Anbytarforum

Särskilda ämnen & övrigt => Övriga ämnen => 46 Ordet är fritt om släktforskning => Ämnet startat av: Irene Larsson skrivet 2005-01-16, 11:31

Titel: Om våra Rötter.
Skrivet av: Irene Larsson skrivet 2005-01-16, 11:31
Om våra rötter.
 
Jag funderar på några saker. Kan någon ge mej en förklaring på detta;
Varför döper man om redan döpta personer. Om det är våra finska förfäder så var de kanske djupare troende än vad svenskarna var, fast en annan kyrka. Vem vet om de vill bli omdöpta! Det var ju prästerna som inte kunde förstå de svenskar som kom från den östra gränsen på grund av språket de talade. Det var det som byggde upp det felaktiga teorin att de var hedningar. När det gällde dop så döpte de sina barn i lika hög grad som övriga svenskar. Ofta samma dag om det behövdes.
Sedan hade de sin främsta tid för högtider i samband med julen, vilket man kan se på datum som många äktenskap ingås.
En annan sak, hur kunde de finska bosättarna skrämma svenskarna på grund av trolldom och annat om inte de svenska trodde på samma sak?
 
Underligt, har någon en bra förklaring?
Irene
Titel: Om våra Rötter.
Skrivet av: Anna-Carin Betzén skrivet 2005-01-16, 12:47
Tänker du på 1100-talet och Erik den heliges korståg till Finland, eller handlar det om en senare tid?
Titel: Om våra Rötter.
Skrivet av: Anders Ryberg skrivet 2005-01-16, 13:18
Tidvis allmänhet har människor trott att andra människors religion innebar att de dyrkade onda makter. Svenskar, och alla andra, hade inget problem att tro på trolldom.
Titel: Om våra Rötter.
Skrivet av: Stefan Simander skrivet 2005-01-16, 13:29
Irene! Några nyfikna frågor för att bättre förstå vad du menar. När skedde detta? Var skedde det? Hur och i vilka källor beskrivs det (födelse och vigselböcker)?