Anbytarforum

Geografiskt relaterat => Socknar => Södermanland => Landskap => Björnlunda => Ämnet startat av: Ann-Charlotte Lindberg skrivet 2016-04-18, 16:11

Titel: Lars Melin 1741, Björnlunda
Skrivet av: Ann-Charlotte Lindberg skrivet 2016-04-18, 16:11
Hej!
Lars Melin född 1741 i Björnlunda enligt militära källor, där ett prestebevis 1771 från kyrkoherden och prosten Pehr Leufstedt i Björnlunda ingår och denne intygar, att Corporalen vid Södra Skånska Cavalleriet Lars Melin ädel och manhaftig är barnfödd år 1741 i Björnlunda samt i Loshult AI:1, s. 117.
Med detta som utgångspunkt startade jag mitt letande efter min fm mf f Lars Melin 2002/2003 och har med jämna mellanrum kommit tillbaka till Anbytarforum och fått fantastisk hjälp av alla duktiga släktforskare och särskilt Camilla Eriksson. Att det var någon form av släktskap mellan Lars och mjölnaren Jöns Jönsson Melin *1693 i Mellösa konstaterade vi redan 2009, men har sedan dess inte direkt kunnat knyta dem till varandra utan fortsatt leta efter den sista tråden. Hade hoppats att finna den i bouppteckningen efter Jöns J Melin, då det i hans bouppteckning hänvisades till ett testamente. Tyvärr kunde inte Landsarkivet i Uppsala hitta detta. Den Lars, som föddes 1739 har aldrig varit uppe till diskussion.
Den enda gång som Lars Melin född 1739-01-05 i Lilla Malma åtföljs av sina födelsesiffror är i hans födelsenotis (Lilla Malma C:I, s. 22) och i Dunker AI:2, s, 164 (1743-1747) står att han är 7 år gammal.  Det är ganska fantastiskt tycker jag och har aldrig träffat på det förr.
Då jag nyligen hittade denne Lars född 1739 i Ancestry (Lars född 1741 finns i ett flertal poster), så beslöt jag mig, att göra ett nytt försök med min Lars, född 1741. Har nu varit i kontakt med Krigsarkivet igen, men de enda uppgifter de hade var de som jag kände till från mina besök där. De rekommenderade mig att ta kontakt med Riksarkivet, som hade en del meritförteckningar och officersfullmakter, vilket jag inte kände till. Svaret därifrån blev också negativt.
Har nu bestämt mig för att acceptera att Lars Melin är född 1739. Om det är korrekt eller inte är jag osäker på, men då han är kopplad till den gamle mjölnaren Jöns Jönsson Melin så många gånger, har det blivit det avgörande för mig. Framtiden får väl bevisa om det var fel beslut eller inte. 
Som avslutning och kuriosa på det hela kan jag berätta att i så fall fick mjölnaren Jöns Jönsson Melin *1693  i Djupgraven, Mellösa ett mycket spännande barnbarnsbarn.
Lars Melins son Johan Ulrik, som följde i pappans fotspår som militär, hade i sitt första gifte en son Hans Magnus Melin *1805. Det blev skilsmässa i den familjen och den fattiga mamman och fyra barn flyttade till en moster till henne i Ystad. Vid läroverket konstaterades, att H M var ett mycket intelligent barn, som fick stipendier. Han tog studenten där, fortsatte vid Lunds universitet och studerade teologi, grekiska, hebreiska och arameiska, blev professor i pastoralteologi och i exegetisk teologi, domprost vid Lunds domkyrka, rektor vid Lunds universitet, medlem av Bibelkommissionen 1861, invald i Svenska Akademien på stol nr 3 och i Kungl, Vetenskapsakademien, kommendör av Nordstjärneorden m.m.  Mycket uppskattad i den teologiska världen hemma och utomlands särskilt i Tyskland.
Eftersom undertecknad är infödd Lundabo, så är det trevligt att påpeka, att han även lämnat minne efter sig i Lund. Begravd på Östra kyrkogården, där graven är ett minnesmärke, som sköts av kommunen. Han bodde mitt i staden nära domkyrkan och hade ett vackert hus, som tyvärr revs trots många protester för att bli parkeringsplats till en stadsteater 1969. Linero, en nyare stadsdel österut, har fått namn av hans sommarhus, som låg där, Linerogården, och i samma område finns även en gata Melins väg, så ättlingen från Era trakter har verkligen lämnat spår efter sig söder över.
Oerhört tacksam för allt stöd, hjälp och uppmuntran under årens lopp
Ann-Charlotte Lindberg