Anbytarforum

Särskilda ämnen & övrigt => Övriga ämnen => 17 Juridik => Ämnet startat av: Monica Fogelqvist (Monifo) skrivet 2006-01-07, 13:06

Titel: Ojävat vittne
Skrivet av: Monica Fogelqvist (Monifo) skrivet 2006-01-07, 13:06
Hej!
Jag behöver veta vad ett ojävat vittne var. Självklart vet jag vad ordet betyder, men hur blev man ojävad? Kunde en släkting någonsin anses som ojävat vittne i en rättegång? Eller var släktingar alltid jäviga? Om de användes som vittnen av motparten också, alltså om käranden använde svarandens släktingar som vittnen till exempel?
 /Monica
Titel: Ojävat vittne
Skrivet av: Stefan Simander skrivet 2006-01-08, 13:04
Jäva = visa oriktigheten av {emotbevisa, motsäga}: landets situation ~r uppfattningen att stor export leder till höjd levnadsstandard; NN ~de inte sitt rykte
BET.NYANS: spec. jur. anföra jäv mot: ~ ett vittne
Förekommer sedan 1676.
--------
jäv, inom processrätten benämning dels på anmärkning som riktas mot riktigheten av ett krav, dels på de diskvalifikationsgrunder som gör att en domare är obehörig att döma i ett visst mål.  
 
jäv = anmärkning mot rättsligt anspråk särsk. mot en persons behörighet i ngt jur. avseende, då det anses föreligga risk för partiskhet: jävsanledning; jävsförklaring; jävsgrund; domarjäv; vittnesjäv; anmäla ~; inlägga ~ mot att NN används som vittne.
HIST.: sedan 1564 i sin nuv. bet.; jfr fornsv. iäf 'tvivel'; trol. substantivering av en konjunktion motsvarande eng. if 'om, huruvida' (Källa: N E)
---------------
 
Enligt ovan verkar det kunna vara ett vittne som inte emotsäger det påstådda, eller är opartiskt.
Eller?
Titel: Ojävat vittne
Skrivet av: Monica Fogelqvist (Monifo) skrivet 2006-01-08, 23:00
Hej Stefan och tack för ditt svar!
Inte för att jag blev speciellt mycket klokare angående mitt specifika fall, men ändå.  
Fast ser man logiskt på det, så känns det ju som att en släkting till den tilltalade inte borde ställa upp som vittne för den kärande. Rent moraliskt, alltså. För rent teoretiskt verkar det ju inte finnas något hinder för en släkting att ställa upp som vittne för vem som helst, bara motparten godkänner det.
Jag gnetar vidare.
mvh
Monica
Titel: Ojävat vittne
Skrivet av: Björn Engström skrivet 2006-01-09, 07:24
Det finns exempel i domböcker, där man gör släktutredningar för att bevisa att vittnen inte är tillförlitliga eftersom det fanns släktskap mellan åtalad och vittnen. I ett fall om jag minns rätt var vittnena tremänningar och kusiner med den åtalade (sent 1600-tal).
 
Hälsningar
Björn Engström
Titel: Ojävat vittne
Skrivet av: Monica Fogelqvist (Monifo) skrivet 2006-01-09, 12:18
Hej Björn!
Mitt bryderi är kanske lite luddigt, men jag har funnit ett mål där käranden kallar två personer till vittnen, som jag misstänker är släkt till svaranden. Så frågan jag ställde, syftade på om släktingar fick ställa upp rent juridiskt som vittnen på någondera sida? Eller räckte det med att de blev godkända av motparten för att de skulle vara ojäviga? De var ju som sagt inte släkt med käranden.
 /Monica
Titel: Ojävat vittne
Skrivet av: Eva Leksell skrivet 2006-01-09, 21:32
Ett ojävat vittne skulle kunna vara ett v?ttne som ingen anfört jäv mot, det vill säga har krävt ska betraktas som jävigt. Det är ju i så fall inte riktigt samma sak som ett ojävigt vittne.