Anbytarforum

Särskilda ämnen & övrigt => Äldre ord och uttryck => Språk, ord och namn => Äldre ord A - K => Ämnet startat av: Ann-Mari Bäckman skrivet 2010-03-02, 10:21

Titel: Knyttebyggning
Skrivet av: Ann-Mari Bäckman skrivet 2010-03-02, 10:21
I en bouppteckning står att ett barnbarn ska ärva en knyttebygning, bestående av kök, kammare och förstuga.
 
Vad för slags byggnad kunde det vara? Är det ett lokalt ord?
 
Bouppteckningen är upprättad i Högsjö, Ångermanland efter en kvinna, som dog 19/4 1900.
 
Ann-Mari
Titel: Knyttebyggning
Skrivet av: Anna-Carin Betzén skrivet 2010-03-02, 16:10
Knytte/knyte kommer av knut och knyta enligt SAOB, ordet verkar alltså vara samma som knutbyggnad (knuttimrat hus). Ordet knutbyggnad är sällsynt på nätet, men finns med i boken Ingenjör-Lexikon av Mårten Sturzenbecher, tryckt 1805 (finns digitaliserad av Google).  
 
Jag vet inget om byggnadstradition i just Ångermanland, men vid sekelskiftet hade man börjat bygga hus med resvirkesstomme som sedan panelades, och sedan flera decennier var det vanligt att timrade hus var klädda med panel och hade släthuggna knutar som doldes under panelen. Jag tänker mig att det man år 1900 karakteriserade som en knyttebygning nog såg lite annorlunda ut än detta - kanske synligt liggtimmer med utstickande knutar; alltså ett enklare, äldre, utförande. Kök, kammare och förstuga låter som en vanlig enkelstuga.
Titel: Knyttebyggning
Skrivet av: Ann-Mari Bäckman skrivet 2010-03-02, 16:38
Det hade jag inte tänkt på, att ordet avsåg det sätt huset var byggt på. Jag trodde det kunde avse t ex undantagsstuga eller liknande.