Anbytarforum

Särskilda ämnen & övrigt => Äldre ord och uttryck => Språk, ord och namn => Äldre ord A - K => Ämnet startat av: Inger Olsson skrivet 2003-08-07, 23:31

Titel: Glömd
Skrivet av: Inger Olsson skrivet 2003-08-07, 23:31
Jag har i husförhör stött på ordet GLÖMD efter ett namn. Vet någon vad detta avser? Flickan/kvinnan var född i Harestad i Bohuslän och är syster till min farmors far. Vad jag har kunnat se har hon flyttat till en annan församling enligt senare husförhör. Skulle vara mycket intressant om någon vet vad prästen i församlingen avsåg med ordet glömd.
Titel: Glömd
Skrivet av: Stefan Simander skrivet 2003-08-08, 04:10
Det står inte Glömt?
Dvs. at hon inte mindes det hon skulle kunna vid husförhöret!
Titel: Glömd
Skrivet av: Inger Olsson skrivet 2003-08-23, 20:20
Hej Stefan!
Det är ju så det måste vara. Hade inte en tanke på det, men det är ju ett husförhör jag har hittat detta. Man lär sig nytt hela tiden och lär sig tänka i rätt banor betr det här med släktforskning.
Tack för hjälpen.
mvh Inger
Titel: Glömd
Skrivet av: Carl-Oskar Lundström skrivet 2003-08-24, 00:50
Hej Inger!  
Jag har vid några få tillfällen stött på i husförhörslängderna orden glömd och kom ihåg ... i direkt i anslutning till en individs namn. Detta har då tydligen varit en anteckning som kyrkoherden gjort för att inte själv missa individerna och släktskapen. Det har rört sig exempelvis om en person som står längre ned på en sida i kyrkboken så att han/hon ser ut att tillhöra en annan familj och en person som helt enkelt missats i överföringen från en bok till en annan. Så det beror på om ordet står i direkt anslutning till namnet eller någonstans i husförhörskolumnerna. Om det senare så har nog Stefan rätt.
Mvh Carl-Oskar