Anbytarforum

Särskilda ämnen & övrigt => Yrken => Yrken V / W => Ämnet startat av: Anne Elise Ferner skrivet 2010-02-28, 23:25

Titel: Vaccinatör
Skrivet av: Anne Elise Ferner skrivet 2010-02-28, 23:25
Hvilke personer var det som utførte vaksineringen rundt 1816? I forbindelse med en konfirmering i Norge opplyses det at  vaksineringen ble utført av N. Walin i Fjeld (hvor nå det er!)
Titel: Vaccinatör
Skrivet av: Markus Gunshaga skrivet 2010-03-01, 00:35
Hej Anne Elise!
 
I en förordning från 1846 (hämtad från http://www.wisthbf.se/kyrka-och-skola/kyrka-och-skola.htm) kan man läsa att:
 
Klockaren är Socknens Vaccinatör, så vida någon annan, enl. leg. Läkares edeliga betyg, ej af Kyrkorådet är antagen. I senare fallet åligger det dock altid Klockaren att vid detta vigtiga göromål att biträda. Klockare som skall bliva vaccinatör äger att på Församlingens bekostnad av leg. Läkare eller eljest sakkunnig person utbildas.
 
Vanligtvis var det också församlingens klockare som fungerade som vaccinatör, så detta bör ha gällt även runt år 1816; de få utbildade läkarna räckte inte till för att vaccinera hela befolkningen, och därför utnämndes särskilda vaccinatörer, vanligen klockarna. Vad som kan menas med Fjeld blir jag inte klok på, men jag utgår ifrån att den vaccinerade personen är född i en svensk församling? N. Walin är då troligen klockare, men Fjeld låter inte som någon svensk socken/församling, kan det röra sig om en ort?
 
Mvh Markus
Titel: Vaccinatör
Skrivet av: Ingela Martenius skrivet 2010-03-01, 01:47
Betr. Fjeld så kan det väl vara så enkelt som att det är den norske prästens uppfattning om det svenska namnet? Jämför med någon som idag är född i Firenze - det skriver ju vi som att personen är född i Florens.
 
Förslag: Fjällbacka, Fjällsjö, Fjelie.
 
Ingela
Titel: Vaccinatör
Skrivet av: Anne Elise Ferner skrivet 2010-03-01, 22:43
Takk til Ingela og Markus. Jeg antar, som du Ingela, at 'Fjeld' er det norske sättet å skrive 'Fjäll' på (det skal iflg. kirkeboken være i Sverige et sted). Jeg har lett gjennom alle steder jeg kan finne i Sverige etter denne Maria som ble vaksinert, men uten hell. Derfor håpet jeg på at vaksinatøren 'N. Walin' kunne lede meg på sporet. Finnes det noe register over klokkere i Sverige??
 
Anne Elise