Anbytarforum

Särskilda ämnen & övrigt => Äldre ord och uttryck => Språk, ord och namn => Äldre ord A - K => Ämnet startat av: Åke Pettersson skrivet 2001-07-07, 08:31

Titel: Avgärda
Skrivet av: Åke Pettersson skrivet 2001-07-07, 08:31
Vad betyder ordet afgärdarätt?
MVH Åke Pettersson
Titel: Avgärda
Skrivet av: Torbjörn Norman skrivet 2001-07-07, 13:12
I laga skifteshandlingarna för Axlunda by i Björklinge uppges Lagmansbo vara afgärda hemman. Därvid begärde Lagmansbo ägare att få vara med och dela Axlunda bys oskiftade skog. Ofta ligger dessa afgärdningar långt tillbaka i tiden och det kan vara svårt att i rätten bevisa något.
 
Kanske det är en sådan rättighet som åsyftas.
Titel: Avgärda
Skrivet av: Maud Svensson skrivet 2001-07-07, 13:41
Avgärda betyder att avskilja ett stycke mark från ett annat med gärdsgård eller annat stängsel. En avgärda by är en by som anlagts på en äldre bys (bolbys) utmark. Avgärda byar och hemman förekom redan på medeltiden och uppkom genom anläggning av torp eller nybyggen på en äldre bys skogsområde. En avgärda by fick bara till nödtorft nyttja den gamla byns skog och utmark.
Källor: Ordbok för släktforskare och Nationalencyklopedin.
Avgärdarätt torde gissningsvis betyda rätt att avgärda mark eller, och kanske troligare, avse den rätt som tillkom en avgärda by eller den som besatt ett avgärdat hemman.  
Det var ett försök - kanske kan någon annan ge klarare besked?
Mvh
Maud
Titel: Avgärda
Skrivet av: Åke Pettersson skrivet 2001-07-08, 13:25
Avgärda = inhängnad. Avgärda by = På gammal bys mark, avgärdad genom gärdesgård avstängd, nyare by. I motsatts till avgärdaby. Kallas äldre by i landslagen och i 1734 års lag bolby eller odalby. Vid skifte av skogsmarken njuter avgärdaby hälften mindre lott än bolby i förhållande till vaderas hemmantal eller efter annan delningsgrund.
Så här står det i lagaskiftet: Som delningsgrund byarna, så väl som hemmansdelarna sins emellan, förbli grundräntebeloppet i överensstämmelse med efterlevande tegskiftesdelning, dock med tillägg av afgärdarätt för Melbo no 1 och sub1:s ökesskatt enligt 1825 års jordebok i såväl inägor som uti allt samfälldt, afgärdarätt även för avgärdahemmanen.
Grund ränta = den genom statsmakterna beslut 1892 avskrivna årliga avgift, som var fäst vid viss lägenhet som skatt på grunden. Den sönderföll i två delar jordeboksränta 0 ordinarie ränta. Mantalsränta 0 extra ordinarieränta. Det är vad jag vet, men vad ordet avgärdarätt har för betydelse vet jag ej.
MVH Åke Pettersson