Anbytarforum

Särskilda ämnen & övrigt => Yrken U => Yrken => Undantags- => Ämnet startat av: Anna Boberg skrivet 2001-02-09, 10:44

Titel: Fördelstagare
Skrivet av: Anna Boberg skrivet 2001-02-09, 10:44
Hej!
Jag undrar vad en fördelstagare var för något. Vad gjorde en sådan??
 
mvh
Anna Boberg
Titel: Fördelstagare
Skrivet av: Lars Nylander skrivet 2001-02-09, 14:03
Jag har fått för mig att en fördelstagare var en person som hade en revärs i ett hemman, d v s ägde en del av gården (genom att vara bror eller svåger till ägaren men inte fått ut köpesumman för sin del), och som fick ta del av vinsten men även arbeta på gården. Föredelstagaren var bosatt på utanvidet.  
 
Jag har bara erfarenhet av Hälsingland. Har det funnits fördelstagare i andra landskap också?
Titel: Fördelstagare
Skrivet av: Göte Nordin skrivet 2001-02-09, 14:48
Hej Anna!
1.Fördelstagare kan avse en efterlevande make/maka och dennes lagliga rätt till särkild förmån i dödsboet. Detta är den avgjort vanligaste betydelsen. Jag har flera personer bland mina anor som på ålderns höst kallas fördelstagare eller fördelsmän.
 
Ur SAOB, vad som menas med fördel i detta fall:
i fråga om äktenskap ingångna före 1921) jur. viss del av oskiftat dödsbos behållning i lös egendom som efterlämnad make l. maka har rätt att ss. sin särskilda förmån uttaga; äv. i förb. fördel av bo oskifto.  
 
2. Begreppet fördelstagare har även använts för att beteckna extra förmån för soldat inom indelningsverket.
 
Ur SAOB, vad som menas med fördel i detta fall:
extra löneförmån, lönefyllnad, löneförbättring; särsk. i fråga om officerare m. fl. vid den indelta arm?n.
 
Sammanhanget får nog utvisa vilket som gäller i ditt fall Anna.
 
mvh Göte
Titel: Fördelstagare
Skrivet av: Elisabeth Thorsell skrivet 2001-02-09, 14:49
Fördelstagare är ett annant namn på den företeelse, som i andra landsändar brukar kallas undantagstagare eller något liknande.  
 
I allmänhet en äldre person eller par, som lämnat över sin gård till något barn, och i samband med det gjort upp ett kontrakt om vilka naturaförmåner och annat som de yngre skulle ge de äldre i ersättning för gården.
Titel: Fördelstagare
Skrivet av: Göte Nordin skrivet 2001-02-09, 15:51
Hej Elisabeth!  
 
Så vitt jag förstår är det skillnad på undantagstagare och fördelstagare. Sedan kan det ju hända att man ute i byarna lite slarvigt kallade undantagstagare för fördelstagare.  
 
Distinktionen mellan begreppet fördelsförmån och undantagsförmån bör vara följande:  
 
Fördelsförmån fick den efterlevande maken/makan som en del av dödsboet innan arvsskifte skedde. En i lag inskriven engångsutbetalning.  
 
Undantagsförmåner är de stadigvarande förmåner som åldriga personer kunde åtnjuta genom vanligen barnens försorg. Ibland upprättades en särkskild undantagsskrift som reglerade vilka slags förmåner som ingick. Undantagsförmåner kunde erhållas av båda makarna samtidigt, om båda var i livet, eller för efterlevande make. Dessa förmåner erhölls under hela återstående livstiden.  
 
Tycker du det stämmer Elisabeth?  
 
mvh Göte
Titel: Fördelstagare
Skrivet av: Åke Pettersson skrivet 2001-02-09, 18:39
Hej Elisabeth!  
Fördel av bo oskifto, jur., en ekonomisk förmån för änkling eller änka. Vår allmänna lag ( Giftermålsbalken. 17 kap ) berättigar, vid makes dödsfall, att från det odelade boet uttaga, det han eller hon vill av lösören. I regel dock högst 1/ 20 del av boets nettobehållning i samfäld lös egendom. Enligt älder rätt egde efterlevande make att för sin enskilda räkning från det gemensamma boet undantaga vissa till rent personligt bruk afsedda föremål ( säng med sängkläder och högtidsdräkt, mannen även Häst och vapen). m. m.
Den egentliga fördelen utgår däremot blott vid makes frånfälle.
Källa: Nordisk familjebok 1908.
MVH Åke
Titel: Fördelstagare
Skrivet av: Elisabeth Thorsell skrivet 2001-02-09, 22:54
Ja, det verkar ju riktigt, så jag får väl läsa på litet mer.
Titel: Fördelstagare
Skrivet av: Christina Tuvesson Lindaryd skrivet 2008-01-10, 13:07
Jag har hittat en man, som såvitt jag förstår var mycket framgångsrik. Han var häradshövding och bodde på en stor gård utanför Stockholm, där han var skriven. Han hade även en lägenhet i centrala Stockholm. 1890 anges han dock som fördelstagare af gården. Eftersom han aldrig var gift och såvitt jag vet inte heller hade några barn, så stämmer ju titeln inte alls med vad som skrivits ovan. Finns någon annan tolkning?
Titel: Fördelstagare
Skrivet av: Björn Engström skrivet 2008-01-11, 09:24
Han var i behov av skötsel och fördelstagare af gården berättar ju att han får hjälp av gården och inte från det allmänna. Om han inte hade egna barn var han väl i skötsel hos syskonsbarn som också var delägare i gården.
Titel: Fördelstagare
Skrivet av: Sten-Hermann Schmidt skrivet 2008-01-11, 16:20
Kan det tänkas att han fick ta del av gårdens avkastning?
undrar jag gissningsvis
Titel: Fördelstagare
Skrivet av: Christina Tuvesson Lindaryd skrivet 2008-01-15, 11:58
Hittade en notering i husförhörslängden för 1890: Förutägare av Ekeby och har där undantag. Det verkar dock inte vara några släktingar som har köpt, utan helt obekanta personer (åtminstone för mig). Förmodligen trivdes han så bra på gården att han ville bo kvar till sin död. Han var 73 år gammal 1890 och hade en mycket framgångsrik karriär bakom sig, så pengar bör inte ha fattats. Han dog 1895.