Anbytarforum

Förbundsforum => Rötter => Förbundsforum => Rötter allmänt => Ämnet startat av: Anna-Lena Andersson skrivet 2008-01-23, 20:15

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Anna-Lena Andersson skrivet 2008-01-23, 20:15
Efter önksemål så har jag lagt upp två nya diskussioner här i Rötter. Jag försöker också att sortera upp inläggen här under dessa rubriker, men det är inte lätt. Saknar du ditt inlägg ligger det antingen under Rötters vänner, Fakturor eller Anbytarforum-avgiftsbeläggning.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Daniel Berglund skrivet 2008-01-24, 21:56
Hoppsan! Fakturor är öppet igen.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Claes-Göran Magnusson skrivet 2008-02-26, 12:09
Jag tycker det vore bra om man kunde kommentera nyheter, antingen direkt på Rötter eller i Anbytarforum.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Claes-Göran Magnusson skrivet 2008-03-06, 12:22
Finns det några planer på att förändra och utveckla Rötter? Jag skriver Rötter, men undran gäller egentligen hela Släktforskarförbundets sajt.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Barbro Stålheim skrivet 2008-03-06, 12:39
Se om detta under rubriken Förbundsforum.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Chris Bingefors skrivet 2008-03-15, 18:36
På Proveniens.ifokus pågår just en debatt om varför det är så svårt att få en överblick över programmet för Släktforskningens dag i olika delar av landet och bygden. Man saknar helt reklam för arrangemangen på Rötter, som kanske vore en naturlig samlingsplats för koncentrerad information. Var finns den? Den borde ju varit på första sidan.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Stefan Simander skrivet 2008-03-16, 10:53
Absolut! Det vore ju mycket bra! Så var det väl tidigare?
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Mats Ahlgren skrivet 2008-03-16, 12:49
En spontan känsla (alltså inte faktaunderbyggd) är att Rötters förstasida blivit ett språkrör för kansliet och ordföranden mer än en plattform för att nå nya grupper av människor.
 
Populärt sagt en sida för några toppar att nå de redan frälsta. Nu är det ett generaliserat uttalande, men sanningen ligger nog åt det hållet.
 
Den del som står i stadgarna sprida kunskap om släktforskning och dess betydelse som kulturfaktor, ideell folkrörelse och vetenskap, har tappats bort. Idag åvilar det bara föreningarna, och visserligen är de fantastiskt duktiga på att sprida budskapet lokalt, men samordningen på riksnivå saknas helt. Kan kanske bero på ansvaret inom organisationen för detta inte finns uttalat, och att mer introverta arbeten fått för stor plats i arbetsbeskrivningarna.
 
Det är ju lätt att åtgärda, men åtgärderna borde kanske diskuteras under den nyöppnade punkten Förbundets mål och mening och inte här
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Mats Ahlgren skrivet 2008-03-17, 09:28
Idag skrivs det om Släktforskningens dag, med backspegeln på och lite hemma hos-stuk.  
 
Intressant att få veta hur det gick, men det tar inte bort framtida behov av att även beskriva händelser av denna typ i förväg, för att se till att intresset finns innan händelsen, efteråt är lite sent.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Mats Ahlgren skrivet 2008-03-17, 21:09
Jag kan inte låta bli att förundras över dagens huvudnyhet på Rötter!
 
Ett helt fantastiskt inlägg presenteras under rubriken Förbundsordföranden Ted Rosvall ger här sin syn på väsentliga ting inom släktforskningen
 
Att det är stora saker på gång inom släktforskningen är helt klart, för när de väsentliga tingen lyfts fram på detta pompösa sätt så stannar säkert många upp och förundras.  
 
Men det är rätt, vem vill bli Förbundsordförande är en bra fråga, det finns nog ingen som kommer upp i de kvaliteter som här demonstreras. Vill han bli omvald?
 
(Meddelandet ändrat av mats den 17 mars, 2008)
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Claes-Göran Magnusson skrivet 2008-03-19, 08:18
Det vore inte fel att använda ett Content Management System (CMS) istället för dynamiska sidor. DIS har valt Drupal. Vilket CMS väljer man för Rötter?  
 
Utnyttja ideella krafter för moderering och tillsätt en ansvarig redaktör som är intresserad av interaktivitet över nätet, inte som det är nu.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Tord Påhlman skrivet 2008-03-25, 11:06
Kanske en petitess, men idag 2008-03-25 bär två av inläggen i Nättidningen Rötter morgondagens datum (så man kanske inte får läsa dem idag). Det gäller att vara ute i god tid
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Tord Påhlman skrivet 2008-03-25, 13:25
Nu har datumet korrigerats, fritt fram att läsa!
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Lars-Olov Eriksson skrivet 2008-03-26, 00:11
I dagens Rötter kan man läsa: Ted Rosvalls larm om attackerna mot folkbokföringen har nu nått Riksdagen. Ledamoten Hans Wallmark (m) har frågat  finansministern vad han tänker vidta för åtgärder. Svaret blev - inga! När man läser Borgs svar, så tycker jag att det låter som att han agerat professionellt - han har låtit någon kolla med Riksarkivet och baserat på ett tydligen betryggande svar, kommit till rubrikens slutsats.  
 
Nu har jag ju inte själv satt mig in i själva sakfrågan, men jag tror att Ted Rosvall har gjort det. Nästa steg borde ju då vara att klarlägga vem som har rätt - i bästa fall har båda rätt, OM (viktigt om) verktyg tas fram som gör underförstådda härledningar möjliga. Även om jag inte ser någon ringaktning för hobbyn släktforskning i svaret, så kan ju framhållas, att det är mera genuina värden som står på spel - människors rätt till sitt ursprung, vilket enligt larmet äventyras redan vid efterforskandet av den allra mest näraliggande familjehistorien.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Chris Bingefors skrivet 2008-03-26, 05:56
Ett klokt inlägg Lars-Olov. Det är nog inte alltför taktiskt att ta fram just släktforskningen som argument mot bristerna i folkbokföringen. De värden du tar upp väger mycket tyngre, är folkbokföringen så bristfällig som det har påståtts så finns en verklig risk för svåra problem även idag. För många är rätten att få veta sitt närmaste ursprung för att befästa sin identitet oerhört viktigt.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Jojje Lintrup skrivet 2008-04-01, 14:51
Betyder redaktörskapet för Släkthistoriskt Forum att Rötter ska dö?
 
Rötter är i och för sig inte direkt känt för att vara särskilt aktualiserad när man tittar in där några gånger i veckan, men nuförtiden är det väl dött! Ska man verkligen mötas av samma fram sida med samma rubriker dag efter dag, utan att någonting händer?! Är det helt stopp för Rötter, nu när redaktören har fått ett annat skötebarn att ägna sig åt?
 
Jag anser att det är ytterligt svagt att en så stor organisation, som dessutom har en anställd redaktör, inte kan åstadkomma mer än denna bleka och tunna spillra av vad Rötter en gång var. Det borde vara mer regel än undantag att ha nyheter åtminstone två-tre gånger i veckan!
 
En dåligt skött hemsida är ett negativt ansikte utåt. Det är som att ha ett skyltfönster fullt av damm och solblekta föremål som ingen skulle vilja köpa eller ens få betalt för att ta emot! SKÄRPNING ALLTSÅ!
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Lennart Andersson skrivet 2008-04-01, 19:05
Instämmer helt Jojje!
En vid första anblicken statisk förstasida stjälper ju inte över vågskålen från ljummet intresse till engagerande, utan tvärtom! Genvägarna man lägger upp går då istället direkt till den del av Rötter man är intresserad av.
Oavsett om man kallar Rötter för en nättidning eller hemsida så är kravet detsamma för att fånga intresset; levande föränderliga blickfång som ger lust till fortsatt läsande!
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Claes-Göran Magnusson skrivet 2008-04-03, 13:28
Med ett CMS blir det lättare för användare att bidraga med långa och korta artiklar och nyheter, som man brukar kunna knyta till olika ämneskategorier. Jag hoppas att läsarna ska kunna bidraga med alla typer av artiklar såsom släktutredningar, biografier, avskrifter, listor och enklare register, reserapporter etc. så att Rötter blir en mer levande sajt. Inkomna artiklar bör antagligen godkännas av en redaktör innan publicering och eventuella ändringar kan göras i samråd med författaren. Artiklar och nyheter blir också sökbara på olika sätt.
 
Man skulle kunna ha små tävlingar (eller om man vill se det som projekt) där man ska skriva en kort berättelse om något gemensamt ämne, ex om en person född år 1800 eller en emigrant (som ej for till USA). Det skulle vara intressant att jämföra hur livet blev för ett antal olika personer födda samma år. En jury kan bedöma inkomna bidrag eller så kan de läggas ut på Rötter så att alla kan läsa och rösta. De bästa bidragen kan publiceras på sajten eller på annat sätt. Det kan också vara bra att uppmuntra släktforskare att mer ingående följa en person genom livet och att ge träning i att skriva ex. biografier.
 
Jag brukar nämna om en genealogisk referensdatabas (RGD), men eftersom den inte tycks genomföras så tycker jag man istället skulle kunna ha en stor serie biografiska artiklar där vissa krav ställs på formalia (inkl källhänvisningar) och fullkomlighet.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Claes-Göran Magnusson skrivet 2008-04-09, 15:57
Med ett CMS blir det lätt att också lägga till en blog-funktion. Det kryllar iofs av gratis blog-sajter, men det vore en fördel att ha många släktforskarbloggar samlade på ett ställe. Det här är inte högsta prioritet, men det är nog en sak som gör att Rötter blir mer levande.
 
Hoppas nån i maktposition bryr sig om att läsa förslagen som nämns på FF ... Allt lär ju raderas efter 90 dagar.
 
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Anna-Lena Andersson skrivet 2008-04-15, 20:15
Hej!
 
Jag har flyttat diskussionen angående Regionala träffar till den nya rubriken ovan med samma namn.
 
mvh
Anna-Lena A
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Claes-Göran Magnusson skrivet 2008-04-15, 20:34
Ser att man valt Joomla för det framtida Rötter. Prövade att installera det en gång men tyckte det var för långsamt. Synd att man inte väljer samma CMS/Framework som DIS så man kan dra nytta av varandras erfarenheter.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Jörgen Tollesson skrivet 2008-04-21, 16:37
När en betalande medlem av Rötters Vänner dristade sig att i Anbytarforum framföra några åsikter om diverse skriverier på Rötters förstasida, så stängde anbytarvärden den diskussionen med följande kommentar (naturligtvis i samma artiga och vänliga ton som alla vanliga forumanvändare alltid uppmanas att använda...):
 
Diskussioner om Rötter skall inte föras här på Anbytarforum. Förbundsforum är den rätta platsen!  
 
Har anbytarvärden möjligen också kontaktat sin kollega på Rötters redaktörsstol med följande upplysning?:
 
Diskussioner om enskilda inlägg i Förbundsforum skall inte föras på Rötters förstasida. Förbundsforum är den rätta platsen!
 
För det är väl ändå inte så att personal, som får betalt av Släktforskarförbundet för att skriva å tjänstens vägnar, också har obegränsad rätt att använda förbundsorganen för att basunera ut sina högst personliga åsikter och kommentarer  - samtidigt som medlemmar, som tvingas att betala till Släktforskarförbundet för att få använda sig av sin demokratiska rätt att framföra synpunkter på sitt förbunds verksamhet, är förvisade till ett strängt övervakat och insynsskyddat reservat med ordningsregler som t.o.m. förbjuder oförsiktigt formulerade inlägg?
 
(Meddelandet ändrat av jts den 21 april, 2008)
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Jan-Christer Strahlert skrivet 2008-04-21, 22:13
Hej Jörgen
På AF är det tydligen, som det har varit, skillnad på DE och VI.
Stängning av trådar, och stora saxen tycks vara det som fortfarande gäller
när det skrivs på AF. På Rötters förstasida kan VI skriva utan censur?
Jan-Christer
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Jörgen Tollesson skrivet 2008-04-28, 16:30
Med anledning av dagens toppnyhet på Rötters förstasida, GF:s årsmöte, så inställer sig en liten fråga:
 
Hör det inte till god journalistik att en artikel är signerad, så att läsarna vet vem som har skrivit den?
 
Man kan visserligen misstänka att det är Rötters redaktör som själv har suttit vid tangentbordet och författat det årsmötesreferat som förärats en egen sida - men säker kan man ju inte vara, särskilt som det framgår av hans användarprofil att han är medlem i GF. För deltar i mötet som röstberättigad medlem gör väl ändå inte en journalist som därefter ska skriva ett objektivt mötesreferat (utan personliga synpunkter eller värderingar...) i Släktforskarförbundets nättidning? Eller hur?
 
Men det är naturligtvis möjligt att samme redaktör som inför årsmötet använde Rötters förstasida för att propagera för en motion, sedan avstod från att rösta på mötet - för att han var där som opartisk journalist...  
 
(För undvikande av missförstånd: Detta inlägg handlar om journalistiska principer - inte om GF!)
 
(Meddelandet ändrat av jts den 28 april, 2008)
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Jörgen Tollesson skrivet 2008-04-28, 18:16
PS!
 
Jag ser nu att röstsiffrorna har ändrats från 54-56 till 44-56, och citattecknen i seger är borttagna i notisen på förstasidan...  
 
(Sedan är det väl något ovanligt att ange det förlorande förslagets röster först - men det är en annan historia...)
 
(Meddelandet ändrat av jts den 28 april, 2008)
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Lotta Nordin skrivet 2008-04-28, 19:37
Det verkar inte som om den som skrivit referatet - vem det än är - har så bra reda på vad som verkligen hände. För att ta det här med röstsiffrorna igen, så står det nu i referatet: /.../röstsiffrorna 44-56 - eller 54-56 vilket som nu är korrekt/.../.
 
Dessutom ser det mycket illa ut när någon* offentligt i förbundets namn skriver negativt om en medlemsförening. Vad denne någon personligen tycker som privatperson eller medlem i den aktuella föreningen är en annan sak, och det bör framföras på annan plats, d v s inte på Rötter. Dessutom borde någon vara så ärlig att han/hon skriver under med sitt namn, och därmed visar att han/hon står för vad som skrivits.
Att det gjorts som det gjorts i det här fallet är dock varken förvånande - tyvärr! - eller ovanligt.
 
 
 
 
*någon=redaktör eller ordförande
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Mats Ahlgren skrivet 2008-04-28, 20:08
Med den skrivning som finns i texten så är det med stor sannolikhet klart vem som skrivit den famösa texten som behandlar GF's årsmöte. Att denna text överhuvudtaget skrivits visar på brister, att den sedan publicerats är än värre. Det är synd att motionstiden inför stämman i Malmö är förbi, men det finns ju andra vägar att gå när det gäller den här typen av felaktigt uppträdande.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Lena A Löfström skrivet 2008-04-28, 20:28
Referatet innehåller dessutom sakfel vad gäller motionerna. Det fattades INTE beslut att offentliggöra styrelseprotokollen. Den motionen föll den också.....
 
Referatet kan inte vara skrivet av ordföranden i förbundet då han behaga närvara genom en obevittnad fullmakt.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Mats Ahlgren skrivet 2008-04-28, 20:32
Sedan föll de andra motionerna som inkommit också, trots att de backades upp av många talföra personer. Det står det inget om, men det passade nog inte in i bilden.
Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
Skrivet av: Michael Lundholm skrivet 2008-04-28, 22:14
Det stod först att röstsiffrorna var 54-56 (dvs 54 för bifallsyrkandet och 56 för avslagsyrkandet). Det korrekta var 44-56. Jag räknade själv rösterna tillsammans med rösträknarna och redogjorde för resultatet för årsmötet. Detta har meddelats Rötterredaktionen, varpå texten fick sin nuvarande lydelse.