Anbytarforum

Särskilda ämnen & övrigt => Äldre ord och uttryck => Språk, ord och namn => Äldre ord A - K => Ämnet startat av: Carin Widén skrivet 2001-07-19, 19:09

Titel: Drasselvabba
Skrivet av: Carin Widén skrivet 2001-07-19, 19:09
I ett domsboksutdrag beträffande en finne i Värmland på 1700-talet nämns en maträtt wasselkvabba. Har någon träffat på denna förmodligen delikata måltid och vet vad det är för ingredienser i den.
Hälsningar
Carin Widén
Titel: Drasselvabba
Skrivet av: Mats Åsenius skrivet 2001-07-20, 18:23
Hej Carin!
Enl. Sv. akademins ordbok är kvabba lokala benämningar på fiskar som Sjurygg och Lake m. fl.(Kvabbso). Wasselkvabba kunde ju tänkas vara Lake som stuvats i vassle (biprodukt från osttillverkning). Eller är det möjligen en Kvabba som lurar, eller lurats, i vassen?
Mats Åsenius
Titel: Drasselvabba
Skrivet av: Carin Widén skrivet 2001-07-20, 22:40
Hej Mats
Hjärtligt tack för Ditt trevliga svar. Tyvärr hade jag tytt ordet fel. Vid närmare penetration av domboken står det drasselvabba och längre fram i häradsrättens protokoll står förklaringen finsk kalasrätt bestående av blandning av okokt havremjöl, råa lingon och ostvassla. Om man skulle försöka sig på det receptet någon gång.
Carin