Anbytarforum

Särskilda ämnen & övrigt => Övriga ämnen => 46 Ordet är fritt om släktforskning => Ämnet startat av: Göte Peribert skrivet 2006-01-26, 21:21

Titel: Fråga
Skrivet av: Göte Peribert skrivet 2006-01-26, 21:21
Hej!
Jag undrar vad är anbytarforum för nåtgot.
 
 
MvhGöteP.
Titel: Fråga
Skrivet av: Jörgen Tollesson skrivet 2006-01-26, 21:49
Ja... vad tror du själv att det är för något som du har skrivit över hundra inlägg i...???
Titel: Fråga
Skrivet av: Göte Peribert skrivet 2006-01-27, 08:51
Hej Jörgen jar har uppfattat det i det syfte jag själv har skrivit.Men när jag igår satt och läste en massa inlägg  och själv komterade dem. Fick jag den uppfattningen att vi nybörjare med våra frågor kunde dra åt helvete. För detta är bara till för experter.Jag kan inte tänka mig det är någon som är tvungen att svara på frågor om de inte vill.Det finns så många andra snälla som gör det. För alla är ju inte ego men då behöver dom inte klandra oss heller.Men det kanske är den utveklingen som släktforskningen vill ha. Då stämmer det inte med det jag läste på anbytarforum att de är oroliga för att intresset hade sjunkit.
 
 
MvhGöteP
Titel: Fråga
Skrivet av: Neta Hedberg skrivet 2006-01-27, 11:17
Men snälla Göte. Om du nu har blivit bemött av så många snälla som besvarar frågor, varför väljer du då att ifrågasätta hela anbytarforum bara för att du stött på några som ifrågasätter varför de ska svara på frågor.  
 
Nej, fortsätt att ställa frågor, jag svarar om jag kan och vill. Annars låter jag bli utan att kommentera det. Likadant är det med de flesta av oss här. Och när du kommit en bit i forskningen kanske du kan besvara en och annan fråga.  
 
Ett annat råd är att ta till sig av erfarna forskares råd när det gäller hur man forskar själv, de är i de allra flesta fall välmenande.  
 
Lycka till!
 
Neta Hedberg
Titel: Fråga
Skrivet av: Göte Peribert skrivet 2006-01-27, 12:41
Hej Neta!
Det är inte så att jag har blivit dåligt bemött.
Jag personligen har blivit myckert bra bemött men jag tycker precis som du antingen svara man på frågan eller inte.Men man behöver inte kommentera den om man inte vill svara på den.När jag ställde denna fråga om anbytarforum. Syftade jag på många av dessa tretiofem insändare under ordet är fritt på tre dagagar som klaga på oss nybörjare. Dom böver inte engagera sig om de inte vill svara. Det finns så många andra hjälpsamma forskare som gör det.
 
MvhGöteP
Titel: Fråga
Skrivet av: Anna-Carin Betzén skrivet 2006-01-27, 14:41
Göte,  
 
Får jag försöka föra in ett nytt begrepp i diskussionen?  
 
Mitt intryck är att ingen irriterar sig på nybörjare inom släktforskning (dvs de som vill komma igång och inte har så mycket erfarenhet än). Jag är själv på många sätt en nybörjare fast jag har forskat av och till i några år; det finns massor av källtyper och forskningsområden som jag inte har någon erfarenhet av än, jag har svårt för att läsa äldre skrivstil eftersom jag har tränat för lite, osv. Det har hänt att jag har ställt frågor om sådant jag inte vetat eller förstått, och jag kan inte påminna mig att jag någonsin har blivit negativt bemött.  
 
Däremot verkar det vara en del som stör sig på dem som jag skulle vilja kalla nyfikna på anorna. Dvs de som inte vill lära sig hur man släktforskar, utan bara vill ha svaren serverade. Den känslan får jag t.ex. när någon som har fått svar på frågan om vilka föräldrarna till NN genast ställer nya frågor om vilka föräldrarna till dessa var. Jag får erkänna att jag själv hör till dem som stör sig på sådant. Är man bara intresserad av slutresultatet (antavlan) så kan man ju faktiskt betala för att få en släktutredning gjord. Och har man inte de pengarna kan man välja att investera sin egen tid istället genom att själv lära sig släktforska (har ens närmaste bibliotek Genline så kan man komma undan i princip gratis).  
 
Jag kan tänka mig ganska många andra intresseområden där de mer erfarna gärna hjälper en nybörjare med tips och råd, men inte är motiverade att göra själva jobbet gratis åt dem. Är inte det ganska normalt när det man vill uppnå är t.ex. en handstickad tröja, reparation av bilen eller en husrenovering? Jag tycker att det är ungefär samma sak när det gäller en antavla.
Titel: Fråga
Skrivet av: Göte Peribert skrivet 2006-01-27, 15:46
Hej Anna-Carin!
Jag ska fatta mig kort gå in och läs Mona  Kluft Carlssons insändare på ordet är fritt.
Där hon skriver att hon abonnerar på genline svar samt köper Cd skivor för att kunna släktforska åt oss nybörjare.Är detta riktat till en person kunde hon har skickat ett mail. Så  kan inte vara fallet utan det måste vara riktat till alla nybörjare.
 
 
MvhGöteP
Titel: Fråga
Skrivet av: Anders Ryberg skrivet 2006-01-27, 17:21
Vad hon skriver är nu inte vad du påstår utan Hur kan någon begära att jag ska betala abonnemang på Genline och SVAR, köpa CD-skivor för att ”hjälpa” någon som inte ”orkar” leta själv eller ”har lust” att själv betala för sin hobby?
 
Det vill säga att andra ibland mer eller mindre begär att hon ska skaffa dessa för deras skulle.
Och vänligen visa mig på vilket sätt hennes inlägg är riktat mot nybörjare? Så vitt jag kan läsa är det riktat mot kravmaskiner, oavsett erfarenhet.
Titel: Fråga
Skrivet av: Jörgen Tollesson skrivet 2006-01-27, 18:02
Den diskussionen Göte syftar på är Att besvara efterlysningar (http://forum.genealogi.se/index.php?topic=133475).
 
Anders har redan citerat vad Mona egentligen skrev. Tilläggas kan att hon över huvud taget inte ens nämnde ordet nybörjare...
Titel: Fråga
Skrivet av: Jan Jutefors skrivet 2006-01-27, 18:19
Göte,
 
Det finns släktforskarkurser på den ort du bor. Om du tar kontakt med Conny Gustafsson eller Nisse Eriksson så ordnar de så att du kan komma med.
Titel: Fråga
Skrivet av: Mona Klüft Carlsson skrivet 2006-01-27, 18:53
Hej alla,
 
Har varit uppe på gården i Bohuslän ett par dagar och ser nu alla olika kommentarer.
Jag är hemskt ledsen om någon har uppfattat det som att jag vänder mej mot nybörjare - har aldrig ens tänkt tanken...
Det jag inte tycker om är precis det som Anna-Carin här ovan beskriver - att inte själv försöka, utan bara få svaren serverade.
Jag tycker det är oerhört bra att kunna kommunicera med andra när (inte om!) man kör fast. Och jag har absolut inga värderingar på om man är nybörjare eller har forskat ett tag. Det finns massor av områden inom släktforskningen som jag är fullständigt novis på - där jag kan behöva hjälp. Men - jag vill försöka själv innan jag frågar.
 
hälsningar
Mona
Titel: Fråga
Skrivet av: Anna-Carin Betzén skrivet 2006-01-27, 19:44
Göte,  
 
Det känns lite konstigt att du riktar ett svar till mig, där du inte alls bryr dig om att reflektera över det jag skriver, utan bara hänvisar till något som du själv har läst in i Monas inlägg i en annan tråd. För den här tråden rör väl den generella inställningen till nybörjare?
Titel: Fråga
Skrivet av: Göran Svantesson skrivet 2006-01-27, 20:26
Hej.
 
Ett stort Tack till alla,utan undantag,som skriver
här på anbytarforum.
 
Mvh. Arne
Titel: Fråga
Skrivet av: Hans Nygren skrivet 2006-01-27, 21:49
Till Mona Kluft Carlsson.
 
Jag har med nöje och förvåning följt denna skriftväxling på anbytarforum.
 
Citat från ditt inlägg i ordet är fritt.
 
Hur kan någon begära att jag skall betala....... o.s.v.
 
Det skulle vara intressant att få exemplifierat hur ett sådant krav ser ut. Att begära svar är lite starkare än att be om svar. Så frågan är vem har BEGÄRT att du ska svara på någon fråga.
Du behöver ju inte svara vem det är, men hur kravet var uttryckt.
 
hans