Anbytarforum

Särskilda ämnen & övrigt => Äldre uttryck => Äldre ord och uttryck => Språk, ord och namn => Skriven på socknen / Vid socknens slut => Ämnet startat av: Solvig Nilsson skrivet 2011-05-25, 11:02

Titel: Skriven på socknen / Vid socknens slut
Skrivet av: Solvig Nilsson skrivet 2011-05-25, 11:02
På socknen skriven innebar att personen i fråga var skriven i församlingen, men saknade fast bostad.
Googla gärna på socknen skriven, Elin! Du hittar en hel del exempel där.
 
Mvh
Solvig
Titel: Skriven på socknen / Vid socknens slut
Skrivet av: Elin Wahlgren skrivet 2011-05-25, 12:08
Tack Solvig! Det ska jag göra...
Titel: Skriven på socknen / Vid socknens slut
Skrivet av: Knud Larsen skrivet 2011-09-13, 16:07
Hej
 
Jeg er fra Danmark, og som noget nyt har jeg søgt efter svenske aner. Især i de indholdsrige husforhörslängder. Som regel står der en stedbetegnelse foroven på hver side med personer. F.eks. Toarp nr. 12, Kjellstorp, Malmöhus Län. Nu er jeg imidlertid stødt på betegnelsen Efter Socknen, Kjellstorp, uden numre. Egentlig betyder det jo efter sognene, men som stedbetegnelse bliver jeg jo ikke meget klogere af at vide det! Jeg kan se at betegnelsen bliver brugt i husforhør fra forskellige sogne. Menes der mon en bestemt type beboelser, såsom husvildebarakker, eller hur?
 
Knud
Titel: Skriven på socknen / Vid socknens slut
Skrivet av: Gunnar Håkansson skrivet 2011-09-13, 23:02
Hej, Knud!
Nej, det menes, at disse mennesker ikke har noen fast bolig; de boer noen sted i sognen, men kun en lille tid på hvert sted. Der findes också de, der er i asyl eller lignende. Eller det kan väre, at presten ikke kjender til, hvor de boer.
Titel: Skriven på socknen / Vid socknens slut
Skrivet av: Knud Larsen skrivet 2011-09-14, 00:07
 
Tak for svaret, Gunnar!
 
Er der mon forskel på betydningen når der står socknen, som det nævnes i ovenstående indlæg, og så efter socknen som jeg er stødt på? Eller dækker det cirka det samme?
 
Knud
Titel: Skriven på socknen / Vid socknens slut
Skrivet av: Ingela Martenius skrivet 2011-09-14, 00:27
Det finns många olika sätt att uttrycka samma sak: på socknen skrivna, efter socknen, socknens slut etc. De som är skrivna här bör faktiskt finnas i socknen, men är utan fast adress (vilket alltså kan innebära att de bor permanent tillfälligt på till exempel ett sjukhem).
 
Däremot finns det kvarstående obefintliga, eller bara obefintliga, vilket betyder att man vet att de inte längre bor i socknen, men man vet inte säkert vart de har tagit vägen (de har lämnat socknen utan att begära flyttbevis).
 
Det finns ett tredje alternativ, den fullt legala möjligheten att begära arbetsbetyg vilket betydde att man kunde vistas och arbeta utanför sin socken utan att räknas som utflyttad (och därmed inte heller inflyttad i den nya socknen). Ett exempel kan vara de män som byggde våra järnvägar i slutet på 1800-talet - de arbetade Sverige runt, men var skrivna i sin hemsocken.
 
Orsaken till att detta var viktigt var exakt densamma som i Danmark: det var hemmasocknen, den socken där man var skriven, som hade ansvar för fattigvård, som hade ansvar att ta hand om socknens invånare.
Denna skyldighet gällde även en emigrants barn; jag forskar just nu på en kvinna som emigrerade till Danmark, flera år senare födde ett barn där, sände barnet tillbaka till Sverige och det blev hennes gamla hemsockens skyldighet att ta hand om barnet (beslut i HD - Höjsteret - 1891)!
 
Ingela
Titel: Skriven på socknen / Vid socknens slut
Skrivet av: Knud Larsen skrivet 2011-09-14, 13:07
 
 
Mange tak for dit grundige svar, Ingela!
 
Knud
Titel: Skriven på socknen / Vid socknens slut
Skrivet av: Ove Carlson skrivet 2013-12-28, 10:55
Forskar på en familj från Fleringe på Gotland. Tiden är slutet på 1800-talet. Hela familjen (mor, döttrar med oäkta barn, son med familj) noteras på socknen. Hos modern noteras: Egen bygd i Medeby. Betyder det att hon hade eget hus eller mark? Undrar i så fall varför hela familjen var på socknen och alltså saknade fast bostad.
Titel: Skriven på socknen / Vid socknens slut
Skrivet av: Birgitta Eriksson skrivet 2013-12-29, 23:11
Hej
Min uppfattning är på socknen egentligen innebar att socknen stod för deras försörjning, inte alltid att de saknade fast bostad.  
 
De kunde bo hos någon och ändå vara skrivna på socknen. I senare tid är personer skrivna på socknen men bor tex på ålderdomshem.  
 
Men för att få försörjningen av socknen fick de inte äga något alls så i praktiken var många även bostadslösa.
 
Birgitta
Titel: Skriven på socknen / Vid socknens slut
Skrivet av: Moderator Språk skrivet 2013-12-30, 17:27
Tre inlägg flyttades hit från den numera raderade rubriken Övriga ämnen » 10 Folkliv » På socknen, och insorterades kronologiskt.
Titel: SV: Skriven på socknen / Vid socknens slut
Skrivet av: Lars Norrby skrivet 2023-07-04, 00:49
Hej!


Är det alldeles säkert att på socknens slut alltid innebar att de ej hade fast adress?

Kan det likväl inte ha inneburit att de fått sig en stuga tilldelad sig (om än kanske på obestämbar tid)? Jag har t ex en ana Börje Nilsson som 1844 står på "Stuga vid Påswarp" i Håcksvik socken. 1845 står han på socknens slut.


1851 dyker hans syster upp i samma stuga från Sexdrega socken. Även hon förs nästföljande år över "slutet". Min känsla är att de nog troligen bor där båda två.


Mitt intryck har tidigare varit att dessa arma människor skyfflats omkring hit och dit för att inte vara ivägen. Var det inte reglerat på något vis?


Mvh


Lars Norrby