Anbytarforum

Särskilda ämnen & övrigt => 17 Juridik => Övriga ämnen => 00 - Var hittar jag domen / bouppteckningen? => Ämnet startat av: Mia Ardvik skrivet 2004-05-20, 13:34

Titel: Vilken dombok behöver jag?
Skrivet av: Mia Ardvik skrivet 2004-05-20, 13:34
Har hittat en soldat i Torsång, Dalarna som begått ett brott mot fjärde budet enligt husförhöret 1848. Var (exakt) kan jag finna mer om detta brott? Kan man beställa hem domböcker? Eller måste jag besöka något arkiv? Det verkar rörigt...  
Tacksam för hjälp!
Mvh Mia
Titel: Vilken dombok behöver jag?
Skrivet av: Olle Elm skrivet 2004-05-20, 14:03
Om Du går till Rötter och scrollar ner en bit, kommer Du att se Tips! Hjälpmedel. Gå in där och välj Socken-Sök. Vips har Du möjligheter att skriva Torsång och kommer då att få även häradets namn.
Vänligen,
Olle Elm
Titel: Vilken dombok behöver jag?
Skrivet av: Jan Wallander skrivet 2004-05-20, 14:16
Svaren på dina frågor är:
- javisst, domböckerna finns filmade och kan beställas från SVAR men det fordrar att du vet till vilket tingslag församlingen hör.
- när det gäller din fråga om Torsång så kan jag hålla med om att det verkar lite rörigt när man skall leta fram rätt kort. Jag föreslår att du slår en signal till SVAR och hör efter vilket kort du skall beställa. Tel 0623-72500.
 
Lycka till!
 
Mvh
Jan W
Titel: Vilken dombok behöver jag?
Skrivet av: Mia Ardvik skrivet 2004-05-20, 14:37
Tack Olle och Jan! Jättebra svar...
=)
Titel: Vilken dombok behöver jag?
Skrivet av: Leif Gson Nygård skrivet 2004-05-21, 00:38
Mia,
 
Du kan nog också finna uppgifter om detta inom kyrkans hank och stör, t ex i  straffjournaler (vol. G, övriga längder), bilagor till kyrkobokföringen (H), kyrkoråds- och kyrkostämmoprotokoll (K) och kyrkoräkenskaper (L).
 
Och naturligtvis hos domkapitlet i Västerås, som var stiftets huvudsäte. De behandlade och utdömde straff enl. Guds lag, för allvarligare brott mot kyrkoordningen.
 
Såväl nämnda kyrkoböcker som domkapitlets böcker är knappast filmade - förutom möjligen kyrä - så besök fordras vid Uppsala Landsarkiv och Domkapitlets arkiv (inhyst på bottenvåningen i biskopsbyggnaden intill domkyrkan).
 
Mvh / Leif
Titel: Vilken dombok behöver jag?
Skrivet av: Mia Ardvik skrivet 2005-05-05, 02:42
Har funnit en oäkta dotter som föds i Adolf Fredriks församling 1891 - med okänd fader. Nu undrar jag om det kan finnas något om en eventuell far i domboken. Var hittar jag rätt dombok i SVAR?
Mvh Mia
Titel: Vilken dombok behöver jag?
Skrivet av: Gunnar Jonsson skrivet 2005-05-05, 18:17
Mia.
1864 blev det tillåtet att tillverka oäkta barn. Därefter förekommer inga lönskalägesmål i domböckerna.
 
1903 inrättades barnavårdsnämnderna, och då börjar det åter komma faderskapsmål, men då i kommunala arkiv.
 
Gustav III:s barnamordsplakat angav att modern kunde vara anonym. Vilket avskaffades 1917, efter vilket endast fadern kunde anges som okänd. Dock kunde fortfarande modern vara officiellt okänd, men ett slutet konvolut kunde lämnas till barnavårdsnämnderna.
 
Så mellan 1864 och 1903 är det svårare med okända fäder. Kanske enda chansen är barnmorskejournalerna. Även om modern inte ville ange fadern, så kan hon ha nämnt det för barnmorskan. Dessa längder var tydligen barnmorskans privata, så långt ifrån alla finns bevarade. De som finns är en statlig arkivhandling och förvaras därför vid Landsarkiven.
Titel: Vilken dombok behöver jag?
Skrivet av: Lars Andersson skrivet 2005-09-23, 22:31
Hej Gunnar! Ja det är verkligen ett dilemma det här att finna oäkta barn vid den här tidpunkten,mellan 1864-1903 Jag söker alltså igentligen två barn av samma moder. Om det är samma fader till dom båda oäktingarna vet jag inte än. Den ene född 1898 den andra 1903
Eftersom det vanligtvis bara finns innscanat material från kyrkoböckerna tom.1994/95 förutom utdrag från SCB annars hade jag tänkt att titta i bilagorna. Men det lär ju inte att finnas så vitt jag vet i SCB.Att titta i domböckerna lär inte heller vara något alternativ. Eftersom vid den här tidpunkten kom det bara med i domböckerna  vad jag förstått. När modern stämde barnafadern. Så en möjlighet är att kanske följa ditt tips att kontrollera i barnmorskejournalerna.
Jag kan tala om att modern gifter sig senare 1905. (Men troligtvis inte med samma fader som till dessa barn). Och dom tillsammans fostrade 11 barn. Den sista som är i livet är min fader.
En annan notis är att vid födslarna vilka ägde rum på samma ort.Men Tydligen var tillverkade  på en annan ort.Där födslarna äger rum lämmnar prästen en notis om att han avsänder det till pastorsexpeditionen på den andra orten. Så hon var förmodligen skriven på en annan ort. Frågan är finns det någon annan handling utanför den ordinarie längden som skulle kunna finnas i något arkiv? jag är mycket tacksam för all hjälp! Men det här gav mig ytterliggare en ledtråd ang. Barnmorskejournalerna. jag skall förmodligen besöka redan nästa vecka Landsarkivet i Lund en stund om jag får möjlighet.Tack än en gån för din hjälp! MVH Lars
Titel: Vilken dombok behöver jag?
Skrivet av: Helena Johansson skrivet 2008-11-19, 20:20
Hej,
 
Jag söker fadern till Anna Viola som föddes oäkta 1903-10-01 i Skee socken (Bohuslän).
Hennes mor var Amalia Mathilda Räfling.
 
I födelseboken finns ingen notis om faderns namn, och jag undrar hur jag kan finna faderns namn?
Har läst att man kanske kan finna det i saköreslängder eller stämningslistor, men jag vet ej hur
jag hittar dessa.  
 
Finns det någon som kan hjälpa mig att titta efter detta, då jag har begränsade möjligheter att ta mig
till landsarkiv och dylikt.
 
MVH
Helena
Titel: Vilken dombok behöver jag?
Skrivet av: Margaretha Strömberg skrivet 2009-08-20, 12:07
Jag söker lagfart för fastighet i Bårslöv 1834.
Var söker jag?
Margaretha
Titel: Vilken dombok behöver jag?
Skrivet av: Stig-Ove Wisberg skrivet 2009-08-21, 09:23
De bör finnas i Lunds Landsarkiv, en serie som heter Småprotokoll. De är uppdelade häradsvis och du får söka i det härad som Bårslöv tillhör.
 
Stig-Ove