som att kasta pengarna i sjön.