Anbytarforum

Förbundsforum => Rötter => Förbundsforum => Rötter allmänt => Ämnet startat av: Elisabeth Thorsell skrivet 2011-06-02, 12:57

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Elisabeth Thorsell skrivet 2011-06-02, 12:57
Men varför finns inte Värmlandsarkiv och Stockholms Stadsarkiv med på listan över landsarkiven?
 
Denna lista finns på http://www.genealogi.se/roots/contact_ra.htm
 
(Meddelandet ändrat av elisabeth 2011-06-02 12:58)
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Helene Jorsell skrivet 2011-06-02, 13:14
Elisabeth!  
 
Dessa arkiv fanns med i mitt material. Länksidan var det första jag tog tag i under juli månad förra året då länkar tyvärr snabbt dör eller bli inaktuella och Värmlandsarkiv och Stockholms Stadsarkiv är naturligtvist två givna länktips.  
 
Tror det bästa är att skicka ett mail till web-redaktören som sköter uppdateringen av Swedish Roots.  
 
Jag ser själv att man har ändrat i mitt material på en hel del ställen men då har också tyvärr engelskan blivit grammatisk inkorrekt. Sådant är lätt att korrigera, liksom länkar som fallit bort.  
 
Helene
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Mats Ahlgren skrivet 2011-06-02, 13:48
Jag ser att de ovan nämnda arkiven finns med i länklistan och på ett flertal ställen till.
 
Jag hoppas att funktionen, som finns högt upp på sidan för länkar, Suggest or report link - click here kommer att användas. Det finns ju ett antal bra länkar upplagda, men det finns plats för fler.
 
Att det kan saknas någon information är väl uppenbart, det måste ju finnas en liten förbättringspotential på det fina material som nu presenteras efter många års törnrosasömn på Roots
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Helene Jorsell skrivet 2011-06-02, 13:58
Jag har fortfarande material att skicka till Nina och Terese. Ca 2/3 av materialet har legat under mina kritiska ögon ett tag.  
 
Detta material tar bla upp de svårigheter som kan uppstå med emigranter som byter namn, fler tips på viktiga källor att söka i, t ex svenska dagstidningar, fångrullor, barnhusrullor etc som nu börjar göras allt mer tillgängliga. Detta är bara en bråkdel av materialet.
 
Helene
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Elisabeth Thorsell skrivet 2011-06-02, 15:57
Jag bara tyckte det vore naturligt att de saknade arkiven stod med på samma lista (adress ovan) som de riktiga landsarkiven.  
 
På Riksarkivets sida står Värmlandsarkiv, Stockholms stadsarkiv och Malmö stadsarkiv tillhör organisatoriskt inte Riksarkivet men har landsarkivsuppdrag.
 
Helene, skriver du brittisk eller amerikansk engelska? Det finns vissa skillnader mellan dessa varianter, som du säkert vet.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Helene Jorsell skrivet 2011-06-02, 16:26
Ja det vet jag men jag har faktiskt aldrig träffat en britt som inte förstår amerikansk engelska eller en amerikan som inte förstår brittisk engelska. Du kan ju engelska Elisabeth så du borde själv se huruvida jag skriver brittisk eller amerikansk engelska eller *huh* t om blandar friskt. Jag kan båda varianterna åtminstonde hyffsat bra. Träffar jag en britt säger jag nappy. Träffar jag en amerikan säger jag diaper.  
 
Swedish Roots ÄR inte enkom en sida för amerikaner med svenska rötter även om majoriteten av våra emigranter hamnade just i Norra Amerika. Det är en sida för ALLA med svenska rötter oavsett om man är född och uppvuxen i USA, Storbritannien, Australien, Tyskland, Holland, Sydamerika, Indien etc, etc.  
 
Helene
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Carl Szabad skrivet 2011-06-04, 09:11
Förmodligen resonerar man likadant i USA, att det spelar väl ingen roll om man skriver en sida på svenska, norska eller danska, de förstår nog ändå. Fast visst känns det väl mer professionellt om man i skrift håller sig till ett och samma språk.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Carl Szabad skrivet 2011-06-05, 23:19
Det vore väl också lämpligt att lägga in en länk till Google Translate under Swedish Roots, så kan en intresserad läsare få hyfsade översättningar även av andra artiklar i Rötter. Det är inte säkert att alla känner till den funktionen.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Mats Ahlgren skrivet 2011-06-05, 23:34
Fast i Google heter det engelska - undrar vilken sort det blir då
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Kim Metso skrivet 2011-06-07, 08:03
En länk till Google Translate är kanske inte en så bra idé! Finns länken där så kan användaren anse att Rötter står bakom översättningen.
Googles översättning mellan tex svenska o finska blir ofta obegriplig, ibland rolig men även helt felaktig. Översättning ord för ord fungerar ej mellan så olika språk. I en översättning mellan engelska och spanska skickade en välmenande support oförskämdheter på spanska, ett språk han ej kunde.  
 
bh
Kim
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Olle Elm skrivet 2011-10-16, 10:43
Lade precis in en länk under Anbytarforum » Källor » Tryckta skrifter » Östgötars minne, K.G. Odén till den digitala upplagan på www.archive.org
 
Skulle vilja diskutera med er om hur vi kan organisera ett länkbibliotek till den här typen av fynd. De finns ju inte bara på ett ställe på nätet.
 
Kanske det är en dålig idé och man skall lita på att den stora radarn Google hittar, och att det är en omodern tanke att ordna saker snyggt ... i en hylla?  Jag vet inte - men blir själv väldigt glad för alla dessa resurser som dyker upp.  
 
(Själv har jag Odén i ett vackert halvfranskt band med fyra bind.)  
 
Vänligen,
Olle Elm
 
[color=808080](Kommer ni ihåg; En gång hade vi ett gemensamt bibliotek i Rötter, där man anmälde de böcker man hade för att dela med sig av - alltså vanliga pappersböcker. Vart tog den hyllan vägen?
På norska http://forum.arkivverket.no/index.php?/forum/6-brukernes-eget-forum/ finns det ett antal brukare som erbjuder Opslag i sina icke digitala verk. Fint tycker jag!)[/color]
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Moderator Källor skrivet 2011-10-16, 14:57
Likaväl som vi har Källor-Tryckta skrifter (där kan väl ett Bokbibliotek för trycksaker plaseras) kan man väl ha Källor-Länkar.
 
Ser inget fel i det. Snarare tvärt om.
Men inte för Reklamlänkar. Gränsdragningsproblem?
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Olle Elm skrivet 2011-10-17, 08:12
Upptäcker något annat som kan vara värt att uppmärksamma.
 
(https://forum.rotter.se/discus/messages/113052/338139.jpg)
 
Om man studerar ovanstående bild från Rötters förstasida ser man att Tidningen finns med, men ej Släktforskarnas årsbok.
Finns det något skäl jag inte förstår?
 
Om ej; Om något är värt att lyfta fram är det Släktforskarnas årsbok.
 
Vänligen,
Olle
 
(Meddelandet ändrat av smol 2011-10-17 08:35)
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Thorbjörn Johansson skrivet 2011-10-26, 07:22
Hej enligt artikel i aftonbladet (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13838087.ab) har genealogi.se blivit hackad och man har kommit över användaruppgifter. Byt för säkerhets skull era lösenord här och på alla sidor där ni mot förmodan använt samma lösenord.
 
mvh.
 
//Tobbe
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Olle Elm skrivet 2011-10-26, 09:13
Ang AF-konto: När man bytt lösenord ligger fortfarande det gamla kvar som automatiska blå prickar när man loggar in. Dessa måste alltså raderas och det nya skrivas in.
Ang Forskarkatalogen i Rötter: Kan inte se att man kan byta lösenord där. Det enda jag hittar är:
Notera att det inte är möjligt att ändra användarnamn och
e-postadress. Om du har bytt e-postadress meddelar du det i ett mail här.
 
Vänligen,
Olle Elm
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Eva Dahlberg skrivet 2011-10-26, 10:11
Hej Olle! Jag vet att det varit problem att byta det själv, fick en gång hjälp av dåvarande Anbytarvärden (Peter K ). Jag håller med om att det inte verkar gå att göra det när man loggat in. Men det kanske inte någon i ledningen har provat att göra på senare tid, så att man därmed inte är medveten om problemet.
 
OM man i ledningen vet hur man gör för att byta så får man gärna skriva det i sin information i  och på Rötter  
 
Hälsningar,
Eva
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Mats Ahlgren skrivet 2011-10-26, 10:26
Intressant om någon kan få fram listan på vilka kontouppgifter som läckt frn genealogi.se
 
Detta aktualiserar också den debatt som var tidigare om vilka uppgifter som måste finnas registrerade på genealogi.se
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Eva Dahlberg skrivet 2011-10-26, 10:47
det finns en parallell diskussion här  
 
Jag har väl tre konton i Rötter-sfären som jag vet med olika lösenord (Anbytarforum, Forskarkatalogen samt Medborgarskapshandlingarna/Inloggning Rötter Vän/Mina sidor), vad jag har för något på Emigrantforum vete fåglarne (troligen mitt nuvarande till Forskarkatalogen ... om ändringen som gjordes slog genom där också) ... samt dessutom ett konto för JBGF (föreningen, men jag hälsas inloggad med mitt namn och inte föreningens) i Rötterbokhandeln men bokhandeln ska inte vara påverkad av detta enligt informationen på Rötters startsida, men jag har inget konto på Wiki-Rötter ...
 
Det vore ju intressant att veta om det i förbundets ände av mina uppgifter finns allt samlat på samma ställe ... om det är samlat från mina olika användarkonton eller om det är uppgifterna som jag lagt dit som bevaras i separata filer/databaser. Den typen av information borde kunna redovisas av Förbundsansvariga någonstans i detta sammanhang.
 
Det finns ju även en rad andra saker om mig som prenumerant etc, som varit svårt att samordna med andra uppgifter tidigare i alla fall ... eftersom t.ex. medborgarskapshandlings/RöttersVän-inloggningen i våras gick till en e-postadress som jag inte använt på många år - trots att information och korrekta kontaktuppgifter om/till mig varit välbekant för förbundet (bl.a. sedan mina två år i förbundsstyrelsen).
 
Så jag som användare ser ju aldrig totalen i vad som finns registrerat om mig hos förbundet. Jag och mina adresser finns ju även i listorna som ordförande och kontaktperson för JBGF och i mejl-databasen för det.  
 
Så jag kan inte säga att jag vet vilka uppgifter som finns var, och jag tycker att det inte borde vara omöjligt att på något sätt lyfta detta i säkerhetssammanhang.
 
Hälsningar,
Eva
 
(Meddelandet ändrat av edah 2011-10-26 10:56)
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Daniel Berglund skrivet 2011-10-26, 10:59
Jag tror vi fortsätter diskussionen om intrången i den tråden Eva nämner:
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Eva Dahlberg skrivet 2011-10-26, 12:06
Nu står info på Rötters startsida sedan en stund om hur man byter lösenord på de olika ställena, vilket innebär att man till Forskarkatalogen måste mejla förbundet (på info-adressen).
 
Tack för infon !
 
Sedan är det på sikt önskvärt att få diskutera det jag tar upp i mitt inlägg om insyn i vad som finns på olika ställen.
 
Hälsningar,
Eva
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Ann-Mari Bäckman skrivet 2011-11-17, 13:39
Riksarkivet har beslutat att en 70-års gräns ska gälla för digitaliserade arkivhandlingar, står det på Rötters första sida.  
 
Innebär detta att vi här på Rötter kan gå ifrån 100-års gränsen eller ska vi fortfarande ha denna gräns bara för att försäkra oss om att vi inte diskuterar om en nu levande?
 
Ann-Mari
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Eva Dahlberg skrivet 2011-11-17, 15:54
Hej Ann-Mari, vi gick ifrån 100-årsgränsen på Anbytarforum redan för flera år sedan - den togs ur ordningsreglerna rätt fort (något år efter införandet 2005) till förmån för att säga att man endast får diskutera avlidna personer.  
SCB-materialet för f-v-d från har haft en 70-årsgräns länge så det är bra att man nu även släpper originalfödelseboken efter 70 år tycker jag, det är inte samma sak som att vi diskuterat levande personer ur SCB, det är skilda saker om kyrkboken från 1940 är tillgängligatt forska i och om vi måste ge uppgifter om personerna.
 
Hälsningar,
Eva
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Ann-Mari Bäckman skrivet 2011-11-18, 08:08
Eva!
 
Du har helt rätt! Jag blev bara fundersam om man nu skulle kunna diskutera t ex YY född 1941 död 2005.
 
Ann-Mari
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Claes-Göran Magnusson skrivet 2012-01-23, 16:31
Rubriken Har du sett att det har kommit en ny bok i Rötterbokhandeln? börjar bli lite tjatig. Dessutom säger den inte särskilt mycket. Kan man inte istället ge en antydan till vad för slags bok det handlar om? Jag följer Rötters nyheter via ett nyhetsflöde (RSS) och där se man bara rubriken.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Elisabeth Thorsell skrivet 2012-01-26, 10:07
Jag bara undrar om man på kansliet har en snabbare almanacka än man har på andra ställen? På första sidan står att den uppdaterades den 1 februari, men på min morgontidning står att det idag är den 26 januari.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Mats Ahlgren skrivet 2012-01-26, 10:15
Synd att inte Rötter innehåller rätt tipsrad för den 28 januari, den vill jag gärna läsa idag
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Elisabeth Thorsell skrivet 2012-01-30, 23:13
Och idag är det 30 januari, men förbundets almanacka går fortfarande för fort, där är det 1 februari och har så varit sedan 26/1.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Claes-Göran Magnusson skrivet 2012-02-14, 12:07
Finns det några aktuella planer på att att modernisera Rötter och använda ett CMS istället för nuvarande handknackade sidor?
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Daniel Berglund skrivet 2012-02-14, 23:02
Ja, men det arbete som pågår just nu är att inventera det som finns på Rötter och tänka ut en ny struktur. Själva utvecklingen i egentlig mening har alltså inte börjat.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
Skrivet av: Daniel Berglund skrivet 2012-04-06, 00:56
Som jag antydde i annat inlägg här nyss så är alltså Joomla huvudspåret idag.